2. Bölüm - Fanfiction Yasal Mıdır? Para Kazanılabilir mi?

1.3K 60 10
                                    


Yeni bölümümüze başlıyoruz arkadaşlar. Üzerinden geçelim, artık bildiğiniz üzere fanfiction uzun yıllardır İnternet üzerinden yayınlanan hayran kurmacası hikayelerdir. Amatör yazarlar tarafından kaleme alınan bu hikayeler ve kitaplar sevilen bir romandan, öyküden, şiirden, şarkıdan, senaryodan, filmden vb. esinlenilerek onu yeniden yazma, devam ettirme veya bilinen karakterler/dünyaya yepyeni bir kurgu verme olarak tanımlanabilir. Bir fanfic yaratmak için ufacık bir esin kaynağı yeterlidir.


Fanfictionu okuyan kişi böylelikle asıl hikaye ile bağ kurabilir ve algısı pekişir. Yani zaten okuduğu fandoma hakimdir sadece fanfiction yazarının ona hazırladığı hikayede hazırladığı sürprizleri, değişiklikleri, yeni bakış açılarını bilemez. Fanfiction git gide genişleyen bir evrendir. Özellikle de son yıllarda bazı fanfiction yazarlarının meşhur birer yazara dönüşmesi, bazılarının yayın evleriyle anlaşmalar imzalaması oldukça ses getirmiş ve dalın ne kadar önemli olmaya başladığının sinyallerini vermişti. 


Йой! Нажаль, це зображення не відповідає нашим правилам. Щоб продовжити публікацію, будь ласка, видаліть його або завантажте інше.


Bunun en bilinen örneği sanırım " Fifty Shades Of Grey – Grinin Elli Tonu " isimli seridir. Hani bilmeyenleriniz varsa bu seri aslında bir Twilight fanfictionu iken yazar tarafından Bella'nın, Edward'ın ve diğer karakterlerin isimleri değiştirilerek kitap haline getirilmiştir. Aslında beslendiği karakterler Twilight evrenine aittir. Merak edenler için de " Grinin Elli Tonu " nun orijinal fanfiction hikayesinin adı " Master of the Universe " ve yazarın silinip kaldırılması için yaptığı bütün girişimlere rağmen hala internette bulunabiliyor. ;) 


Peki hem karakterleri orijinal hallerinde barındırabilecek, böylece eserin asıl sahibinin de ortaya konan eserden pay alması sağlanacak, hem de hikaye yabancılaşıp okuyucuyu kendinden uzaklaştırmayacak bir platform var mı? Olmaz mı?^^


Dünyanın en büyük online kitap satış sitesi Amazon'un kurduğu bir platform sayesinde önceleri herhangi bir kar amacı gütmeden yayınlanan fanfictionlar e-kitap olarak yayınlanabiliyor. " Kindle Worlds " adındaki bu platform ile fanfiction yazarlarının hayalleri kısmen gerçekleşmiş oldu. Kimilerine göre ise zaten Amazon'un bu adımı atmasında Grinin Elli Tonu kitabının yakaladığı ultra başarı var. 


Peki telif hakkı sorunu ne olacak dediğinizi duyar gibiyim. Bu platform sayesinde Amazon hem esinlenilen eserin asıl sahibine, hem de bu eserden yola çıkarak yeni bir kitap yazan yazara elde ettiği gelirden pay veriyor. Şimdilik film şirketi Warner Brothers'ın yanı sıra (ki bu Gossip Girl, Prett Little Liars ve Vampire Diaries gibi diziler hakkında yazılan fanficitonları kapsıyor anlamına geliyor!) Hugh Howey, Barry Eisler, Neal Stephenson, Greg Bear, Mark Teppo ve Blake Crouch gibi popüler yazarlarla anlaşan Amazon yazar listesini genişletme çabasına da devam ediyor.

FanfictionWhere stories live. Discover now