Το χρώμα του θανάτου

By princessalira

6.9K 1.2K 91

Μια φοιτήτρια ζωγραφικής χάνει τη ζωή της απροσδόκητα. Τέχνη, εμμονήδολοφονίες... Και έρωτες στο χθες και τ... More

Έρχεται
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
16
17
18
19
20
21
22

15

235 51 0
By princessalira

-Γουίλιαμ, έχεις ένα λεπτό μήπως;

Η Λόρι τον πλησίαζε ήδη χωρίς να περιμένει για μια απάντηση. Κουνούσε σχεδόν απειλητικά μια από τις σελίδες που είχε μόλις εκτυπώσει.

-τι έγινε;

-Πρέπει να το δεις αυτό.

-σε ένα λεπτό. συνέχισε να γράφει.

-είναι σημαντικό, νομίζω και κοντεύει η ώρα να μιλήσεις και με τη μέρεντιθ Τζόουνς.

Ο γουίλιαμ πάτησε το πλήκτρο της αποστολής κι έπειτα πήρε στα χέρια του τη σελίδα.

-Τι είναι αυτό;

-Ένα από τα βιβλία που έγραψε ο κόλιν πρέστον.

-το βλέπω, και;

-έχει τίτλο οι σύγχρονοι εκπρόσωποι του μπαρόκ και υποστηρικτές του ρέμπραντ στο Λονδίνο στο τέλος του 20ου αιώνα.

-ωραία και;

Η Λόρι άνοιξε το στόμα της να απαντήσει αλλά δε χρειάστηκε γιατί το είχε μόλις δει αυτό στο οποίο ετοιμαζόταν να αναφερθεί. Το βιβλίο του ο κόλιν πρέστον δεν το αφιέρωνε ούτε στην πρόωρα χαμένη του κόρη αλλά ούτε και στη Τζεραλντίν που την ακολούθησε στο θάνατο μόλις λίγο καιρό αργότερα.

Ήταν αφιερωμένο στη Ρόουζ μπάρτον. -Βλέπεις αυτό που βλέπω;

-Ναι, η λόρι κούνησε το κεφάλι της με ένταση.

-Δεν το είχα προσέξει πιο πριν, μου ξέφυγε Γουίλιαμ. Λες να είναι κάτι σημαντικό;

-ενδεχομένως και όχι. Θυμήσου τη φωτογραφία που μου έδειξες, ήταν οι τρεις τους εκεί, έτσι δεν είναι; Ίσως να παρέμειναν φίλοι κι αργότερα. Πριν λίγο δεν το συζητούσαμε αυτό άλλωστε;

Η Λόρι έγνεψε κι έπειτα κοίταξε το ρολόι που φορούσε στον καρπό της.

-Ωραίο είναι, αληθινό κόσμημα.

-δώρο του Μάικ. Συνήθως δεν το φοράω στη δουλειά όπως ξέρεις όμως το πρωί διαπίστωσα πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την ώρα στο κινητό μου. Μάλλον κάποια ρύθμιση θα πρέπει να κάνω πάλι. Το θέμα είναι πως πρέπει να πάρω την έλλα από το σχολείο και δε γίνεται να αργήσω...

Τράβηξε το μανίκι της να το καλύψει.

Η φωνή της έσβησε σιγά σιγά.

-Τι συμβαίνει;

Την είδε να τινάζει με δύναμη το κεφάλι της σαν να την ενοχλούσε κάτι προτού του απαντήσει.

-Δε συμβαίνει απολύτως τίποτα, γουίλιαμ. Σε ένα τέταρτο περίπου θα μιλήσεις με τη Μέρεντιθ Τζόουνς. Εγώ τώρα θα σε αφήσω για λίγο, καθώς πρέπει να κάνω ορισμένες εξωτερικές δουλειές αλλά θα είμαι πίσω λίγο αργότερα. Αν χρειαστείς κάτι στο μεταξύ τηλεφώνησέ μου, εντάξει;

-Ναι, εντάξει.

Την είδε να αρπάζει την τσάντα της, όχι αυτή που φορούσε χθες το βράδυ που τον επισκέφθηκε αλλά μια άλλη πάνινη, εντελώς καθημερινή και να εγκαταλείπει σαν σίφουνας το δωμάτιο.

