◖⁠1.8◗

132 17 6
                                    


Selamınaleykümmm! 💗

Bölüm kısa fakat çok istek geldiği için yayınladım, keyifli okumalar 🌸


•••

Leyla kahkahalara boğulurken Ömer ona ters ters baktı. "Abi, civcivli suluk mu istiyorsun?" dedi Leyla kahkahalarının arasında ve yeniden gülmeye başladı. Ömer kendini savunmaya geçti. "Kendim için istemedim canım kardeşim, senin için istiyorum."

Leyla bu sözlerine daha çok güldü. Ardından AVM'de biraz daha dolaştık. Yeni yıl yaklaştığı için AVM süslenmişti. Yılbaşı ağacı, tüm ihtişamı ve güzelliği ile önümüzde duruyordu. Pelin heyecanla konuştu. "Yeni yıl geldi! Şu ağacın güzelliğine bakın!" Bana döndü ve hevesle sordu. "Fotoğrafımı çeker misin Yaprak?"

Gülümseyerek "Çekerim." dedim ve telefonu çıkardım. O sırada Ömer, Osman ve Leyla sessizdi. Pelin fotoğraftan sonra yanımıza döndü ve "Evi de süsleyelim." diye öneride bulundu. Bu noktada Leyla araya girdi. "Kızlar, size bu konudan bahsetmemiştik..."

Pelin ona soran gözlerle baktı. "Hangi konudan?"

"Yılbaşı veya noel konusundan."

Ben de meraklandım. "Düzgünce anlat Leyla, merak ettirme!" dediğimde anlatmaya başladı. "Bu konu hakkında çok araştırma yaptım, öncelikle." dedi. "İnternetten araştırmam yetmedi, önceki okulumdaki din hocamın görüşlerini aldım, elbette abiminkini de." diyerek Ömer'i gösterdi. Müthiş bir dirayetle ona bakmadım, Leyla'ya odaklandım. O da devam etti. "Biliyorsunuz ki yılbaşı ağacı, biraz sembolikleşmiş birşey. Yani yeni yıl diyince ilk akla gelenlerden biri yılbaşı ağacı veya yeni yıl süslemeleridir. Herhangi bir süslemeye birşey diyemem ama yılbaşı ağacı konusunda bazı pürüzler var."

Pelin çok şaşırdı. "Ne gibi?"

"Bizim kullandığımız şekliyle Yılbaşı ağacı, dini amaçla kullanan kişilerin şekliyle Noel Ağacı dini şeyler simgeliyor. Hrsitiyanların, Paganların hatta Eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin bile ortak geleneği. Hristiyanlar için konuşacak olursam, süslemelerin bazı anlamları var. Mesela ağacın tepesindeki yıldız." diyerek devasa ağacın tepesindeki sapsarı yıldızı gösterdi. " İnsanlar, yıldızın bilge adamlara Beytüllahim'deki İsa Çocuğuna rehberlik ettiği görüşünde. Yani buna inanıyorlar."

Ağacın dallarındaki süslemeleri işaret etti. "Mesela ağaç dallarının kenarlarında asılı duran çanlar, bu günün neşesini ve mutluluğunu temsil ediyor. Gibi gibi. Fakat bu Hrsitiyanların inancında. Yunanlılarda, Romalılarda, Japonlarda, Almanlarda ve daha birçok kültürde farklılık gösterebilir."

"Yani yılbaşı ağacını herkes kendi inancına göre süslüyor, kendi inancından anlam veriyor diyorsun?" dedim.

"Öyle de diyebiliriz." diyerek onayladı beni Leyla.

Pelin başka bir noktaya parmak bastı. "Peki ya Noel ve Yılbaşı arasındaki fark? Biz Yaprak ile bu yıla kadar hep ağaç süsledik fakat hiç dini anlam vermemiştik, yeni yılın gelişi için süslüyorduk."

