Clișeul: înger - demon

262 20 7
                                    

       Bună, dragilor! Azi am revenit cu un clișeu! Totuși, acesta este special, celelalte clișee au ceva în comun, sunt toate de dragoste, însă clișeul de astăzi se încadrează în genul fantezie. Până la urmă, există clișee în fiecare categorie, astfel, haideți să descoperim și unul care face parte din supranatural.

       Acesta este un subiect pe care îl întâlnim de nenumărate ori pe aceasta platformă, dar și pe rafturile librăriei.

       Unul dintre cele mai des întâlnite titluri bazate pe această temă, conțin
cuvintele „demon" și „înger". Totuși, puteți mereu să veniți cu un titlu unic, cum ar fi „Moștenitorii aripilor dezbinate". Sau, dacă vreți un titlu mai comun, măcar nu îl luați pe cel mai folosit.

      Coperta, adeseori îi portretizează pe cei doi arătoși, dar voi puteți ieși din acest tipar, punând o copertă bazată pe un obiect, o inimă sfâșiată, spre exemplu. Coperțile au un mare impact pe Wattpad, deci trebuie să fiți foarte atenți la alegerea voastră și să puneți o copertă cât mai atrăgătoare posibil, care bineînțeles să se potrivească și cu lucrarea voastră.

      Descrierea de multe ori este structurată încât să prezinte diferențele radicale dintre cei doi protagoniști, în două propoziții, dar voi o puteți restructura, în așa fel încât să vă concentrați și pe războiul dintre rase, nu doar pe iubirea interzisă. De asemenea, încercați să faceți o descriere mai dezvoltată pentru a face cititorul să înțeleagă mai bine ideea cărții.

       Clișeul „înger - demon" are la bază dragostea dintre două ființe ce fac parte din lumi diferite și se îndrăgostesc împotriva regulilor. La început, cei doi se opun, dar nu durează mult până când se lasă în mrejele iubirii, deși toată lumea le zice că relația lor este una interzisă care va avea mari consecințe.

       Acest clișeu a devenit popular de prin anul 2016, când era găsit în orice carte care se încadra în genul fantezie. Acum, din fericire, nu mai este chiar atât de întâlnit ca înainte, dar sunt totuși câteva elemente ale acestui clișeu la care unii dintre scriitorii de pe Wattpad nu vor să le dea drumul.

       Fata este mereu un înger cu calități extraordinare, care face orice alta ființa fantastică să îi cadă la picioare. Ea trebuie făcută încât să fie un personaj credibil, nu e nevoie să o faceți perfectă ca să o iubească cititorii. Fizic, o puteți face cu părul verde, tuns scurt, și cu piele foarte deschisă la culoare, de exemplu. Aripile ei nu trebuie să fie albe, pot fi de un violet închis. Moral, se pot face atâtea, ideea principală e să îi dați defecte, să o faceți să aibă frica în oase, ar fi un exemplu. Având teama în ea, nici nu s-ar implica în războiul dintre îngeri și demoni, iar astfel l-ar întâlni mai târziu pe protagonist, câștigând în acest fel timp autorului pentru a descrie lumea, de la pământul crăpat în două până la puterea avidă pe care demonii o au.

       Protagonistul nu trebuie mereu să fie demonul rău care nu cunoaște niciun sentiment și fix când o vede pe fată, să i se încălzească inima. Dacă îl faceți fără scrupule, atunci să rămână așa până la capăt. Trebuie să fiți realiști, astfel, nu îl faceți cel mai rău dintre cei mai rai. El poate avea o personalitatea care să enerveze cititorii și restul personajelor, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie întruchiparea răului. O altă variantă ar fi să îl lăsați amorezat, dar să scoateți complet frica de a fi prins cu un înger. În nenumărate cărți vedem o replică în care se admite că cei doi vin din lumi diferite. Îl puteți face cu adevărat îndrăgostit, atât de devotat fetei încât să nu îi pese că natura sa e diferită față de cea a îngerului. De asemenea, nu trebuie mereu să aibă un corp perfect, poate să aibă și el puțină burtică, până la urmă perfecțiunea trupească nu există.

      Am discutat despre personajele principale, dar acestea nu sunt singurele care există. Ajutând la conturarea unei acțiuni complexe, sar în ajutor și personaje secundare. Nu avem nevoie de o copie de carton a protagonistului. Acest personaj trebuie să fie o persoană diferită, cu propria lui gândire, care nu face tot ce zice puternicul demon. Nu este nevoie să îl faceți mâna lui dreaptă, ba din contră, îi puteți face dușmani. Puteți să creați un personaj care să pară neîndemânatic, dar de fapt să aibă un plan malefic ascuns sub toate acele straturi de actorie, un plan ce include îngerul.

       Personaje principale, notat, personaje secundare, notat, totuși, acestea nu sunt singurele personaje care își fac de cap prin carte. Mai există și figuranții, prietenele drăguțe ale îngerului. Le puteți da și lor o parte întunecată, făcându-le invidioase pe viața fetei care pare că are totul. Puteți să creați mai multe fire narative care să se împletească armonios și să facă astfel cartea complexă. Însă, aveți grijă să nu vă pierdeți în nodul pe care îl creați și să nu mai știți pe ce drum să o luați.

       Am vorbit despre cum să creăm niște personaje originale, totuși, într-o carte, este nevoie și de un fir narativ nemaivăzut, care să fie demn de acestea. De exemplu, nu îi mai faceți pe protagoniști să se îndrăgostească. În viață, nu toate legăturile dintre o fată și un băiat au rădăcină romantică. Astfel, îl puteți face pe cei doi niște simpli prieteni.

       După cum puteți observa, lucrurile se pot schimba imediat, dacă vă doriți cu adevărat. Însă, realitatea este că, nu toți își doresc o lucrare originală. Astfel, pe cei ce se află în această categorie, îi sfătuiesc să iasă în evidență prin alte aspecte, cum ar fi estetica lucrării și exprimarea dezvoltată a ideilor.

       Sper că știți că a scrie un clișeu nu e ca și cum ai o comite o infracțiune, însă nu este nici de recomandat să folosești o idee care a mai fost folosită înaintea ta de mii de ori. Cine chiar vrea să transforme acest clișeu, în ceva de calitate, poate, dar este necesar să știe că adăugarea unui strop de originalitate nu ar strica.

- Sara -

Ajutor printre cuvinteUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum