Tanrıların Dünyayı Terketmesi

275 12 0
                                    

*Yazardan
Her şey Ares'in doğmasıyla başlar. Bildiğimiz gibi Ares, Savaş Tanrısı ve Zeus ile Hera'nın oğludur. Aynı zamanda Herkül'ün de kardeşidir.

O zamanlar her Tanrı'nın koruduğu kolladığı bir bölgesi vardır. Bu korunulan yerlerin bir Tanrı'ya ait olması için her yer için tek tek müsabakalar düzenlenmiştir. Athena'nın şehri Atina, Ares'inki de Sparta'dır.

Athena ile Ares birbirlerinin tam zıttı iki kardeştir. Athena, Barış Tanrıçası iken Ares ise Savaş Tanrısı'dır. Bu iki kardeş birbirleri ile sık sık savaşa girerler ki bu da Atina ve Sparta şehirlerinin savaşı demektir.

Ares, Tanrılar'ın çoğu tarafından sevilmezdir. Özellikle babası Zeus'un ona karşı ayrı bir nefreti vardır. Zeus, bir destanda Ares'e aşağıdaki söylemde bulunmuştur:
"Böyle ağlayıp durma dizimin dibinde dönek,
Olympos'ta oturan Tanrılar arasında benim en tiksindiğim Tanrısın sen!"

Ares'in Truva Savaşı da dahil olmak üzere bir çok savaşta aktif rolü vardır ama sonunda hep rezil olmuştur. Bir küpte 13 ay hapsedilmesinden, Truva Savaşı'nda ölümlü Diomedes tarafından yaralanıp savaş alanını terk etmesine kadar başına bir çok utanç verici durum gelmiştir.

Ares, şımarık bir çocuk gibi istediği yere savaş açar, istediğini öldürür, kısacası onun geldiği her yerde kan gövdeyi götürür. Devamlı başına açtığı belalardan Olympos'un Ares haricinde kalan 11 tanrısının yardımıyla kurtulur. Ares biraz şımarıktır ama çok güçlü bir varlıktır aynı zamanda.

Olymposlular Ares'i sevmez dedik ama Ares de onlardan hiç haz etmezdi. Sonunda Ares, 4 büyük yardımcısı olan Phobos (korku), Deimos (dehşet), Eris (fitne-fesat) ve Enyo ile tüm dünyaya dehşet vermeyi kafasına koymuştur. Eris ile Enyo hakkında farklı kaynaklar mevcut, kimine göre bunlar Ares'in kızları kimine göre ise kız kardeşleridir.

Efsanelere göre: Ares, Trakya'da katliamlar yapar ve 3 nehir insan kanı akıtır. Burada Phobos'un rolü çok büyüktür, tüm Olympos'a korku salar. Savaşı kazandıran da bu durumdur.

Korkan ve dehşete düşen Olumposlular, Ares'e karşı savaş açarlar fakat ne yazık ki çıkan savaşta Olympos düşer.

11 Tanrı'nın gücü 1 Ares'e ve o'nun 4 yardakçısına yetememiştir. Phobos öyle bir korku salmıştır ki neredeyse Zeus'un Olympos'tan tamamen düşmesini sağlıyormuş. Ares'in bunları yapmasının asıl sebebi hayatı boyunca girdiği utançlar, Athena'ya olan kini ve ailesinin dikkatini çekmektir.

Girilen savaşta Ares ve yardakçıları kazanır fakat Zeus tahtı Ares'e bırakmaz. Ares ise Zeus'un tahtta oturmasına müsaade edecektir fakat sadece bir şartı vardır.

"Artık hiçbir Tanrı dünyaya karışmayacak."

Zeus ya bunu kabul edecektir ya da Ares dünyanın ve göklerin hakimi olacaktır. Zeus, dünyanın kaderini Ares'in eline bırakmak istemediğinden Ares'in şartını kabul eder ve dünyaya giden kapıların hepsini kapatır. Tanrılar hiçbir dünyalı ile iletişime geçemeyecek, dünyaya inemeyecek veya orada işlerini halledemeyecektir.

Bu süre sonrasında görünmeyen, dünyaya inmeyen Tanrılar zamanla Yunan Halkı tarafından unutulur.

YUNAN MİTOLOJİSİWhere stories live. Discover now