Přehled psích plemen.

De girl-okami

3.9K 522 283

Kniha pro milovníky psů, kde se postupně dozvíte podrobnosti o všech plemenech, která jsou. . . . . Kniha v... Mai multe

Afghánský chrt
Ainu Ken
Airedale terier
Akita Inu
Aljašský malamut
Alpský jezevčíkovitý brakýř
Americká akita
Americko-kanadský ovčák
Americký bezsrstý teriér
Americký buldok
Americký foxhound
Americký kokršpaněl
Americký mini pei
Americký pitbulteriér
Americký stafordšírský teriér
Americký vodní španěl
Anatolský pastevecký pes
Anglický buldok
Anglický foxhound
Anglický kokršpaněl
Anglický mastif
Anglický setr
Anglický špringeršpaněl
Anglický toy teriér
Appenzellský salašnický pes
Ardenský bouvier
Argentinská doga
Ariégeois
Ariegský ohař krátkosrstý
Artésko-normandský baset
Atlasský horský pes - Aidi
Australská kelpie
Australský honácký pes
Australský ovčák
Australský silky teriér
Australský teriér
Auvergneský ohař krátkosrstý
Azavak
Barbet
Barzoj
Basenji
Bavorský barvář
Bearded kolie
Beauceron
Bedlington terier
Belgický ohař
Belgický ovčák
Bergamský ovčák
Bernský salašnický pes
Bígl
Bígl harrier
Bílý švýcarský ovčák
Bišonek
Bloodhound
Bobtail
Boerboel - búrský buldok
Boloňský psík
Bordeauxská doga
Border kolie
Bosenský hrubosrstý honič
Bostonský teriér
Brabantík
Brazilská fila
Bretaňský ohař
Briard
Bruselský grifonek
Bullteriér
Bulmastif
Coton de Tuléar
Curly coated retriever
Čau čau
Černý ruský teriér
Československý vlčák

Anglický chrt

44 8 8
De girl-okami

(greyhound)


Povahaplemene

Anglický chrt je nabitý silou a rychlostí. Je nesmírně vytrvalý a odolný a miluje pohyb a fyzickou zátěž. Přesto však umí být i pěkně líný a doma působí dojmem klidného nenápadného psa. Navzdory rozšířenému mínění je greyhound inteligentní pes. Je přítulný, laskavý, mazlivý a perfektně se hodí k dětem, které miluje. Snadno si zvykne na pobyt v domácnosti, kde je důstojným i roztomilým společníkem. Venku pak má snahu honit vše, co se hýbe.

Popisanglického chrta

Je to velký, štíhlý, ale silně stavěný pes, který na první pohled vzbuzuje dojem ušlechtilosti a elegance. Ideální výška v kohoutku je od 68 do 76 cm (podle toho, zda se jedná o fenu nebo psa), váhu standard neuvádí, ale pohybuje se kolem 30 kg u fen i psů. Hlavu má anglický chrt dlouhou, středně širokou se silnými čelistmi, oči jsou tmavé oválné, uši malé růžicovité. Silné zuby mají nůžkový skus. Krk je stejně jako hřbet dlouhý a silný, bedra mírně klenutá, hluboký hrudník i žebra a mírně vtažené břicho. Ocas má nasazený nízko a je dlouhý, mírně ohnutý a ke konci se zužující. Přední končetiny má anglický chrt rovné a dlouhé, zadní mohutné svalnaté, zajišťující mu obrovskou sílu při běhu. Má jemnou přiléhající srst, která může být černá, bílá, červená, modrá, světle žlutohnědá, písková, žíhaná, nebo jakákoli z nich v kombinaci s bílou. Průměrná délka života je 12 až 14 roků.

KlasifikaceFCI

Podle FCI (Mezinárodní kynologická federace) je anglický chrt zařazen do skupiny X. - Chrti, sekce 3 - Chrti, bez pracovní zkoušky. Oficiální zkratka pro ČR je G. Původním využitím je to lovecký pes, dnes jako společník a dostihový pes.

Základnípéče o psa

Anglický chrt miluje rychlost a běh, a pokud mu ho člověk není schopen dopřát, neměl by si ho pořizovat. Jestliže ho ale vyvedete na závodní dráhu, bude nejšťastnější na světě. Při normálním venčení by měl být na vodítku, protože by mohl začít honit třeba auta, nebo cokoli, co se uvidí hýbat.

Srst nevyžaduje zvláštní péči.

Historieplemene anglický chrt

Prapředky měl anglický chrt nejspíše v pustinách severní Afriky, kde před 5 tisíci lety pobíhali psi velmi podobní dnešnímu chrtovi, jak naznačují archeologické vykopávky ze starého Egypta. Tito prastaří psi typu saluky žili izolovaně, nekřížili se s jinými plemeny, a proto si po celá ta staletí dokázali uchovat stejný vzhled. Do Anglie se dostali někdy ve středověku, ale jejich šlechtění započalo až v 18. století. Pro svoji výjimečnou rychlost a dobrý zrak byly smečky chrtů používány ke štvaní zvěře a až později ke stále oblíbenějším psím závodům, které se začaly organizovat v roce 1776 v Norfolku. Anglický chrt je nejrychlejším psem planety a dosahuje rychlosti až 60 km za hodinu. Dnes se chová prakticky po celém světě. Vedle Anglie chovají nejvíce Greyhoundů pravděpodobně v Rusku. Je to nejpopulárnější dostihový pes.

Pro svoji rychlost a vytrvalost má od roku 1914 Greyhounda ve znaku i jedna z nejznámějších firem zajišťující americkou vnitrostátní autobusovou přepravu.

Continuă lectura

O să-ți placă și

2.6K 261 15
Nejčastější chyby, které mě odradí, abych tady vůbec něco četla.
254K 12.6K 63
Tato kniha je zaměřena na různé sexuální orientace. Má za úkol je představit a seznámit vás s nimi. Také se zabývá dalšími tématy tomuto podobnými...
2.4K 222 26
Existují stovky fóbií. Mnoho známých a pro lidstvo normálních, kterými trpí nezpočet lidí, ale i spoustu podivných, které jen tak někdo nemá. O tom...
124K 5.1K 139
Jako velký milovník Hry o trůny (Game of thrones) jsem se rozhodla napsat seznam postav a k nim jisté charakteristiky. Doufám,že se bude líbit :) Rád...