Přehled psích plemen.

By girl-okami

3.9K 522 283

Kniha pro milovníky psů, kde se postupně dozvíte podrobnosti o všech plemenech, která jsou. . . . . Kniha v... More

Afghánský chrt
Ainu Ken
Airedale terier
Akita Inu
Aljašský malamut
Alpský jezevčíkovitý brakýř
Americká akita
Americko-kanadský ovčák
Americký bezsrstý teriér
Americký buldok
Americký foxhound
Americký kokršpaněl
Americký mini pei
Americký pitbulteriér
Americký stafordšírský teriér
Americký vodní španěl
Anatolský pastevecký pes
Anglický buldok
Anglický foxhound
Anglický chrt
Anglický kokršpaněl
Anglický mastif
Anglický setr
Anglický špringeršpaněl
Anglický toy teriér
Appenzellský salašnický pes
Ardenský bouvier
Argentinská doga
Ariégeois
Ariegský ohař krátkosrstý
Artésko-normandský baset
Atlasský horský pes - Aidi
Australská kelpie
Australský honácký pes
Australský ovčák
Australský silky teriér
Australský teriér
Auvergneský ohař krátkosrstý
Azavak
Barbet
Barzoj
Basenji
Bavorský barvář
Bearded kolie
Beauceron
Bedlington terier
Belgický ohař
Belgický ovčák
Bergamský ovčák
Bernský salašnický pes
Bígl
Bígl harrier
Bílý švýcarský ovčák
Bišonek
Bloodhound
Bobtail
Boerboel - búrský buldok
Boloňský psík
Bordeauxská doga
Border kolie
Bosenský hrubosrstý honič
Bostonský teriér
Brabantík
Brazilská fila
Briard
Bruselský grifonek
Bullteriér
Bulmastif
Coton de Tuléar
Curly coated retriever
Čau čau
Černý ruský teriér
Československý vlčák

Bretaňský ohař

18 2 0
By girl-okami


Povaha

Inteligentní psi této rasy vynikají nad jiné svou mimořádnou přítulností a pozorností vůči svému pánu. Jejich citlivá duše reaguje jako barometr na vše, co se doma děje, a proto se hodí spíše k vyrovnaným a harmonicky žijícím majitelům. Bretaňský ohař jen těžko zvládne pozdější změnu majitele bez následků. Přes svou schopnost být ideálním rodinným společníkem je to ze své podstaty lovecký pes a tomuto svému zaměření zůstává ve své povaze věrný. Má vynikající čich, je hbitý, mrštný rád přináší a dobře vystavuje. Bretaňský ohař je náročný na množství a pravidelnost pohybu.

Popis

Tito psi mají menší a spíše podsaditou postavu kvadratického formátu a jemnou, rovnou, eventuelně jen lehce zvlněnou srst. Bretaňský ohař se vyskytuje v následujících barevných varietách - bílá s oranžovou, bílá s kaštanovou, bílá s černou, trikolorní, nebo žíhaná jednou z výše uvedených barev.

Ideální kohoutková výška psů je stanovena na 48 cm, u fen je doporučována nejméně 47 cm.

Tělo je kompaktní, mírně podsadité. Bedra bretaňského ohaře jsou mohutná a široká. Ocas u tohoto plemene často od narození chybí, nebo se později krátí. Nohy má bretaňský ohař jen středně zaúhlené. Hlava má zaoblený tvar, čenich je ale značně zašpičatělý. Uši jsou krátké, vysoko nasazené a bretaňský ohař je nosí svěšené dolů. Jejich špičky jsou rovněž zakulacené. Oči mají barvu tmavého jantaru.

Historie plemene bretaňský ohař

Blízký příbuzný špringršpaněla a anglického setra, který tvoří pomyslný mezičlánek mezi klasickými ohaři a španěly. První standard plemene bretaňských ohařů spatřil světlo světa v roce 1907, posléze ale ještě doznal některých drobnějších změn a současná podoba bretaňského ohaře tak byla uznána až v roce 1938.


Základní péče

Srst těchto psů vyžaduje kartáčovaní alespoň jednou týdně, přičemž partiím, kde jsou chlupy dlouhé, je třeba věnovat ještě o trochu více pozornosti, aby nedocházelo k jejich zacuchávání a žmolkování. Výchova bretaňského ohaře by neměla být nijak zvlášť složitým procesem, pokud majitel respektuje vrozenou citlivost plemene a přistupuje k výcviku s důsledností, ale i laskavostí. Tvrdý přístup, nebo nečekané výlevy nálad majitele tohoto psa jen poznamenají.

Bretaňský ohař je lovec. Jedna, či dvě krátké procházky nebudou v případě tohoto plemene nikdy stačit. Psi vyžadují dlouhé procházky a možnost volně běhat, skotačit a hrát si. V ideálním případě by měl být bretaňský ohař zapsán k loveckému výcviku, nebo by mu měla být nabídnuta alespoň nějaká náhradní pohybová aktivita, např. psí sporty. Důležité je zvládnout s bretaňským ohařem minimálně základní výcvik poslušnosti, aby se pes nevydával na vlastní lovecké výpravy bez souhlasu svého pána. Bretaňský ohař si při dostatečně srozumitelném výcviku a výchově dokáže poslušnost nakonec velmi dobře osvojit.

Continue Reading

You'll Also Like

51K 5.3K 66
I já jsem se rozhodla se velice neoriginálně připojit k sepisování psacích příruček. Snad zde najdete něco, co vám alespoň trochu pomůže. Upozornění:...
3.1K 388 16
Kdysi jsem kreslila, ale to už je dávno. Při vzpomínkách na mé „umělecké" časy mě vždy zamrzí, že už si nejsem schopná čas na vytváření udělat. Proto...
13.6K 2.9K 59
Těžká práce chovatele exotického ptactva. (Ano, velevtipná narážka na Těžkou práci grafického designéra, díky které jsem se rozhodla sepsat i nějaké...
48.3K 4.2K 180
"Příběh" pro všechny příznivce seriálu Království, který vznikl jako reakce na komentář na CSFD, že tento seriál znásilňuje historii. Co zde najdete:...