Het spel der tronen (Game of Thrones)

134 3 3
                                    

Titel: Het spel der tronen

Auteur: George R. R. Martin

Winkel: Standaard boekhandel

Prijs:
-Gewone versie: €19,95
-filmversie: €12,50
-e-book: €9,99

Pagina's: 768 pagina's

Delen op volgorde:
-Het spel der tronen
-De strijd der koningen
-Een storm van zwaarden, deel één: Staal en sneeuw
-Een storm van zwaarden, deel twee: Bloed en goud
-Een feestmaal voor kraaien
-Een dans met draken, deel één: Oude vetes, nieuwe strijd
-Een dans met draken, deel twee: Zwaarden tegen draken
-... (De schrijver is nog bezig met enkele vervolgen)

Korte inhoud: Er zijn zeven huizen of beter gezegd edele families, namelijk: het huis van Baratheon, Stark, Lannister, Arryn, Tulling, Tyrel, Grauwvreugd, Martel en Targaryen. Alles speelt zich af in een soort van 'Middeleeuwen'. Ned (zijn echte naam is Eddard) Stark, onderkoning van Winterfel, wordt door koning Robert van het hele koninkrijk benoemd tot 'de hand van de koning'. De vorige hand, John Arryn, is op een verdachte manier om het leven gekomen. Maar dit is niet het enigste reden waarom heel het koninkrijk onstabiel is, de winter komt en zal de zwaarste ooit zijn. Eerst weigert Ned het aanbod van Robert, maar ze zijn al jaren vrienden en vertrouwen elkander blindelings. Ze hebben samen ooit de koning van het huis Targaryen van de ijzeren troon gestoten zodat Robert kon heersen. Alleen zijn ze de twee laatste troonopvolgers van deze ijzeren troon vergeten te vermoorden. De oudste eist de troon terug door zijn zuster te laten trouwen met een Dothraki, iemand met een enorm leger. Zo hoopt hij via dit leger de troon terug over te nemen. Alleen valt er niemand te vertrouwen en voor ze het zelf beseffen breekt er een oorlog uit tussen verschillende families...

Recensie: Zoals je al ziet, zijn er belachelijk veel families en personages (daarom dat ik graag naar de video wil verwijzen die mijn korte inhoud iets duidelijker zal maken, al moet ik je wel waarschuwen voor de spoilers). Gelukkig staan alle families en personages opgesteld in een index op het einde van het boek (spijtig genoeg staan er ook soms spoilers in, die index is dus totaal nutteloos).
Wat mij ook serieus irriteerde is dat veel personages op onderzoek uit gaan maar je hebt geen idee met welk doel. Het wordt totaal niet vermeld of je moet het afleiden uit ingewikkelde dialogen. Het is dan ook aangeraden het boek te lezen in combinatie met het kijken van de serie. Zo kun je makkelijker de personages uit elkaar houden en heb je een idee van hun leeftijd want ook dit wordt niet vermeld. Zo dacht ik dat Arya een meisje van achttien was, bleek ze ongeveer tien of elf jaar te zijn.
Je moet ook voorbereid zijn op onderwerpen als incest, verkrachtingen van minderjarigen en de dood van je lievelingspersonages. Voor je het weet ben je gehecht aan iemand maar vijf pagina's verder wordt dit personage plots onthoofd. Dat is het leven van de adel zeker? Toch zijn er wel positieve punten aan dit boek. Je kijkt niet in het hoofd van één persoon want elk hoofdstuk wisselt af van personage. Zo kan je in het hoofd van Ned kijken maar ook in die van zijn vrouw en kinderen. Ook veel nieuwe wendingen doen je verder lezen en telkens kom je dichter bij het ontrafelen van bepaalde geheimen. Voor je het weet zijn die 700 pagina's erdoor en plak je met je gezicht al vast aan het vervolg. Alhoewel ik erbij moet zeggen dat dit boek vooral voor ervaren lezers is.

Extra informatie:
-Er zijn al vier boeken verfilmd in een serie met de gelijknamige naam 'Game of Thones'. Zeker een aanrader! (Maar wel enorm duur. Het eerste seizoen, gemaakt in 2011, kost nog gemiddeld €20,00 😧).

Quotes:
- Winter is coming
-When you play the game of thrones, you win or you die.

Book reviewsWhere stories live. Discover now