Μόνος πια έβαλε ένα ποτήρι παγωμένο νερό κι άρχισε πάλι να κοιτάει τα βιβλία που έγραψε ο κόλιν πρέστον. Υπήρχαν κάπου 8 9 τίτλοι. Τα περισσότερα αφορούσαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους της τέχνης κι ανέλυαν ρεύματα και τεχνοτροπίες, υπήρχαν ωστόσο και δυο τρεις μονογραφίες ορισμένων καλλιτεχνών των οποίων τα ονόματα τα γνώριζε αόριστα.

Το τελευταίο βιβλίο είχε εκδοθεί πριν από 2 χρόνια περίπου κι αυτό τον έκανε να αναρωτηθεί αν ο καθηγητής ετοίμαζε κάτι καινούριο ή αν είχε αφοσιωθεί αποκλειστικά και μόνο στη διδασκαλία. Κι αυτό τον έκανε να θελήσει εκείνη την ώρα να επικοινωνήσει με την κάρεν για να μάθει αν ήταν δημοφιλείς στους φοιτητές. Να τους φερόταν άραγε καλά και με κατανόηση ή να ήταν σνομπ κι απόμακρος; Και πόσοι να γνώριζαν στο πανεπιστήμιο για τη σχέση του με τη Σαμάνθα Πάρκερ; Να ήταν αυτή η πρώτη φορά που έκανε κάτι τέτοιο;

Πήρε τα χαρτιά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα κι άρχισε να τα ξεφυλλίζει και πάλι. Υπήρχαν πολλά διαφημιστικά από εταιρείες καλλυντικών που αναφέρονταν σε προιόντα περιποίησης μαλλιών προσώπου και σώματος. Είδε κι άλλα σχετικά με αστρολογικές προβλέψεις και ζώδια. Η Σαμάνθα ήταν γεννημένη το σεπτέμβρη, παρθένος στο ζώδιο. Τα προσπέρασε γρήγορα και ετοιμάστηκε να γυρίσει σελίδα όταν την προσοχή του τράβηξε ένα που του φάνηκε ενδιαφέρον. Το διάβασε αργά και προσεκτικά, όπως ακριβώς είχε κάνει και με τα μηνύματα που υπήρχαν στο κινητό της.

«Κάρεν, είναι κάτι που σκέφτομαι εδώ και λίγες μέρες και θα ήθελα να το συζητήσω μαζί σου κάποια στιγμή. Μη βιαστείς να με κρίνεις, δεν είναι τίποτα σίγουρο αλλά νομίζω πως μου χρειάζεται λίγος χρόνος μακριά. Ξέρω τι θα ρωτήσεις τώρα, μακριά από ποιον; Την απάντηση δεν την έχω αλλά θα προσπαθήσω να τη βρω. Μακριά από όλους μάλλον, από το Μάρτιν, από την αδερφή μου, ακόμη κι από τον πατέρα και τη μητέρα μου. Δεν είμαι σίγουρη... δεν ξέρω που θα πάω, δεν ξέρω κι αν ακόμη θα φύγω τελικά. Είναι στιγμές που πνίγομαι, και τότε σκέφτομαι να μπω σε κάποιο αεροπλάνο και να φύγω, να πάω στη νορβηγία στη ρώμη η στο Βέλγιο... Το στέλνω αυτό γιατί θέλω αν χρειαστεί να με καλύψεις σε όλους, σε παρακαλώ, ακόμη και στον πατέρα μου. σκέψου μια καλή δικαιολογία, ίσως να μη χρειαστεί ποτέ μα ας υπάρχει. Είμαι κουρασμένη, όλα είναι θολά μέσα στο νου μου. Τη μια νιώθω ευτυχισμένη και την άλλη θέλω να ξεσπάσω σε κλάματα. Τη μια στιγμή νιώθω ανάλαφρη, έτοιμη να πετάξω, την άλλη θέλω να κλειστώ στον εαυτό μου. Μην τρομάζεις, μου συμβαίνουν πολλά το τελευταίο διάστημα, τα περισσότερα τα ξέρεις, όμως υπάρχουν κι άλλα τα οποία αγνοείς εντελώς. Μη με κακίζεις, θα σου τα εξηγήσω κι αυτά μια μέρα, αμέσως μόλις ξεκαθαρίσουν οι σκέψεις οι προτεραιότητες και τα όνειρά μου. Δε θέλω να σε ανησυχήσω, κι αν αυτό μόλις έκανα σου ζητάω συγνώμη. Ήθελα μόνο να τα ξέρεις όλα αυτά, κάπου έπρεπε να μιλήσω...»

Άρχισε να σκέφτεται πυρετωδώς. Γιατί δεν του το είχε πει αυτό η Κάρεν και πότε το είχε λάβει το συγκεκριμένο μήνυμα; Κοίταξε πιο προσεκτικά μόνο για να ανακαλύψει πως το συγκεκριμένο μήνυμα δεν είχε σταλεί ποτέ σ'εκείνη. Η σαμάνθα το είχε πληκτρολογήσει τρεις μέρες πριν όμως κάτι την εμπόδισε να το στείλει, έτσι το είχε απλά αποθηκεύσει στο φάκελο με τα πρόχειρα. Να γιατί δεν του είχε μιλήσει γι'αυτό.

Τότε ήταν που άρχισε το κουδούνισμα. Τι κι αν το περίμενε; Πετάχτηκε σπρώχνοντας μακριά τις σελίδες οι οποίες έπεσαν στο δάπεδο κάνοντάς τον να βρίσει δυνατά.

Η Μέρεντιθ τζόουνς τον περίμενε κι εκείνος καθόταν και μάζευε χαρτιά. Τελικά κατάφερε να απαντήσει.

-Γεια σου, μέρεντιθ, πώς είσαι;

-μια χαρά, Γουίλιαμ, εσύ; Πώς τα πάτε εκεί; Έμαθα πως έχετε καινούρια προβλήματα, έτσι δεν είναι;

-δυστυχώς οι πληροφορίες σου είναι σωστές αλλά αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα όπως γνωρίζεις πολύ καλά. Εσύ τι κάνεις;

-Φοβάμαι πως τα ίδια αντιμετωπίζω κι εγώ εδώ.

-αυτό δεν είναι καλό.

-Σίγουρα όχι ωστόσο πάντα είχα την τάση να ανακατεύομαι σε δύσκολες καταστάσεις.

-Με τι έχεις καταπιαστεί;

-Θα σου πω την αλήθεια, έχω κουραστεί να μπαίνω σε αεροπλάνα, να ελέγχω πίνακες για τη γνησιότητά τους και να μπαίνω σε οίκους δημοπρασιών, κάνοντας συμφωνίες για λογαριασμό όλων.

Ο αστυνομικός γέλασε ανέμελα σχεδόν κοιτάζοντάς την στην οθόνη. Η μέρεντιθ ήταν η χαρά της ζωής και της φρεσκάδας και σε τίποτα δεν την εμπόδιζαν τα αρκετά παραπανήσια της κιλά. Όσο μιλούσε έπαιζε ασταμάτητα με ένα τεράστιο κρεμαστό κολιέ που φορούσε ενώ παρά τις ακατάπαυστες διαμαρτυρίες της για τον εξοντωτικό ρυθμό της ζωής της δεν έπαυε να γελάει δυνατά κι εγκάρδια.

-Βάζω στοίχημα πως αν σου έταζαν τον κόσμο ολόκληρο δε θα άλλαζες με τίποτα τη δουλειά σου.

-έτσι λες; Το κλικ που έφτασε ολοκάθαρα ως αυτόν τον ενημέρωσε πως είχε μόλις ανάψει ένα τσιγάρο.

-Ναι, έτσι πιστεύω.

-Τι να πω, ίσως και να έχεις δίκιο. Λοιπόν, πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Ξέρεις πως θα κάνω με χαρά ό,τι περνάει από το χέρι μου.

-Το ξέρω και σε ευχαριστώ ειλικρινά. Σίγουρα θα έμαθες πως χθες βρέθηκε νεκρή η κόρη της ρόουζ μπάρτον.

-Ω ναι, είμαι πολύ μακριά από την καρδιά των γεγονότων, ωστόσο η καλή μας η Λόρι μέσα σε λίγα λεπτά με είχε κατατοπίσει πλήρως για το θέμα. Στενοχωρήθηκα πολύ, δε σου το κρύβω. Τη μικρή δεν είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω αλλά δηλώνω ένθερμη θαυμάστρια του έργου της μητέρας της.

-Ακριβώς γι'αυτό θέλησα κι εγώ να μιλήσουμε. Δε σου κρύβω πως εγώ τα ζητήματα τα σχετικά με τις τέχνες γενικότερα αλλά και με τη ζωγραφική ειδικότερα δεν τα καταλαβαίνω.

-Έλα τώρα, δε φαντάζομαι να είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα.

-Κι όμως είναι, πίστεψέ με. Δεν έχω ιδέα από συμβολισμούς ρεύματα και τάσεις.

-Κι όμως, είσαι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και βάζω στοίχημα ό,τι θέλεις πως κάποια σκέψη έκανες που σε οδήγησε να με αναζητήσεις.

-Κοίτα, εδώ δεν έχεις άδικο. Από χθες μελετάω την ιστορία της οικογένειας αυτής της κοπέλας κι όπως καταλαβαίνεις με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μητέρα της. Μεγάλη ζωγράφος, σωστά; Έτσι δε λένε;

-Πολύ. Λαμπρό ταλέντο, μοναδική στις προσωπογραφίες.

-Αλήθεια; Κάτι τέτοιο κατάλαβα κι εγώ.

-πες μου, τι ακριβώς θα σε ενδιέφερε να μάθεις για το έργο της. Για τη ζωή της υποθέτω τα βασικά τα γνωρίζεις ήδη.

-Ναι, ξέρω τους κεντρικούς άξονες. Κοίτα, θα προσπαθήσω να μην καταχραστώ το χρόνο σου γιατί ξέρω πως βιάζεσαι. Χθες το μεσημέρι μου έδωσε η Λόρι κάποια άρθρα για το έργο της κι άρχισα να τα μελετάω. από τα λίγα που κατόρθωσα να αντιληφθώ μου φάνηκε πως συντελείται μια μεγάλη αλλαγή στο έργο της από ένα σημείο και μετά, σωστά; Κι αυτό θα ήθελα λίγο να συζητήσουμε. Έκανα τη σκέψη πως η αλλαγή αυτή ίσως σχετιζόταν με κάτι που συνέβη στην προσωπική της ζωή.

-Κι έπειτα μου λες πως δεν καταλαβαίνεις τίποτα από ζωγραφική. Το ήξερα βέβαια πως είσαι μετριόφρων, γι'αυτό άλωστε σε συμπαθώ τόσο.

Τέλος πάντων, άκου πως έχουν τα πράγματα. Το έργο της ρόουζ μπάρτον είναι χωρισμένο από τους ειδικούς σε 4 μεγάλες βασικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος που αποτελεί και την αρχή είναι εκείνη στην οποία τα έργα της είναι κατά πολύ επηρεασμένα από το έργο του Ρέμπραντ. Μπορώ να σου αναφέρω χαρακτηριστικά τις πρώτες της μεγάλες συλλογές που ακολουθούν έντονα τα χνάρια του, ακόμη κι αν αυτό ακουστεί κάπως... ιερόσυλο. Οι πίνακες ανήκουν στην εποχή Μπαρόκ από την άποψη της τεχνοτροπίας μόνο βέβαια, και φιλοτεχνήθηκαν όσο η ρόουζ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο αλλά κι ένα δυο χρόνια αργότερα, όταν παντρεύτηκε δηλαδή κι ώσπου περίπου να γεννήσει. σου χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες; Μπορώ να τις εξειδικεύσω όσο θέλεις.

Ο γουίλιαμ που όσο εκείνη μιλούσε κρατούσε σημειώσεις κατά την προσφιλή του συνήθεια άφησε κάτω το στυλό του.

-όχι καθόλου. Νομίζω πως αυτά είναι αρκετά. Θα ήθελα μόνο να μου πεις αν έχουν πουληθεί όλοι αυτοί οι πίνακες;

-ναι, φυσικά. Όλοι όσοι βγήκαν στην αγορά. έγιναν ορισμένες μεγάλες εκθέσεις αμέσως μετά την αποφοίτησή της και όλοι έγιναν ανάρπαστοι. Η Ρόουζ είχε ξεχωρίσει από πολύ νωρίς, γι'αυτό και ορισμένοι καθηγητές της έκαναν τα πάντα για να την προωθήσουν και μάλιστα σε βάρος άλλων φοιτητών όπως λένε κάποιοι.

-αλήθεια;

-έτσι λέγεται. Τέλος πάντων, για μένα η αξία της δουλειάς της είναι ανυπολόγιστη και πιστεύω πως θα έκανε πολύ περισσότερα πράγματα αν δεν κατέληγε να αρρωστήσει.

-το έχω ακούσει ξανά αυτό, και θα φτάσουμε και σε αυτό το σημείο, μα για πες μου τώρα για τη δεύτερη της περίοδο!

-νομίζω πως τα έργα αυτής της περιόδου είναι τα πιο φωτεινά. Γίνεται μια έντονη στροφή στις τοπιογραφίες.

-Μάλιστα, και τι μας λέει αυτό για την ψυχοσύνθεση της ίδιας;

-Κοίτα έχουν δοθεί άπειρες ερμηνείες στη στροφή αυτή που έκανε. Αυτό που ισχυρίζονται οι περισσότεροι καταξιωμένοι κριτικοί είναι πως αυτή η επιλογή είναι δείγμα της στροφής της προς τα έξω. Είναι δείγμα υγείας, ψυχικής και πνευματικής. Το ενδιαφέρον στρέφεται από τον άνθρωπο και τη μοναδικότητά του προς την ίδια τη φύση, άρα προς κάτι μεγαλύτερο και συνολικότερο. Τα χρώματα είναι λαμπερά, οι εικόνες εκτυφλωτικές θα έλεγα, ενώ η ισορροπία και η αρμονία δε λείπουν από καμία σύνθεση.

Έγραφε κι έγραφε, ενώ την ίδια στιγμή κουνούσε καταφατικά το κεφάλι του. Ήταν ευχαριστημένος με τον εαυτό του, αφού χωρίς να έχει τις γνώσεις της μέρεντιθ τζόουνς είχε καταλήξει λίγο πολύ στα ίδια περίπου συμπεράσματα.

-Με καταλαβαίνεις θαυμάσια, είμαι σίγουρη. Μη μου πεις πως δεν τα είχε σκεφθεί κι εσύ όλα αυτά;

-Κοίτα, όλες αυτές τις λεπτομέρειες εγώ δεν τις γνώριζα όπως καταλαβαίνεις, ωστόσο τη διαφορά από την προηγούμενη περίοδο την κατάλαβα.

-Χαίρομαι. Υπάρχουν πολλοί πίνακες εμπνευσμένοι από την Κορνουάλλη στην οποία ζει μέχρι σήμερα όπως γνωρίζεις. Ενδείκνυται για όμορφες εικόνες η κΟρνουάλλη, τι λες;

Δεν περίμενε ωστόσο για την απάντησή του. Τώρα που είχε αρχίσει δύσκολα θα μπορούσε να τη σταματήσει κανείς. Να γιατί ήταν τόσο περιζήτητη και είχε τόσο κουραστεί να μετακινείται ταχύτατα από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο βοηθώντας αυτούς που διέθεταν χρήματα να τα ξοδέψουν κι αυτούς που τα ξόδεψαν και κινδύνευαν να τα χάσουν να τα κερδίσουν ξανά.

-Και η αναφορά μου αυτή στην κορνουάλλη δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού είναι ο τρόπος μας για να περάσουμε στην Τρίτη περίοδο της δουλειάς της. Περιττό να πω πως οι τιμές των έργων της έχουν ήδη εκτοξευθεί. Θα πρέπει να σου πω πως είναι πολύ πλούσια γυναίκα η ρόουζ μπάρτον, άλλο που δυστυχώς φοβάμαι πως δεν είναι πια σε θέση να χαρεί όλα της τα πλούτη και να απολαύσει την καταξίωση και τη φήμη της. Αναρωτιέμαι από χθες που έμαθα τη συμφορά που την έπληξε ποιος διαχειρίζεται τα χρήματά της. Μα με συγχωρείς, άλλαξα δρόμο/

-Κανένα πρόβλημα, η συζήτηση μαζί σου είναι πάντα ενδιαφέρουσα, μα πες μου και πάλι για την κορνουάλη, το ξέρεις πως δεν την έχω επισκεφθεί ποτέ;

-Λυπάμαι να σου το πω μα αυτό το θεωρώ παράλειψη. Εγώ έχω πάει τέσσερις φορές ως τώρα κι ελπίζω πως θα την επισκεφθώ ξανά το καλοκαίρι αν τα καταφέρω να ξεγλιστρήσω μακριά σας βέβαια.

Γέλασαν και οι δυο τυπικά.

-Λοιπόν, ας επανέλθω στο βασικό μας θέμα. Ξέρεις πόσοι θρύλοι είναι συνυφασμένοι με την Κορνουάλλη, έτσι δεν είναι;

-ναι, κάτι έχω ακούσει.

-Πολύ ωραία, λοιπόν οι θρύλοι και η μυθολογία διαφόρων χωρών είναι τα θέματα της τρίτης περιόδου του έργου της Ρόουζ μπαρτον. Αν θα ήθελες να σου βάλω έναν τίτλο στην περίοδο αυτή τότε θα έλεγα πως μπορούμε να τη βαφτίσουμε σαν την αρχή του τέλους.

-Αλήθεια; Μα γιατί;

-Ναι, μη νομίζεις πως ακούγεται βαρύ, εντάξει ίσως είναι κάπως υπερβολικό. Το βάφτισα έτσι επειδή ξέρω τι ακολούθησε αλλά γεγονός είναι πως τα χρώματα το φως και η λάμψη των προηγούμενων ετών δεν υπάρχουν εδώ. Η ομορφιά των τοπίων, το πράσινο, το γαλάζιο της θάλασσας χάνονται μια για πάντα. Τη θέση τους παίρνουν πρόσωπα βγαλμένα από τους θρύλους και τις παραδόσεις. Είναι εκπληκτικές οι γνώσεις της γύρω από μυθολογικά θέματα, κάποτε μάλιστα την είχαν ρωτήσει σχετικά και είχε αποκαλύψει πως ο σύζυγός της της διάβαζε ένα σωρό βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο. Δεν είναι πως έλειπαν από εδώ οι προσωπογραφίες ωραίων γυναικών, ωστόσο προτιμάει καθαρά τη δύναμη από την ομορφιά, και τη φιλοδοξία και την επιθυμία για επικράτηση από τη γλυκύτητα του έρωτα και την μοναδικότητα της αγάπης. Μπορώ να σου πω με βεβαιότητα πως οι περισσότερες γυναίκες εδώ αν δεν φορούν το στέμμα της νίκης θρηνούν κάνοντας κακό στον εαυτό τους την ίδια στιγμή. Με καταλαβαίνεις;

-απόλυτα νομίζω. Συνέχισε.

-Τι άλλο να σου πω, το παρατράβηξα φοβάμαι.

-Πες μου πότε περίπου τα ζωγράφισε όλα αυτά που τώρα μου περιγράφεις.

-κοίτα, αν πούμε πως η δεύτερη περίοδος διαρκεί βέβαια περισσότερο από την πρώτη και αρχίζει με τη γέννηση των δυο κοριτσιών της, λήγει όταν εκείνα έχουν μεγαλώσει κάπως. Ας πούμε πως η περίοδος αυτή η Τρίτη δηλαδή, λήγει πριν από περίπου δέκα χρόνια.

-ναι, αυτό είναι, αυτό είναι. Κάπου εκεί κατάλαβα πως έπρεπε να μιλήσω μαζί σου οπωσδήποτε. Είχαν τα έργα της περιόδου αυτής την ίδια επιτυχία με την προηγούμενη;

-κοίτα, για άλλη μια φορά οι πίνακες πουλήθηκαν σχεδόν όλοι ωστόσο παρατηρείται μια αλλαγή ακόμη.

