DUA

430 89 323
                                    

Bu bölümde çocukluğumdan kalan bir soruyu konu edineceğim. Çocukken aklımı kurcalayan bir soru.

Dua kaderi değiştirir mi?

Buna evet yada hayır diye verilecek cevapları tartarsak. %70 hayır , %30 evet cevabı ile karşılaşabiliriz. Oranlar biraz daha farklı olabilir elbette. Bu çok da önemli değil.

Peki, gelin bu "Hayır" oranını bir örnekle %99 gibi bir değere yükseltmeye çalışalım.

Ölüm döşeğinde bir yakınınız olduğunu hayal edin(ALLAH korusun). Bu kişi anneniz, babanız, kardeşiniz veya sizin için çok değerli biri olabilir. Ameliyat sonrası komada tutulan bir hasta. Bu durumda hepimiz sevdiğimiz o kişinin ölmemesi için dua ederiz.

Peki o kişinin kaderinde ölmek varsa duam ne işe yarar? Ya da şöyle söyleyelim. Duam sonucu değiştirmeyecekse, dua etmemin ne anlamı var?

Buna cevabınız, evet öyle ama biz bunu bilmiyoruz. Yani sonucun ne olacağını bilmediğimiz için her halükârda dua etmeyi uygun buluyoruz. Ama gelin bir de şöyle düşünelim. İki sonucu da ele alıp öyle değerlendirelim.

Kaderinde ölmek yazılı olan durum;
-Dua ettim, kişi öldü
-Dua etmedim, kişi öldü

Kaderinde kurtulmak yazılı olan durum;
-Dua ettim, kişi kurtuldu
-Dua etmedim, kişi kurtuldu

İki duruma göz attığımızda net bir şekilde görüldüğü üzere, kişinin kaderinde ki olası durum neyse sonuçta öyle oluyor. Yani duamazın sonuca herhangi bir etkisi yok gibi.

Bazıları buna cevap olarak: "Evet sonuç değişmez ama dualarım sevap yazılmasını ya da kişinin günahlarının bağışlanmasını sağlayabilir."
diyebilir. Tamam bunlar olabilir fakat bunlar ayrı konulardır. Benim sormak istediğim şey basit. Sonuca etkisi ne olur?

Her ne kadar dua etmekteki niyetimiz için farklı senaryolar uydursak da asıl sebebin ne olduğu aşikârdır. Duamız sonuca etki etsin ve kişi ölmesin. Bütün gayemiz budur aslında. Çünkü öyle bir durumda kabul etsek de etmesek de psikolojik olarak bunu isteyeceğizdir.

Şimdi tekrar soralım. Dua kaderi değiştirir mi ?

Evet yüzdesi :%1
Hayır yüzdesi:%99

Oranlarda bariz bir değişiklik var artık.

Peki benim bu soruya cevabım ne? Ya da yüzdeliğin hangi diliminde yer alıyorum? Ben % 1'lik evet dilimindeyim.

Çocukken böyle durumlarda kendime bu soruyu sorar ve dua etmezdim. Artık böyle durumlarda dua ediyorum. Peki değişen ne?

Bu soruya hayır cevabı vermemizin temel sebebi kader kavramını yeteri kadar iyi kavrayamayışımızdan kaynaklanır. Ki bana göre İslam dinindeki en basit olgudur kader konusu.

Duanın kader değiştirdiği kısmı doğru ise kaderin de ölmek olan biriyi ettiğim duayla kurtarabilirim demektir. Öyle değil mi?

HAYIR!

Çünkü dua kaderi değiştirmez. Dua kaderi değiştirmiştir.

Duamla kişinin kaderini değiştiremem ama belirlerim. O gün ameliyat kapısı önünde elimi semaya açıp "Yarabbi annemi bize bağışla" diye dua etmem kaderinde o gün ölmek yazılı olan annemi kurtarmaya yetmez. Ama ALLAH'ın o gün o duayı edeceğimi bilmesi olay yaşanmadan kaderine etki edecek ve sonucu bu ve bunun gibi bir sürü etken hesaba katılarak yazılacaktır.

Aslında bu soruda kronolojik bir hile vardır. Şöyle ki; Olay anında dua etmemiz sonucu değiştirmiyor gibidir. Ama dua edilip edilmeyeceği hatta bunları bile düşüneceğimizi bilen, tek fotoğraf da şimdiyi, geçmişi, geleceği aynı anda gören ALLAH eğer duamızı kabul edecekse zaten kişinin ecelini o tarihe yazmak yerine daha ileri bir tarihe erteleyecektir. Yani duamız olay gerçekleşmeden sonuca etki edecektir.

Kaos teorisinin kelebek etkisi diye adlandırdığı etkiyi hatırlarsak eğer, olayı kavramak adına yardımcı olacaktır. Dünyanın herhangi bir yerinde bir kelebeğin kanat çırpması çok uzak bir yerde kasırgaya sebep olabilir. Çin'deki bir kelebeğin Amerika'da kasırgaya sebep olması gibi. Kelebeğin kanat çırpması gibi küçücük bir etki nasıl olurda kilometrelerce uzaktaki bir ülkede bu denli bir etki yapar. Bu tıpkı tek hücreli canlılardan evrilip uzayı keşfetme gücüne evrilmemize benziyor.

İranlı yazar Harari'nin etkileyici ifadesiyle hayvanlardan tanrılara evrilişimiz gibi(Yazar Sapiens adlı eserinde bu ifadeyi ayrıntılı şekilde açıklar. İlk etapta kulağa garip geliyor olabilir ama okumadan karar vermeyin derim). Olasılıksız gibi görünüyor olabilir ama gerçek gözümüzün önünde duruyor. Hayatımızda ki en ufak ya da evrendeki en ufak değişiklik dolaylı olarak ve zincirleme olaylar silsilesi şeklinde büyük değişiklere sebep olur. Bu ister tek hücrelilerden evrilip uzayı keşfetme gücüne sahip olan bizler olsun ister kasırgaya sebep olan bir kelebek olsun ister ellerimizi semaya açıp dua edeceğimizi önceden bilip ona göre kaderimizi değiştirme ve belirme gücü veren ALLAH için olsun.

Dua kaderi değiştirir mi?

Cevap net !

HER ŞEY HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR.

*Konuyu daha iyi kavramak adına; Kaos teorisi nedir? Nasıl ve kim tarafından ortaya çıktı? Kelebek etkisi nedir? Evrim nedir ve nasıl işler? Bu ve bunun gibi soruları araştırabilirsiniz . Dileyenler kelebek etkisi filmini izleyebilir, Harari'nin Sapiens adlı kitabını okuyabilir. Bu bölümde bu kavramları detaylı şekilde ele almak istemedim. Terimlerle hem sizi sıkmak hem de konudan uzaklaşmak istemiyorum. Gerekli düzeyde ayrıntı vermeye çalıştım.

YAŞAMDAN ÇIKARIMLAR Where stories live. Discover now