Osman konuşmaya dahil oldu. "Noel ve yılbaşı ayrıdır aslında. Noeli Hristiyanlar 24-25 Aralık'ta kutluyor benim bildiğim kadarıyla, fakat bizler yılbaşını 31 Aralık gecesi kutlarız. Mesela boz genellikle toplanır, kutu oyunları oynarız. Güzel vakit geçiririz. İki rekat şükür namazı kılarız ve bu şekilde yeni yılın gelişini ve önceki yılın bitişini kutlarız."

Bu kez ben sordum. "Şimdi ne yapmamız lazım? Yılbaşı ağacı süslemeyelim mi, yoksa süsleyelim mi?"

Burada Ömer söze girdi. "Bu konuda iki görüş var; ilki 'Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.' hadisine göre, diğer inançlardaki kişilerin geleneği olduğu için yılbaşı ağacı süslemeyi uygun görmez hatta haram olarak görür. İkinci görüş ise 'Ameller niyetlere göredir.' Hadisinden yola çıkarak yalnızca yılbaşı ağacının estetik görüntüsünü güzel bulduğu için süslediğini, diğer inançlara özentilik veya geleneğin devamı niteliğinde yapmadığı için sıkıntı olmayacağını söyler ve uygun görür."

Leyla devam etti. "Ben de din hocama sordum ve şunu söyledi: Peygamberimiz (sav) Müşrikler ne yapsa tersini yaparmış. Saçlarını kısa keserlerse, Peygamberimiz (sav) uzatırmış. Sakal bıraksalar Peygamberimiz (sav) sakalını kesermiş gibi gibi. Yani onların yaptığını yapmaktan kaçınırmış. Hocam bana bu yüzden 'Net olarak günah diyemem ama süslememek daha iyi olur.' demişti."

Ömer'e döndüm ve "Sen ne düşünüyorsun?" diye sordum. Gözlerinden bir mutluluk parıltısı geçti, anlaşılan ona sormam hoşuna gitmişti. "Açıkçası bizim inancımızda olmadığından ve bizim ülkemizde öyle olmasa da çoğunlukla dini amaçlı süslemede kullanıldığından bence de süslememek daha iyi. Onun yerine Ramazan Bayramı'nda bir sürü güzel süsleme yapılabilir bence. Ben Ramazan'da Noel gibi güzel süsleme yapıldığını görmedim buralarda, fakat geçen Ramazan Londra'da süsleme yapılmıştı ve çok güzeldi. Kendi dini bayramlarımızı coşku ve güzel süslemelerle kutlasak bence Hristiyanların ve diğer inançtakiler bile bizim bayramlarımızı kutlamak ister."

"Anlıyorum..." dedim düşünceli bir şekilde. Pelin gülümsedi. "Uyarı ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Benim de estetik görüntüsü hoşuma gidiyor ama niyetim ne olursa olsun süslersem içime sinmez sanırım."

Aklıma takılan birşeyi daha sordum. "Peki kırmızı, yeşil renklerini veya yeni yıl simgelerini kullanabilir miyiz?"

Osman cevapladı. "Noel Baba gibi dini sembol taşımadıkça tabiki."

"Harika!" dedi Pelin ve ekledi. "Son olarak, yılbaşı çekilişi ve hediyeleşmede sıkıntı var mı?"

"Yeni yılın gelişi amacıyla bir hediye, o yüzden yok." dedi Leyla gülümseyerek.

Yeni öğrendiğimiz bilgileri aklımın bir kenarına not ettim ve yetimhaneye doğru yola koyulduk.

•••

Kısa oldu ama merak ettiğim ve araştırdığım bir konu hakkında yazdım bu bölümü, hazır yeni yıl ve Noel yaklaşırken 🎄🎅🏻

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ağaç süslemek günah mı? Lütfen fikir alışverişinde bulunalımm, düşüncelerinizi çok merak ediyorum!

Yanlış bir bilgi verdiysem hakkınızı helal edin lütfen, bu benim araştırmamdı 🥺

Allah'a emanet olunn 🦋

Hak Yola Talibim! ◖⁠Texting ◗Where stories live. Discover now