Ajutor printre cuvinte

1.5K 110 62
                                    

      Salutări dragi cititori și bine ați venit! Acesta este un capitol dedicat lucrurilor de bază, noțiuni pe care toți ar trebui să le știm înainte de a începe o carte. O să intrăm în lumea cărților de mare succes și o să ,,furăm" câteva ponturi.

      Am observat că mulți dintre voi au probleme cu așezarea în pagină și aspectul cărții. Ce trebuie să știți în legătură cu acestea? O carte bună trebuie să aibă neapărat alineate evidente, de preferat ar fi să apăsați pe tasta aceea denumită spațiu de cinci sau șase ori. De asemenea, trebuie să aveți un spațiu între paragrafe, dacă textul curge fără oprire devine destul de greoaie citirea. Avem nevoie de spațiu între paragrafe! Vă sfătuim să nu aveți textul centrat, arată mult prea inestetic, dacă nu este vorba despre citatul de început renunțați la a scrie pe centru.

      Tot pentru aspectul cărții, cât și pentru respectul față de limba română, sunt absolut necesare diacriticele. În cazul în care există persoane care nu știu să le folosească de pe laptop/calculator vă dăm doua ponturi:

1. Puteți să schimbați limba dispozitivului de pe care scrieți în limba română de la setări, atunci vor apărea aceste diacritice pe tastatură. 

2. Puteți să folosiți un site special pentru așa ceva, pur și simplu scrieți pe google diacritice și o să găsiți. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți textul în spațiul destinat, iar diacriticele vor apărea automat.

      De asemenea, trebuie să vorbim puțin despre punctuație  (sistem de semne grafice convenționale), o altă noțiune importantă atunci când vrei să te numești scriitor.

      O carte bună are nevoie de linii de dialog. Totuși, mulți dintre voi nu fac diferența dintre cele mai importante trei linii existente în limba română: cratima, linia de pauză și linia de dialog. Acestea sunt de lungimi diferite și îndeplinesc roluri total diferite. De multe ori am văzut cărți în care cratima era folosită pe post de linie de dialog, iar așa ceva este inacceptabil.

1. Cratima ( - ) leagă două cuvinte rostite împreună, marchează căderea unei vocale, evită hiatul și oferă muzicalitate. Ea este cea mai mică dintre cele trei. Exemple de construcții în care folosim cratima: mi-au, într-un, dintr-o etc.

2. Linia de pauză ( – ) este un semn de punctuație grafic care marchează o pauză între diferitele părți ale unei propoziții sau ale unei fraze. Aceasta are o lungime medie. Exemplu în care este folosită corect linia de pauză: Bătrânul satului – Ilie Popa –  era un om foarte înțelept. Aici linia de pauză marchează o construcție explicativă. O astfel de construcție poate să fie despărțită de restul frazei și prin virgule.

3. Linia de dialog ( — ) este cea mai lungă dintre ele. Ea indică începutul vorbirii directe. De regulă, linia de dialog trebuie să aibă un spațiu care să marcheze alineatul în fața ei și un spațiu după ea. Să nu uitați niciodată de spațiul de după linia de dialog, este foarte important. Exemplu de dialog:

     — Bună! Ce faci în această seara?
     — Bună! O să ies cu niște prieteni!

Știu că acest dialog este cam sec, dar aici este folosită linia de dialog așa cum trebuie.

      Este timpul să trecem și la celelalte semne de punctuație: punctul, semnul întrebării/exclamării, virgulele, două puncte, punctul și virgula, punctele de suspensie, parantezele și ghilimele.

1. Punctul ( . ) este un semn grafic mic și rotund. Acesta se folosește pentru a marca sfârșitul unei propoziții sau a unei fraze.

2. Semnul întrebării ( ? ) este un semn de punctuație care marchează o întrebare. Se leagă de cuvântul precedent și se desparte prin spațiu de cel ce urmează.

Ajutor printre cuvinteUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum