Modern Bilimin Karşısında Mitler

230 6 0
                                    

*Yazardan

Günümüzdeki tarih algısı kafadan kafaya farklılık göstermektedir. Tarih kelimesi, her insanda farklı çağrışımlar yaratmaktadır. Kimisi bulunduğu coğrafya üzerinde yaşanmış savaşları ve benzerlerini düşünürken, kimisi farklı şeyler düşünür. Tarih, insanevladından da öncesini kapsayabilen geniş çaplı bir sözcüktür ve daldan dala ayrılır; Sanat Tarihi, Dünya Tarihi, İnsan Tarihi, Kozmos ve Evren Tarihi, O'nun, Bu'nun, Şu'nun Tarihi gibi.

İnsanevladı ilk yaşadığı dönemlerden bu yana bir şeyleri her zaman bir kenara not etmek, kayıt altına almak istemiştir. İleride bir işine yarayacağını düşünmüş, gerçekleştirmiştir. Ve zamanında kayıt altına alınan şeyler geleceğe geçmiş hakkında ışık tutmuştur.

Mitler için toplum içerisinde bilinmeyen zamanlarda doğan ve tarihin akışı içinde genişleyerek yayılan; dünyanın yaratılışı, insanların ve diğer canlıların var oluşları hakkında toplumun ortak inancını ve düşüncesini ortaya koyan anlatılar demiştik.

Tarih, geçmişin kalıntılarıyla yön bulur. Geçmişte yaşamış insanlar kendilerine ait mitler için birçok sunaklar yapmış, eserler bırakmıştır. Bu eserlerden yararlanılarak günümüzde mitler hakkında bu kadar bilgi sahibi olabilmekteyiz.

Günümüzde birçok eser ve kalıntı, anlatılan mitleri doğrulama niteliğinde olsa da bilimin bu mitlerin bir kısmı için olan açıklamaları da vardır; Zeus'un dağ üstündeki mızrak izi, tapınaklar gibi.

Günümüzde bunlar bize efsane olarak sunulsa da bir zamanların insanlarının dini ve bir zamanların insanlarının da gördüğü, tapındığı, inandığı, duyduğu şeyler olmuşlardır.

YUNAN MİTOLOJİSİWhere stories live. Discover now