-δηλαδή;

-Η αλλαγή δεν αφορά στους αγοραστές αλλά στους κριτικούς. Κάποιοι αρχίζουν να επισημαίνουν την υπερβολική της προσκόλληση σε κάποια μοτίβα βαριά, μελαγχολικά και κάπως σκοτεινά αν θες. Μόνο που το πραγματικό σκοτάδι ήρθε μετά.

-αλήθεια, μέρεντιθ, προτού μου πεις για το σκοτάδι αυτό λύσε μου μια απορία, πού πιστεύεις πως οφείλεται το σκοτάδι αυτό; Η αλλαγή είναι τεράστια, έτσι δεν είναι;

-έχουν διατυπωθεί άπειρες θεωρίες γι'αυτό αλλά η δικιά μου είναι ο συνδυασμός των δυο επικρατέστερων.

-θα τη μοιραστείς μαζί μου;

-Με χαρά αν πιστεύεις πως θα σου φανεί κάπου χρήσιμη. Πιστεύω πως η καθολική αυτή μεταστροφή οφείλεται αφένός στην ασθένεια που έκανε την εμφάνισή της κι αφέτέρου σε κάποια πράγματα που συνέβησαν στην προσωπική της ζωή. Δυστυχώς οι δικοί της την προστατεύουν πολύ καλά κι ελάχιστα έχουν διαρρεύσει για τα όσα συνέβησαν τότε, είναι γεγονός όμως πως έπειτα από μια έκθεσή της άρχισαν να μειώνονται δραματικά οι κοινωνικές της εμφανίσεις. Ως τότε εμφανιζόταν συχνά στις εκθέσεις κι άλλων καλλιτεχνών μαζί με τον άνδρα της τις περισσότερες φορές, ενώ έδινε και κάποιες συνεντεύξεις σε ορισμένα περιοδικά των οποίων τους συντελεστές εκτιμούσε. Ωστόσο έπειτα από εκείνη την έκθεση που αποκαλώ «καταραμένη» όλα άλλαξαν. Κλείστηκε στο σπίτι της κι άρχισε να ζωγραφίζει μόνο για τον εαυτό της. Εντάξει, όπως καταλαβαίνεις δεν κυριολεκτώ, αλλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι πίνακες πουλήθηκαν κι αυτό όχι επειδή δεν υπήρχε ζήτηση κάθε άλλο, αλλά επειδή η ίδια δεν οργάνωσε πια άλλες εκθέσεις. Κάποιοι πίνακες πήγαν σε συγκεκριμένους ανθρώπους που πλήρωσαν πολλά για να τους αποκτήσουν αλλά οι περισσότεροι δε βγήκαν ποτέ στο φως.

-μάλιστα, λυπηρό αυτό, πολύ λυπηρό.

-την ίδια άποψη έχω κι εγώ Γουίλιαμ. Ο,τι έγινε την κατέστρεψε. Προφανώς εκδηλώθηκε η ασθένειά της, πολύ απογοητευτικό όλο αυτό, για την ίδια πρώτα κι έπειτα για όλους εμάς.

-Ποιο ήταν το κεντρικό θέμα της περιόδου; Μπορούμε να καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα;

-Κι εδώ θα σου απαντήσω το ίδιο, πως έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις κι αυτή τη φορά με μεγάλες αποκλίσεις η μια από την άλλη. Θα διαλέξω να σου πω αυτή που έγραψε κάποτε για την ίδια ένας παλιός συμφοιτητής της, ο κόλιν πρέστον,ο οποίος σήμερα είναι πια ακαδημαικός.

Ο γουίλιαμ έσφιξε δυνατά το στυλό στο χέρι του.

-πες μου, τον ξέρω τον κύριο πρέστον.

Για τίποτα στον κόσμο δε θα της αποκάλυπτε το λόγο για τον οποίο αναγκάστηκε να τον μάθει.

-Είπε λοιπόν πως κεντρικοί άξονες της περιόδου αυτής ήταν από τη μια οι φυσικές καταστροφές κι από την άλλη η ασημαντότητα του ανθρώπου.

