A Dervis tánca

By vadwick

364 16 2

Egy távoli bányászbolygó apró népessége szembe találja magát az elképzelhetetlennel. A Föld segítő és parancs... More

Prológus
Második fejezet 1.
Második Fejezet 2.
Második Fejezet 3.
Harmadik Fejezet 1.
Harmadik Fejezet 2.
Negyedik Fejezet 1.
Negyedik Fejezet 2.
Negyedik Fejezet 3.

Első Fejezet

65 1 0
By vadwick


Arjan lassan, magában számolgatva lépdelt végig az ISS Karnack egyik hatalmas raktárcsarnokában. Miközben haladt el a henger alakú tartályok és egymásra épített fémdobozok sokasága között, azon tűnődött mi miden kell egy Földtől távoli bányászbolygóra, hogy az utánozhassa a normális életet.

Bakancsának gumitalpa meg-megcsikordult a rácsos fémpadlón, miközben egy üres akvárium mellett haladt el, amiből még mindig bűzlött a Dervisről a Földre szállított vízi lény ürüléke. Az akvárium fala barnamoszattal volt foltozott, alján zöld és lila algák burjánzottak.

Megállt egy pillanatra és mélyet slukkolt a cigarettájába, ami vészesen fogyatkozott. Az utolsó csík is eltűnt róla és miközben bakancsával elnyomta a csikket, körbenézett és utoljára felmérte a helyet, mivel számításai szerint hamarosan meg kellett érkezniük a Dervishez.

Dervis. Ez is milyen név már? Persze, az M 4104c megjelölést a közbeszédben kényelmetlen volt használni és bár még néhány hivatalos dokumentumban így van megjelölve ez az apró, távoli bányászbolygó, mégis mindenki átvette a köznyelvből ezt a fura nevet. Hasonlóképpen, mint az Emerald vagy a Delfin - gondolta.

Végignézett a hűtőkön, amikben jól elzártan a Földről származó DNS mintákat, magokat és állati embriókat szállítottak, a lapos, márkajelzéses dobozokon, amikben ékszerek, selyemruhák és drága kütyük sorakoztak a gazdagabb rétegnek, olyanok, amiket csak a Földön gyártanak. A Dervisen persze a legtöbb dolog az egyszerűségre és a szükségszerűségre törekszik. Mostoha egy hely lehet az elmondások alapján.

Rágyújtott még egy cigire, nem lehet tudni, mikor lesz lehetőség a következőre. Megkocogtatta a fegyvertokját, ami a combján feszült, végigsimított a Rot Schild vörös pajzsot formáló logóján és elindult a doboz felé, ami spaniferrel volt lefogatva. Oldalain vörös és sárga matricák jelölték, hogy a rakomány sérülékeny és nehéz. Nem mindennapi dolog van benne. A megrendelő, milliomos család még fegyveres őrzést is kért hozzá.

Arjan megállt az általa őrzött doboz előtt és szemét végig járatta a Jumbo Robotics világoskék logóján. Alatta a sárga szállítólevélen a szerelvény típusjele, a „type AR7Z" volt felírva.

Kattant valami a fémlépcső tetején lévő pódium irányából és nyílt egy vastag fémajtó. Egy kockafejű, borostás, szürke egyenruhás férfi nézett be a raktérbe, először teljesen máshová, mint ahol Arjan állt, majd végül mikor észrevette, arca haragba fordult.

– Mit ugattam a cigiről? – kiáltott le a férfi és belépett a pódiumra. – Lőszer és tűzveszélyes anyagok is vannak itt bent, baszdmeg!

– Egy helyen kell azokat tárolni, igazatok van – morogta az orra alatt Arjan és eltaposta a cigit.

– Mi van?

– Semmi.

– Nyitom a zsilipajtót, told ki azt a szart – mondta a kockafejű. – A Vérhasra szállsz, személyszállító csak az megy a Mironra.

– Vérhas?

– Ja, bocs! A Puzakov tizenhármas – nevetett a kockafejű. – Csak mi hívjuk Vérhasnak, mert már minden baja van. Örülhetsz, ha egyben leértek!

– Miért személyszállítóval visztek le?

– A többi rakomány a rendőrég által őrzött részen landol, oda nem mehet ember. Szerencséd van egyébként, hogy Grigorij állandóan húzza a lóbőrt, zabál vagy a pöcsét veri a vécén, mert a sunyi szar tuti, hogy jelentett volna, ha meglát a kamerán cigivel a pofádban! Jó utat, sok szerencsét!

A kockafejű kilépett a fémajtón és az kattanva ismét bezárult mögötte. Arjan kiköpött a padlóra és a rakományához rángatott egy rozoga, csikorgó kerekű kézitargoncát. Mire felemelte vele a dobozt, a zsilipajtó egy szisszenéssel és kattanással kísérve kitárult a pódium alatt, utat nyitva egy széles folyosóra, ahol már több ISS Karnack egyenruhás fegyveres és néhány leszállni kívánó civil is készült az átszállásra. Követte a többieket, akik között kinézett magának egy rövid, vöröshajú, hosszúcombú szépséget, akinek zöldeskék szeméből csak úgy szikrázott a felsőbbrendűség villáma.

Ez a nő aztán beleszülethetett a jóba, de most viszketni fog a segge ha meglátja, milyen putris helyre kell beülnie, míg leér a flancos limuzinjához, aminek a sofőrje már biztosan nyálcsorgatva vár odalent rá a Miron űrkikötőben – gondolta Arjan. Aztán az előtte billegő kerek fenékre szegezte tekintetét és úgy döntött félrelöki a nő iránti előítéleteit és rááll a mögötte futó pályára.

Beértek egy szűk folyosóra, ahol már csak ketten fértek volna el egymás mellett, de az ajtónál álló fegyveres őr egysorba terelte őket. Arjan megpróbálta úgy helyezni a dobozt maga elé, hogy a vörös nő domborulata még képben legyen, és így haladt a sorral.

– Szállítólevél? – nézett rá unottan a fegyveres, amikor ő került sorra.

Arjan mutatóujjával megkocogtatta a sárga papírt a doboz oldalán. A fegyveres őrnek láthatólag nem tetszett Arjan flegma viselkedése. Az őr lenézően végigmérte Arjant, aztán a kezén lévő lézerszkennerrel leolvasta a kódot a papírról. A kijelző zölden csipogott és a „Leszállított" felirat villant fel.

Na persze ti ezt már leszállítottátok, aztán ha valami történik leszállás közben a Puzakovval, akkor az már nem érint titeket – gondolta Arjan. A szállítóhajók, mint az ISS Karnack is, egy Földi székhelyű, állami cég birtokában voltak. Az ő dolguk eljuttatni a Földről a kolóniákra, illetve fordítva a rakományt. Ezek voltak az űr karavánjai. A legtöbben, mint Arjan is, a benne szolgáló legénységet patkányoknak tekintette, akik behúzódva ebbe a fémtömlöcbe oda-vissza ingáznak, csak hogy sehol se legyenek. Nem embernek való élet ez, de állítólag jól fizet.

A Puzakov tizenhármas belseje szűk volt, éppen csak elfért két üres üléssor között, hogy a szembenálló falhoz, egy üres poggyásztartóhoz erősítse a dobozt. Szerencséjére valóban kevés civil utas volt és sok a szabad ülés. Miután kétszer is leellenőrizte a mágneszár nem old-e kikapcsolás nélkül, kinézett a szűk ablakon. Kétoldalt belógott az ISS Karnack dokkolófolyosója, a szemet azonban a hatalmas világosbarna felszín vonzotta magára.

A Dervis. A napja felé fordított arcán világosbarna sivatag terpeszkedett, akár egy pupilla. Keleten és dél-nyugaton kék obszidián csillogása mutatta a tengereket, amit egy vékony nyaklánc kötött össze, a folyó.

– Az M4104a és b időnkénti takarása tette lehetővé az életet ezen a kötött forgásirányú bolygón, különben csupa homok és jég lenne – szólalt meg Arjan mellől egy vézna, szemüveges kínai, akiről nem tudta eldönteni, hogy húsz vagy ötven éves. – Mivel mindig ezt az arcát mutatja a Meliton, a napja felé, ezért elég zord rajta az élet. Hatalmas viharok, homokviharok és monszun pusztít a felszínen, ezért is olyan kevés a légiforgalom. Látja azt a hatalmas sötétkék falat ott keleten, a tenger szélén?

Arjan nem szólt semmit, de tudta, hogy e-nélkül is folytatni fogja a kiselőadást, ami egyébként kicsit még érdekelte is. Először látta a Dervist, először látott földi gyarmatbolygót.

– Az a Chatanglas hegység – folytatta a kínai. – Óriási gleccser, ami a tengert táplálja. Sokkal magasabban fekszik, mint a túloldali Sakrajit-Durgama hegység, ezért a keleti tengerből egy folyón tör az alacsonyabb területek felé, ahol összegyűlik egy újabb tengerré. Csodálatos a természet! Az első felfedezők azt hitték, csak a tengerek környékén lehetséges megélni, de a később érkező telepesek leleményességének köszönhetően a városok és bányák jól meg vannak védve az időjárástól.

– A kurva életbe – mordult fel Arjan másik oldalán egy keménykötésű, szögletes arcú férfi. – Ez nagyon fasza!

Felmutatta hüvelykujját Arjan felé és kivillantotta elszíneződött fogait, ami mosoly akart lenni. Kék-fehér csíkos trikó vette fel izmainak tekergő domborulatait, a nonfiguratív tetoválás a jobb vállán együtt hullámzott a feszülő és ernyedő izomrostokkal. Szögletes állán apró mélyedés tette magabiztosabbá kemény arcát, haja egyenesen lett lenyírva, akár azokban az ősi filmekben az akcióhősöknek.

– Maga nem lesi meg? – vigyorgott a nagydarab a zöldeskék szemű, vörös nőre, miközben leült a többiek közé.

– Elég felvételt láttam róla, miközben tanulmányoztam – jött a színtelen válasz.

– Elég hideg a nőszemély, az ember azt hinné, hogy droid – bökte meg a mellette ülőt a nagydarab.

– A formái nem elég szögletesek hozzá – válaszolta a fekete hajú, borostás ülésszomszéd.

A nagydarab felnevetett és öklét tartotta a másik elé.

– Rodion – mutatkozott be.

A másik kissé elszégyellte magát, amikor a nő villámló tekintete elárulta mit gondol róluk, aztán elfordult, mintha nem is léteznének többé a világában.

– Niko – öklözött össze Rodionnal a borostás férfi.

– Két perc és indulnak – kiáltott be az ajtón a fegyveres őr. – Mindenki foglaljon helyet!

– Te mit keresel itt, Niko? – kérdezte Rodion.

– Bányában fogok dolgozni, nehézgépet kezelek majd Deurorában.

– Ez a gép Kreahban száll le, a Mironra megyünk – mondta Rodion.

– Az ISS Karnackról ez az egy személyszállító száll le – mondta az alacsony kínai, miközben befejezte a kiselőadást és leült. – Szóval mindenki Kreahba megy. Deurora jó messze van onnan. Nem lett volna jobb ötlet, egy másik szállítóhajóra szállni?

– A Dervisre ez az egy indult aznap és igen sürgős a dolog... – Niko megköszörülte a torkát. – Szóval nem ért rá.

– Át kell, hogy szelje a fél sivatagot, ami hemzseg a tathar rablóbandáktól és szabadságharcosoktól; vagy kerülővel a folyó és a városok mentén, kétszer annyi idő alatt – mondta a kínai.

– Mi az neked? – bokszolt Niko vállába Rodion. – Kemény csávónak nézel ki!

A vörös nő a szemét forgatta.

– És te minek jöttél ide, vágottszemű barátom? – fordult a kínai felé Rodion.

Niko fészkelődött kicsit a helyén, a nem túl népszerű jelző hallatán.

– Nem hinném, hogy értenéd a munkám lényegét – mondta a kínai.

Sértődöttsége abban nyilvánult meg, hogy nem nézett Rodion szemébe. Kinézett a kis ablakon. A mesterséges gravitációt a forgás biztosította, ezért most a hideg űr halott sötétje látszott csupán.

– Mit makogsz? – mordult rá Rodion.

– Egy kutatóállomáson fogok dolgozni – válaszolt a kínai gyorsan. – A jégperemnél. Még nem tudom pontosan hol, a kutatóállomások nagyrésze titkos.

– Hülye kocka – legyintett Rodion.

Niko kifújta a levegőt, amit arra az esetre tartott benn, ha a kínai védelmére kellett volna kelnie. Magában imádkozott érte, hogy ne kelljen a nagydarab Rodion útjába állnia. A kinézete, ruházata alapján, volt katona és rendőrnek, vagy zsoldosnak áll majd a Dervisen – gondolta.

– És te? – bökte meg könyökével Rodiont. – Mit fogsz itt csinálni?

