YUNAN MİTOLOJİSİ

By iimalec

20.6K 625 138

"Bir Tanrı gibi düşün." Yunan mitolojisinin derinliklerinde bir macera, aklınızdaki tüm sorulara cevap olabi... More

.
Giriş
Mit ve Mitoloji Nedir?
Yunan Mitolojisi
Öncül Yunan Tanrıları
İkincil Yunan Tanrıları - Titanlar
Üçüncül Yunan Tanrıları - Olimposlular (12 Tanrı)
12 Tanrı: Zeus
12 Tanrı: Hera
12 Tanrı: Poseidon
12 Tanrı: Demeter
12 Tanrı: Athena
12 Tanrı: Apollo
12 Tanrı: Artemis
12 Tanrı: Ares
12 Tanrı: Afrodit
12 Tanrı: Hephaistos
12 Tanrı: Dionisus
Gündelik Hayat
Yunan Destanları
Savaşlar
Tanrıların Dünyayı Terketmesi
Modern Bilimin Karşısında Mitler

12 Tanrı: Hermes

353 10 1
By iimalec

Hermes (ʽἙρμῆς ), Zeus ve Maia'nın oğludur. Zeus'un habercisidir. Tanrıların en kurnazı sayılır, tanrıların en hızlısıdır. Bir de Caduceus adında büyülü bir altın değnek taşır.

Semboller: Büyülü değnek, Liri
Görünüşü: Genç erkek
Ebeveynler: Zeus ve Maia
Kardeşler: Ares, Athena, Apollo, Artemis, Aphrodite, Dionysus, Hebe, Heracles, Truvalı Helen, Hephaestus, Perseus, Minos, Muse, Graces
Çocuklar: Pan, Tike, Hermaphroditus, Abderus, Autolycus, Angelia

Doğum ve Çocukluk Süreci: Üstün nitelikleri olan Hermes, efsaneye göre daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir.

Erişkinlik:
• Hayatındaki Önemli Olaylar ve Yaptığı Zalimlikler
Bir gün kırlarda dolaşırken Tanrı Apollon'un koruması altındaki inekleri çalar. Apollon olayı öğrenince çok kızar; cezalandırılması için Hermes'i kolundan tutup Zeus'a götürür. Ne var ki, Hermes'in lirinden çıkan sesler Zeus'u ve Apollon'u büyüler. Zeus, cezalandıracağı yerde Hermes'e kanatlı bir başlıkla bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar. Haberci Hermes ölülerin ruhlarını yeraltına götürür; çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder. Yaşlı Kral Priamos'u, Hektor'un ölüsünü almak için Aşil'in barınağına götüren de odur. Ayrıca Odysseus'a Moly isimli bir bitkiyi vererek Kirke'nin tuzağından kurtaran da odur.

Hermes'in İo efsanesinde de önemli bir görev üstlendiği görülür. Zeus, sevgilisi su perisi İo'yu kıskanç karısı Hera'dan kurtarmak için, onu ineğe dönüştürür. Hera, ineği armağan olarak ister ve alır. Kocasının kendisini aldattığından kuşkulandığı için, başına da bekçi olarak 100 gözlü canavar Argos'u diker. Argos uyurken bile birkaç gözü açık kaldığından, her şeyi görür. Bu yüzden ona yanaşmak çok tehlikelidir. İo'nun kurtarılması için Zeus, Hermes'i görevlendirir. Hermes canavarın yanına oturarak eline lirini alıp tatlı tatlı çalmaya başlar. Bu hoş müzikle Argos'un gözlerinin tümü ağır ağır kapanır, giderek derin bir uykuya dalar. Hermes de uyuyan canavarın kafasını keser.

Çevik haberci Hermes tüm atletlerin koruyucusu olduğu gibi akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusudur. Liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir. Hermes, mitolojistlerce eril öğenin temsilcisi olarak kabul edilir.

Continue Reading

You'll Also Like

126K 10.2K 25
burada aklı başında olan bile delirirdi. -its about misaki- #627
28.7K 2K 16
"Ve eğer daha önce bir arkadaşınla yatmadıysan, en yakının ben olurdum." ➽ fluff © cigarettesafterjae | 2021
20.7K 1.6K 32
2021 Wattys Ödülleri Yarı Finalisti Lain Serisi Ⅰ #marichat Hayatımda mutluluk duyduğum biriyle bağ kurdum. O bağ bir gün benden koptu. İçimde bilme...
222 By ays

Fanfiction

2.8K 517 9
Roxanne, i think we shoul go but i'm not sure enough Rock grubunda vokal olan Roseanne, aynı mekanın iki farklı gruba sahne vermesiyle Jungkook ile k...