♾ Blik! ♾

43 6 0
                                    

Hodně autistů má citlivější smysly, než neurotypičtí lidé. Mě to naštěstí nezasáhlo v takové míře, ale přeci jen se moje citlivost na vnější podněty projevila poté, co jsem v šesté třídě dostala svůj první panický záchvat. Od té doby, co trpím úzkostmi a panikou, tak je můj mozek téměř stále jakoby ve střehu, a mé smysly se opravdu zbystřily. Pojďme si třeba popovídat příběh, jehož dějištěm jsou jedny dámské záchodky na nejmenované škole...

Jednoho krásného dne se mi stalo něco, co u mě spolehlivě vyvolá úzkost a disociativní pocit odpojení od reality.
Můj mozek nesnesl to, když si spolužačky na záchodech dělaly ze sebe srandu tím způsobem, že blikaly světly v kabinkách, kde jsem v jedný bypa i já. Myslela jsem si, že to vydržím, a tak jsem tam já husa naivní vlezla. Zatímco jim ten světelný stimul asi nevadil, já tam chytla derealizaci. A věřte mi, s pocitem, že nic kolem vás není reálné, že se svět hroutí, a že vy musíte co nejrychleji odtud vypadnout, nebo omdlíte, či dokonce opustíte svou fyzickou stránku, se nekoná potřeba úplně nejlépe. Rychle si tedy natáhnu třesoucíma se rukama kalhoty a běžím za nic netušícími holkami, častujíc je sprostýma nadávkáma.
Jeden asistent to divadlo viděl, a dal těm holkám poznámku, ale ony mě i potom stále pronásledovaly a já si nemohla dojít ani na ten pitomej hajzl, protože jsem se strašně bála, že se to bude opakovat.
O hodině si nás zavolala paní učitelka na chodbu, jelikož jsem z toho zážitku byla dost vyklepaná, a za časů základní školy jsem měla ještě dlouho blbej pocit, když jsem byla na malé, nebo větší straně, a přijdou tam nějaký rozjařený holky.
Blikací světla, před kterými není úniku, mi prostě dělají blbě a způsobují mi úzkost a derealizaci. Nejsem jediná. Proto tolik autistů nemá rádo různé kalbice a didžiny, jelikož se tam, krom jiných děsivých faktorů a záležitostí, často nachází přístroj hrůzy, který je široké veřejnosti znám pod názvem...
💀 stroboskop 💀.
Někdo se mě i ptal, jestli nemám epilepsii.
Bububu!
A jaké je z tohoto příspěvku ponaučení? Pokud máte co dočinění s nějakým autistou, Aspergerem, epileptikem, nebo prostě s citlivým člověkem, snažte se vyhnout blikačkám, zvláště těm nečekaným. Nemuselo by to dobře dopadnout ani pro jednu stranu.

Radosti A Strasti NeurodivergentůWhere stories live. Discover now