Laza próbált maradni, felvenni Rodion stílusát, hogy legalább a kikötőig ne legyen célpontja, de a mellkasában tovább dübörgött a szíve, ami csak lassan állt alacsonyabb fordulatszámra.

– Specnazos voltam az Eurázsiai Föderációban – mondta hangosan Rodion, hogy a vörös nő is tisztán hallja. – Van itt egy volt bajtársam, aki talált egy jól fizető zsoldos melót. Szétrúgok néhány tathar és zenyr segget!

Nevetése betöltötte a kis helyiséget.

– Azt hittem sokkal többen leszünk – folytatta Rodion. – Kurva kevesen vagyunk!

– Ki akarna ide jönni? – fintorgott Niko. – Ez egy elfeledett porfészek. Csak az jön ide a Földről, akinek nagyobb gondja van, mint a szomjhalál, a belélegezhetetlen levegő és az embereket gyűlölő bennszülöttek, akik az életükre törnek.

Niko rájött, hogy nagyon letargikusnak hatott a mondandója, amibe belefeledkezett. Rodion és a vörös nő is tágra nyílt szemekkel nézett rá. A hosszúra nyúlt csendet a pilóták zavarták meg. Egyikük belépett a pilótafülkébe, a másik megállt egy fegyveres őrrel az ajtóban.

– Mindenki üljön le! – kiáltotta a pilóta, parancsoló hangjában nem volt elnézés. – Biztonsági szíjakat bekötni – fordult a fegyveres felé.

Az őr rányomott egy pirosan világító négyzetalakú gombra, ami hangosan zörgött, mint valami vészjelző, aztán az ülésbe épített elektromágneses szíjak a helyükre kattantak, leszögezve minden utast. A piros kocka zöldre váltott és leállt a zörgés. A pilóta és a fegyveres őr bólintottak egymásnak.

– Mindenki a helyén marad – mondta a pilóta, miután a fegyveres őr mögött bezárult a légzsilip. – Mutassák fel a maszkjukat, sisaklyukat, védőruhájukat, bármilyük is van a Dervisre szálláshoz.

Mindenki felmutatta a maszkját. A könnyebb, kényelmesebb maszkok és sisakok persze drágábbak voltak, mint amilyen a vöröshajú nőnél is volt. A legtöbben azonban a standard SDL300-at birtokolták, ami egy övre csatolható szűrőn keresztül alakította át a Dervis légkörét, ember számára belélegezhetőre.

– A légkör tetején lesz pár perc meleghelyzet, az lesz a neheze. Amíg ezt el nem hagyjuk, az oxigénmaszk kötelező! A falak át fognak forrósodni, a szemet sem ajánlott kinyitni. A megcsapolt költségvetésnek és a korrupt vezetőségnek hála, vékony a hőpajzsunk. Köszönjük, hogy az ISS Karnackot választották!

A pilóta is beült a fülkébe. Már nem láthatta, hogyan merednek egymásra az utasok.

– Jó buli lesz! – bökte meg Nikot Rodion.

– Szerencse, hogy nem látok ki az ablakon – mondta Niko.

Rodion furcsa volt számára, mintha erőltetett magabiztosság lenne, amit látott és csak palástolná félelmeit a leszállással kapcsolatban.

– Miért?

– Tériszonyos vagyok – mondta Niko.

Rodion felnevetett.

– Akkor tényleg jó buli lesz! 

Continue Reading

You'll Also Like

21.1K 923 16
A mélység... a félelem... a tengerszint alatti nyomás... te ilyet még nem éreztél. Mire számíthatsz? számíthatsz arra hogy megmentenek? dehogy... nem...
2.8K 106 10
Ha a SzJG egy nyári tábor lenne... -Arnold és Macu is szerepel benne -2 és fél hónapos a tábor -a szereplők jelleme nem változik -Virág elejétől fogv...
1.3K 99 29
A társadalomban talán mindig uralkodó tényező volt a szépség. Hangoztathatják oly sokan, hogy ami belül van, az számít igazán. A legtöbb ember azonba...
Féreglyuk By JavierFVG

Science Fiction

26.5K 2.8K 67
Ha emberfeletti képességeid vannak, minden bizonnyal több vagy másoknál. Gyorsabb vagy erősebb, okosabb vagy bátrabb. Harcos, varázsló, tudós vagy sz...