Part 40

3.6K 177 22
                                    

°Lia°

Pomaly sme postupovali uličkou posiatou kvetmi. Desiatky párov očí sledovali každý náš krok a dokonca aj ja som sa cítila nervózna. Úprimne, nedokážem si predstaviť, ako sa asi cíti Layla.

Zastavili sme pred vysokým, bielym oblúkom, okolo ktorého sa vlnili staro-ružové ruže, rovnakej farby ako tie, čo mala Layla v kytici. V jeho strede stál farár a po jeho ľavom boku sa žiarivo usmieval Jason. Ja a Claire sme odstúpili napravo a sledovali, ako Patrick podáva Laylinu ruku jej nastávajúcemu, s varovným pohľadom v očiach. Na sestru sa povzbudivo usmial a potom si sadol do prvej rady stoliečiek, najbližšie k uličke.

Nastalo hrobové ticho. Hudba ustala. Chvíľu všetci iba napäto čakali, až dokým kňaz neprehovoril.

„Stretli sme sa tu dnes, aby sme spojili životy dvoch mladých ľudí vo zväzok manželský. Layla a Jason, rozhodli ste sa uzavrieť sviatostné manželstvo. Teraz nastáva tá chvíľa, keď Kristus Pán tu pred zástupcom Cirkvi a pred cirkevnou obcou sviatostne spečatí vašu lásku. Preto sa vás pred Bohom a Cirkvou pýtam: Je toto vaše rozhodnutie slobodné a úprimné?

„Áno." Odpovedali jednohlasne.

„Ste rozhodnutí žiť v úprimnej láske a vo vzájomnej úcte po celý život?" spýtal sa kňaz a uprel pohľad raz na jedného, a raz na druhého z nich.

„Áno."

„Áno."

„Chcete si založiť rodinu. Pýtam sa vás pred Bohom a Cirkvou. Ste ochotní s láskou prijať deti ako dar Boží a vychovávať ich podľa Kristovho evanjelia a podľa zákonov jeho Cirkvi?"

„Áno."

„Áno."

Otázky boli zavŕšené a zodpovedané a nastal čas na manželské sľuby.

„Ja, Jason Collins, beriem si Teba, Layla Evansová, za manželku a sľubujem pred Všemohúcim Bohom, že Ti budem verným manželom a že Ťa nikdy neopustím, ani v šťastí, ani v nešťastí, ani v zdraví, ani v chorobe a že Ťa budem milovať a ctiť po všetky dni svojho života." Prehovoril prvý Jason a na Laylu sa usmial.

„Ja, Layla Evansová, beriem si Teba, Jason Collins, za manžela a sľubujem pred Všemohúcim Bohom, že Ti budem vernou manželkou a že Ťa nikdy neopustím, ani v šťastí, ani v nešťastí, ani v zdraví, ani v chorobe a že Ťa budem milovať a ctiť po všetky dni svojho života." Zopakovala po ňom Layla s novo nadobudnutým sebavedomím v hlase. A potom jednohlasne dodali:

„Pred oltárom nášho Pána Ježiša Krista prisahám, že svoj manželský sľub dodržím. Tak mi Pán Boh pomáhaj!"

Pristúpila som k nim, s malou koženou krabičkou v rukách. Každý z nich si vzal jeden prsteň a ja som znova odstúpila.

„Layla, prijmi tento prsteň ako znak mojej lásky a vernosti v mene Otca i Syna i Ducha Svätého." Natiahol ruku s prsteňom Jason a nastokol ho svojej manželke na prsteník pravej ruky.

„Jason, prijmi tento prsteň ako znak mojej lásky a vernosti v mene Otca i Syna i Ducha Svätého." Zopakovala Layla jeho konanie a zodvihla k nemu pohľad.

„Týmto Vás slávnostne prehlasujem za manželov! Jason, môžete pobozkať nevestu." Prehovoril naposledy kňaz. Jason si Laylu pritiahol za pás a spojil ich pery vo vášnivom bozku. V tej chvíli všetci hostia vstali a nadšene tlieskali novomanželom.

***

Po obrade sa všetci presunuli na opačnú stranu záhrady, kde sa v plnom prúde začala svadobná hostina. Hudba hrala, ľudia jedli, tancovali, smiali sa a pre tento jeden deň, boli všetci šťastní. Pár krát som zazrela Louisa a Christiana prechádzať okolo, ruka v ruke a prisahala by som, že pri tanci sa raz pobozkali. Vyčarilo mi to úsmev na tvári, vedela som, že ľudia, na ktorých mi skutočne záleží, sú spokojní a šťastní.

Z reproduktorov sa odrazu prestala ozývať hudba a ozval sa Jasonov hlas.