-Άλλο κι αυτό...

-σου φαίνεται κάπως.

-ναι, βαρύ, απαισιόδοξο...

-Και λίγα λες αλλά πιστεύω πως ο πρέστον είχε δίκιο, τουλάχιστον ως ένα σημείο. άΛλωστε την ήξερε, κάτι παραπάνω θα ήταν σε θέση να διακρίνει μέσα από τα έργα αυτά που δεν είναι άλλωστε και πολλά. Αυτό που κυριαρχεί στα ελάχιστα που εγώ έχω δει είναι η φωτιά κι ο θάνατος, οπότε δε βλέπω το λόγο να αμφισβητήσω τη θεωρία του κυρίου πρέστον.

Σταμάτησε να μιλάει κι άναψε πάλι τσιγάρο. Ο γουίλιαμ κοίταξε την ώρα και ξαφνιάστηκε. Μιλούσαν πάνω από μισή ώρα ήδη. Ούτε κατάλαβε το χρόνο που πέρασε.

-δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω, Μέρεντιθ.

-Δε χρειάζεται, αυτό που θέλω θα το κάνεις, είμαι σίγουρη.

-Τι θέλεις δηλαδή;

-Να κάνεις καλά τη δουλειά σου.

-Πάντα γι'αυτό προσπαθώ.

-το πιστεύω. Μόνο που τώρα είμαι αναγκασμένη να σε αφήσω δυστυχώς. Αρχίζει άλλη μια δημοπρασία την οποία δε μπορώ να χάσω για τίποτα στον κόσμο.

Γέλασε και ο αστυνομικός τη μιμήθηκε.

-Να μη σε καθυστερώ τότε, άλλωστε με περιμένουν εδώ ούτε και ξέρω πόσα πράγματα που πρέπει να γίνουν.

-Ωραία, ώρα για δράση λοιπόν και για τους δυο. Χάρηκα πολύ που τα είπαμε, γουίλιαμ, κι αν χρειαστείς κάτι μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου. Βάλε τη Λόρι να με ψάξει μόνο γιατί κάποιες φορές είμαι σε άλλη πόλη το πρωί και σε άλλη το βράδυ. Καλή συνέχεια λοιπόν.

Ο χαρακτηριστικός ήχος του τερματισμού της κλήσης τον έκανε να βγάλει τα ακουστικά και να ακουμπήσει στην πλάτη της καρέκλας. Είχε αρχίσει και πάλι να πεινάει, και μάλιστα για τα καλά. Μα πού ήταν επιτέλους η Λόρι; Θα έτρωγε ευχαρίστως το σάντουιτς κι εκείνα τα τσιπς αφού στο ψυγείο τον περίμενε για το βράδυ το υπόλοιπο φαγητό, καθώς επίσης και το τρίτο μους σοκολάτας που του είχε φέρει χθες το βράδυ.

Continue Reading

You'll Also Like

743 53 30
Μια ερωτική συλλογή από ποιημάτα αφιερωμένα στο βασανηστήριο του Έρωτα και στην πηγαία τάση του να "ανθίζει" απρόσμενα στις ψυχές των ανθρώπων προσφέ...
SOUL KILLER By Kris Vita

Mystery / Thriller

297 52 25
Εκείνη την μέρα με σκοτώσε,γεια είμαι η Βαλέρια η ημερομηνία έδειχνε 24 Απριλίου είναι η μέρα που πεθάνα. Η Βαλέρια μία κοπέλα 20 χρονών ,δολοφον...
270 79 15
Ας υποθέσουμε ότι λαμβάνεις μια πρόσκληση να συμμετάσχεις σε ένα παιχνίδι του οποίου το έπαθλο είναι 50.000 ευρώ. Θα αποδεχόσουν την πρόσκληση; Ακόμα...
1M 85.5K 65
Ο Ορέστης είναι πρώην αστυνομικός, καλά εκπαιδευμένος και στα δύσκολα πάντα μπαίνει μπροστά. Κάποιος του προτείνει να προσέχει μια νεαρή κοπέλα που ι...