JEDINE TVOJ PRIATEĽ

6 1 0
                                    

Prečo sa v niektorých knihách píše o čudákoch bez kamarátov, ktorí dosiahli viac ako ostatní? Ako keby nám túto myšlienku žitia vo vlastnom svete podsúvali. Ale je byť sám naozaj vidina lepšej budúcnosti? 

Každý jeden človek potrebuje niekoho. Niekoho, s kým by mohol zdieľať svoj život, nech sú akýkoľvek. A naozaj to tak je. Neexistuje nik, ktorí by sa aspoň raz začas s niekým neporozprával o svojich túžbach, ťažobách ale aj o tom, čo zaujímavejšie ako zvyčajne sa mu stalo cestou do školy. A napriek tomu poznám ľudí, ktorí sa lepšie cítia s rodinou a sa chodia radšej rozprávať s Bohom. Alebo uprednostňujú písanie si cez Messenger, pretože v reálnom živote sa ti boja pozrieť do očí.

Po ceste zo školy som náhle premýšľala o mojich kamarátoch. Nebolo by mi lepšie bez nich? Načo mi vlastne sú? Sú to tvrdé, ťažké slová, ktoré sa mi vrývali do zákutí a komôrok mojej mysle. 

Častokrát práve k tým najbližším pociťujeme rivalitu. Neukojiteľnú potrebu byť lepší, pritom si podvedome a opakovane berieme z nich príklad, z toho, prečo ich majú ostatní radi. Predsa nie je normálne závidieť vlastnému odrazu v zrkadle.

Každí jeden je neopakovateľní. Raz nám príde do života a je iba na nás, či tam aj zostane, či ho tam chceme. Priateľstvo je ako kolíska, do ktorej sa môžeme hocikedy schúliť a stať sa tým nevinným dieťaťom, ktoré je milované a je oňho postarané za každých okolností. 

Ak už dlhšiu dobu niečo kalí naše myšlienky, zvyknime si robiť šťastných ostatných a ono sa to vráti späť na nás. Niekedy sa to spája s prekročením našich vlastných hraníc, s čím neúspešne bojujem každý deň, ale mám výzvu. Buďte lepší ako ja, nebuďte sebeckí a robte veci, ktoré sa vám robia ťažko, nie tie, ktoré dokáže urobiť hocikto, pretože iba tieto veci si dokážu ostatní zapamätať. Nech sa vďaka vám strhne revolúcia a naučím sa to od vás aj ja, pretože takýchto ľudí potrebujeme, ak chceme mať krajší život, musíme mať krajšie vzťahy, venovať aspoň o päť minút viac času, aby sme ukázali, že mi na tebe záleží. Tým najjednoduchším spôsobom. 

Nechcem, aby sa priateľstvo stalo samozrejmosťou, ale niečo, z čoho môžeme čerpať energiu a posúvať sa ďalej v živote. Najdôležitejšie je si pamätať si za to, ako vyzerá naše priateľstvo môžeš jedine ty a tvoj priateľ.

Z DUŠE SPROSTÉHO NEDOSPELÉHOWhere stories live. Discover now