12 Tanrı: Demeter

367 9 6
                                    

Demeter, Yunan Mitolojisi'nde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "Güzel Saçlı Kraliçe" ya da "Güzel Örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

Alanı: Tarım, özellikle ekinler
Mekanı: Olimpos
Semboller: buğday demeti, bereket boynuzu ve meşale
Görünüşü: elinde başaklarla, sarı saçlı olgun kadın
Ebeveynler: Kronos ve Rhea
Kardeşler: Poseidon, Hades, Zeus, Hestia ve Hera
Çocuklar: Persephone, Arion, Despoina, Ploutos, Korybas

Kültleri: En çok tapıldıgı yerler Eteusis ve Sicilya ovalarıdır, ama tapımına Girit'te, Trakya'da ve Peloponnesos'ta rastlanır.

Hesiodos'a göre Kronos'la Rheia'nın ikinci kızı, İlk Tanrı Kuşağı'ndandır. Tanrılar Tanrısı Zeus'un dördüncü evliliğini onunla yaptığı söylenir. Bu evlilikten de Demeter'in en bilinen çocuğu, yeryüzü ecesi Persephone doğmuştur.

Demeter, heykellerinde baygın bakışlı, sarı saçları omzuna dökülen, güzel bir kadın olarak gösterilirdi. Sağ elinde bir buğday başağı, sol elinde de yanan bir meşale tutardı. Roma mitolojisinde ona Ceres denilirdi.

Doğum ve Çocukluk Süreci: Kronos'un gazabı kız çocukları üzerine olmadığından Demeter ve kız kardeşleri oldukça güzel bir çocukluk geçirmişlerdir, anneleri Rhea hepsini korumuştur.

Erişkinlik: Demeter, insanlarla iletişimi sık olan, onlara yol gösteren bir tanrıça idi. Tanrılarla fazla ilişkiye girmeyi sevmezdi.

Hayatındaki Yaşadığı Önemli Olaylar:
Persephone (Demeter'in Çocuğu)
Bir gün Persephone arkadaşları ile tarlada çiçek toplarken çayır birden ikiye yarılır ve Yeraltı Tanrısı Hades, yeryüzüne çıkar. Aşık olduğu Persephone'u yeraltına kaçırır. İnanışa göre ölüler ülkesinde bir şey yiyen bir daha oradan çıkamaz, Persephone'de hevesine yenik düşer ve bir nar tanesi yer. Demeter kızını aramak için yollara düşer ancak onu hiçbir yerde bulamaz. Üzüntüsü öyle büyük olur ki hayata küser. Sonunda her şeyi gö­ren ve bilen Güneş Tanrısı Helios, ona kızının yer altına kaçırıldığını söyler. Bunun üzerine Deme­ter, Olympos'tan kaçar, yüreği sızlayarak ıs­sız bir yere çekilir. Onun küsmesiyle topra­ğın bereketi kalmaz, insanlar kıtlık tehlike­sine uğrarlar. Zeus onu barıştırma­ya çalışır, ancak Tanrıça Demeter yalvarmalara kulak vermez. Bütün yalvarmalarının boşa gittiğini gören Zeus, en sonunda Persephone'nin yılın üç­te ikisini yani çiçek açma ve meyve zamanı­nı, anası Demeter'in, geri kalan üçte birini, yani kışı da kocası Hades'in yanında geçir­mesini kararlaştırır. Böylelikle toprağa ye­niden bereket gelir. Persephone her yeryüzüne çıktığında, Demeter yeryüzüne baharı getirir.

Poseidon
Efsaneye göre, Demeter'in bakireliyle övünmesine kızan Hera, Poseidon'nun aklına Demeter ile birlikte olma fikrini sokar. Demeter yanına gelen Tanrı Poseidon'u görünce bir kısrağa dönüşüp kaçmaya çalışır, ama Poseidon bir aygıra dönüşüp onu yakalar ve birlikte olurlar. Bu birleşmeden at Arion ve Despoina doğar.

YUNAN MİTOLOJİSİHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin