Nevel

31 0 0
                                    

Normaal gesproken ben ik niet zo van citaten. Meestal zijn ze nauwelijks toepasbaar of ze zijn gewoon niet eens de moeite waard om ooit überhaupt uitgesproken te worden. Maar er zijn een aantal die wel goed zijn, ondanks hun klaarblijkelijke logica. Hier komt een rijtje.  

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives It is the one that is the most adaptable to change.” Dat is een uitspraak van Charles Darwin. Ik denk niet dat ik hier nog meer woorden aan vuil hoef te maken.

A woman has to be intelligent, have charm, a sense of humor, and be kind. It’s the same qualities I require from a man.” Van Catherine Deneuve en ik vind dit echt een fijne. Dit is hoe alle mensen zouden moeten zijn. Het is een stereotype beeld dat helemaal niet verkeerd is, maar niet betrokken zou moeten worden op slechts de helft van de wereldbevolking. Als de iedereen intelligent, charmant en aardig zou zijn en een beetje gevoel voor humor zou hebben, dan zou er veel minder oorlog op aarde zijn. Denk ik. Misschien is dat een erg positieve gedachte maar aangezien het tegelijkertijd een onhaalbaar ideaal is… ach ja.

The real trouble with reality is that there is no background music.” Wie het meesterbrein achter de quote is weet ik niet, maar is het niet briljant? Hoevaak heb ik niet in een auto gezeten met het raam open, zonnebril op mijn neus, hand als een dolfijn op en neer laten gaan, pretenderend dat ik aan het roadtrippen was in Amerika? En altijd speelde er muziek in mijn hoofd maar niet op de achtergrond. Muziek in films geeft je een idee van wat er aan de hand is, wat je zou moeten voelen. Het is als een leidraad en een waarschuwing. Waarschijnlijk zouden mensen voorzichtiger, aardiger, attenter zijn als er wel achtergrond muziek was.

“Being quiet is fine, most people don’t listen anyway.” Ook onbekend van wie het is maar ik weet wel dat het helemaal waar is. En het geeft zo’n gevoel van leegte, van alleen zijn. Voor mij  merkte ik het vooral in mijn relatie met mijn ouders. Wanneer je klein bent denk je dat je ouders superhelden zijn, ze kunnen alles en weten alles en geen probleem is te groot voor hen. Maar naar mate je ouder wordt lijkt het alsof ze steeds minder weten tot er een punt komt dat de relatie wederzijds afstompt en het voelt alsof je tegen een muur praat. En de meeste vrienden zullen nooit een goeie vervanging zijn.

In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.” Deze is van Martin Luther King Junior, de bekendste zwarte man ooit. En dit citaat is zo sprekend dat het me bijna pijn doet. Het is zo menselijk om je vrienden op het laatste moment te laten vallen en er zijn maar weinig die ruggengraad genoeg hebben om je te blijven steunen, of je nou een tiener op de middelbare school bent of de leider van een land. Het ene moment heb je een groep achter je, het volgende ben je helemaal alleen. Iedereen is een pion is het spel van een ander.

Happiness in inteligent people is the rarest thing I know.” Ernest Hemingway. Tja. Mijn beste dagen waren toen ik het motto ignorance is bliss aanhield. Het helpt je vrienden te hebben en te houden, het helpt je afstand te nemen van hen die als losers gezien worden. Maar tegelijkertijd heb ik me nooit leger gevoeld dan in die tijd. Je gaat gewoon door tot de victorie van je vriendje de jouwe wordt.

                                                                       ***

Twee dagen gingen voorbij waarin de barman niet of nauwelijks aanwezig was. Hij verdween naar de Raad en kwam, wanneer hij al terugkwam, altijd moe weer de Inc. in. Het was ongemakkelijk om hem zo te zien zwoegen en tegelijkertijd voelde ik me ongemakkelijk  om stil te zitten terwijl hij steeds in overleg was. Het was alsof ik de golven in de tijd hevig kon voelen worden en ik was niet de enige met dat probleem. Ik hoorde oude Reizigers klagen. Ze hadden ademhalingsproblemen, evenwichtsproblemen, slaapproblemen… Ik voelde gewoon af en toe een klap en dan was het weer over. Dat was waarschijnlijk iets waar ik dankbaar voor moest zijn, dat het bij mij mild was. 

ReizigerWhere stories live. Discover now