12 Tanrı: Apollo

402 14 2
                                    

Apollon (Απόλλων), mitolojide müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kahinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. Biseksüel yönüyle ağır basan Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Sarışın ve çok yakışıklıdır. En Yakışıklı Tanrı olarak da bilinir. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli tanrılardan biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

Alanı: Müzik ile diğer sanat dalları, ışık ve güneş, hekimlik ve kehanet.
Mekanı: Olimpos
Semboller: Yay-ok, lir, karga, defne
Görünüşü: Ok-yay veya lir ile betimlenen genç, sarışın, yakışıklı erkek
Ebeveynler: Zeus ve Leto
Kardeşler: Artemis
Çocuklar: Asklepios, Aristaeus, Linos, Mopsos

Düşüncesi Hermes'in tanrısal gücüyle ikiye ayırdığı inek bağırsağını, kaplumbağa kabuğuna bağlama olan ve altın bir lir çalan Apollon, müzler korosunun başıdır. Gümüş yayıyla oku en uzağa o atabilir ve okların tanrısıdır. Tıbbı insanlara o öğretmiştir, yine hekimliğin tanrısıdır. Asla yalan söylemez; ışığın ve gerçeğin tanrısıdır. Kutsal ağacı defne, hayvanları yunus, atmaca, kuğu ve kargadır. Lakapları "Okçu", "Likya'lı" ve Latincede yırtıcı kuşlara ilişkin olarak kullanılan, yırtıcı anlamına gelen "Vulturus"dur.

Olymposluları altın liriyle eğlendiren, çok uzaklara ok atabilen, hastaları iyileştiren, iyileştirme sanatını hastalara ilk öğreten gümüş yayın efendisi okçu Tanrı olarak Yunan şiirlerine geçmiştir. Aynı güneş ışınları gibi Apollon'un okları da hem hasta edici hem de iyileştiricidir. Her ne kadar ışıkla özdeşleşse de, ilk ortaya çıktığında Apollon, güneş tanrısı değildir. Asıl yunan güneş tanrısı Helios'dur. Apollon ve Artemis'in, güneş-ay ile özdeşleşmesi daha sonradan gerçekleşmiş, özellikle Romalılar döneminde bu anlayış kuvvetlenmiştir.

Orfe öğretisinde sezgi, ilham ve vicdanın sembolü olan Apollon'dan Yunan Mitolojisi'nde kökeni Luvi dilinde ışık anlamına gelen, kurt anlamındaki "lyk" (Latincede lux biçimine dönüşmüştür) sözcüğünden türeyen "Lykya"'lı olarak söz edilir. Likyalı sıfatının Apollon adının aslı olduğu, bir iddiaya göre, Etrüsk dilinde bir ilahı belirtmek üzere kullanılan Aplu, Apulu ya da Aplum adıdır.

Doğum ve Çocukluk Süreci:

Erişkinlik:
• Hayatındaki Önemli Olaylar ve Yaptığı Zalimlikler
Apollon, adını Pythia adlı kahinelere verecek olan Python Ejderi'ni bir mağarada ya da yeraltı yarığında öldürür ve öldürdüğü yerde Trakyalı Orfe Delf inisiyasyonunu başlatır.

Zagreus'un kemiklerini Apollon Delf'e gömer. Zeus'un buyruğu üzerine Musaların (müzler) yardımıyla Zagreus'un parçalarını bir araya getirir. Dünya'nın merkezi yakınına gömer.

Hera'nın oyunuyla Hera, Athena, Poseidon ile birlikte Zeus'u tuzağa hapseder. Ancak Briareus'un yardımıyla tuzaktan kurtulan Zeus, Apollon'u Poseidon ile birlikte sürgüne yollar ve Truva kralı Laomedon tarafından surlarını örmeye cezalandırır. Surlar örülürken kendisi lirini çalarak kralın sürülerine göz kulak olur. İş bittiğine Laomedon belirlenen ücretini vermeyince ceza olarak şehre hastalık yayar.

Hermes'e sihirli bir altın asa verir. Hermes ateş çıkartabildiği bu asa sayesinde habercilerin efendisi olur.

Üç uçlu yabayla yaptığı bir hareketle yunusu göğe bir takımyıldız olarak yerleştirir.

Liri küçük bir çocuk olan Orpheus'a verir.

Kız kardeşi Artemis'in Orion ile beraber olmasını engeller.

Karısı Koronis'in sadakatsizliğini cezalandırmak için kız kardeşi Artemis'i yollar.

Oğlu Asklepius'u da yetiştirmesi için at adam Kheiron'a verir.

Artemis ile birlikte Niobe'yi kibri yüzünden cezalandırmıştır.

Flüt çalmaktaki becerisini kendisiyle kıyaslanan Marsias'ı yarışın sonunda bir ağaca bağlayarak diri diri derisini yüzer ve oyunu Marsias'tan yana kullanan Midas'ın kulaklarını da eşek kulaklarına çevirir.

•Aşk Hayatı
Kutsal ağacının defne olması ile ilgili iki rivayet vardır. Bir nehir perisinin kızı olan Daphne adlı nympheye hayrandır. Fakat Daphne, bakire kalmaya yemin etmiştir. Peşine düşen Apollon'dan kaçabilmek için Artemis'ten kendisini saklamasını ister ve Artemis onu orada bir defne ağacına dönüştürülür.

Diğer bir rivayete göre ise; onunla dalga geçtiği için Eros, iki tane ok hazırlar. Birinci oku altınla kaplamıştır ve atılan kişiyi sonsuz aşık edecektir, ikinci ok ise birinci okun atıldığını kişiden ve onun aşından uzaklaştıracaktır. Altın kaplı ok Apollon'a diğer ok ise Daphne'ye gelmiştir. Apollon'dan kaçan Daphne yakalanacağını anlayınca babası Peneus'tan yardım ister ve babası da onu defne ağacına dönüştürür. Bunun üzerine Apollon onu unutmayacağı üzerine yemin eder. Kafasına defne ağacından yapılmış bir taç koyar ve sonsuza dek onunla dolaşır.

YUNAN MİTOLOJİSİWhere stories live. Discover now