„Všetky slobodné slečny pozor, nevesta sa chystá hádzať kyticu!" zvolal. Takmer polovica dievčat, vrátane mňa, sa nahrnula do pomyselného polkruhu, približne dva metre za Laylou. Tá sa nám otočila chrbtom a napriahla sa, pripravujúc sa k hodu. Avšak po niekoľkých sekundách sa vyrovnala a s úsmevom sa otočila späť k nám. Všetky sme ju nechápavo sledovali. Ona však polkruh dievčat obišla a zamierila ku mne. Prekvapene som ju pozorovala, keď prišla až ku mne a svoju kyticu mi dala. Dívala som sa na ňu s nepochopením. Chytila ma za ramená a otočila ma na opačnú stranu, kde som mohla vidieť Patricka kráčať mojim smerom.

Došiel až ku mne, kútiky úst sa mu vyzdvihli v jemnom úsmeve, keď klesol na jedno koleno. Mojej srdce na chvíľu zastalo, no potom sa rozbúchalo ako snáď ešte nikdy predtým. Z vrecka saka vytiahol drobnú krabičku a už otváral ústa, že začne rozprávať, no ja som to jednoducho nemohla vydržať.

„Áno! Panebože, áno!" zvolala som, rukami si prekryla ústa a nechala slzy voľne stekať po lícach. Patrick sa šťastne, no i pobavene zasmial, vstal a so mnou v náručí sa zatočil dokola. Na tvárach všetkých hostí sa usadili pobavené úsmevy a niektorí sa i zasmiali nad mojou reakciou, no všetci do jedného nám tlieskali.

Patrick vybral z krabičky prstienok z bieleho zlata, so žiarivo červeným rubínom v jeho strede. Nežne vzal moju ruku a nasadil mi ho na prst. Znovu som sa mu hodila okolo krku a zaborila tvár do jeho ramena.

„Milujem ťa. Tak hrozne moc ťa milujem." Vzlykla som a pevne sa k nemu pritisla.

„Ja teba tiež." Šepol mi do ucha a venoval mi bozk na líce, z ktorého sa mi podlamovali kolená.

***

„Nenechala si ma povedať tú dlhú reč, ktorú som si tak dlho premýšľal." Povedal mi Patrick, keď sme spoločne tancovali na pomalú melódiu, ja, s rukami spojenými na jeho šiji a on, s tými svojimi na mojom páse.

„Prepáč." Nesmelo som sa usmiala a moje líca nabrali červenej farby. Patrick sa potichu zasmial a odhrnul mi vlasy z tváre.

„Dovoľ mi ti to povedať teraz." Šepol mi do ucha a ja som ihneď súhlasne prikývla, rozťahujúc pery do ešte širšieho úsmevu. Nadýchol sa a na chvíľu medzi nami nastalo ticho, akoby nevedel ako začať, no potom sa rozhovoril.

„Lily, znamenáš pre mňa viac, ako si dokážeš predstaviť. Ľúbim ťa tak hrozne moc, že to popiera všetko, čo som doteraz o živote a láske vedel. Chýbaš mi každú sekundu, keď sa odlúčime. Cítim sa vtedy, akoby som sa topil, nedokážem dýchať a nikto ma nemôže zachrániť. Iba ty, jedine ty. Môj svet bez teba stráca farby, je to ako čiernobiely, nemý film, ktorý sa opakuje stále dokola a dokola, nudný stereotyp života, ktorý iba prežívam. No keď som s tebou, žijem. Nedokážem si predstaviť byť bez teba a úprimne nedokážem pochopiť, ako som to vydržal dvadsaťštyri rokov, pretože ty si dôvod, pre ktorý mi stojí za to zobudiť sa každé ráno s úsmevom na tvári a prežiť ďalší deň v tomto skazenom svete po tvojom boku. Kamkoľvek pôjdeš Lily, pôjdem za tebou. Až na koniec sveta, urobím pre teba všetko možné i nemožné. Nikdy ťa neopustím, navždy tu pre teba budem. A ak mi niekedy zomrieš, Lilian, zomriem s tebou."

Nedokázala som zo seba vydať hláska, slzy mi znova tiekli dole tvárou a dokonale som videla tú lásku, odrážajúcu sa v jeho očiach. Tú spaľujúcu lásku, ktorú som mu s takou vášňou opätovala.

______________________________________________________

Omg omg omg ľudia! Chápete to?! Panebože, to je posledná časť. Posledná časť príbehu, posledná časť cesty Patricka a Lie. Chystám si kapesníky ľudia, pretože toto ja nezvládnem. No, nebudem si zatiaľ ešte vylievať svoje zlomené srdiečko, pretože nás čaká ešte epilóg a poďakovanie, kde Vám vypíšem všetky svoje splašené emócie a myšlienky, behajúce mi hlavou. Chcem len, aby ste vedeli, že Vás hrozne moc milujem <3 I <3 you -> the ) and <-

Hope U Like It

Loads Of Love

- Nel

P.S.: V médiách je prsteň, ktorý dal Patrick Lii. Diamanty sú ohrané klišé :D

&quot;Shit&quot; and &quot;Perfect&quot; LifeWhere stories live. Discover now