♾ Ty jsi ale autista! ♾

65 10 0
                                    

*Jdu si takhle s kamarádem venku, a povídám mu o tom, jak mně spolužáci nechápou, a jak já nechápu chování lidí v dnešní době."
On: „To ale není pubertou, to je prostě aut...demence!"
Já: „Já slyšela, co jsi chtěl říct!"

Často slýchávám dnešní teenagery častovat se navzájem větami ve stylu „Ty jsi ale autista!" nebo „Nechovej se tak autisticky!" a tak podobně. Teď už nad tím maximálně protočím panenky, ale stále mě to v koutku duše  občas zamrzí. Nevadí mi snad ani to, že to říkají, jelikož se ten člověk v tu chvíli opravdu trochu jak autista chová. Mrzí mě, že to říkají neurotypičtí puberťáci, co o autismu třebas nic nevědí.
Jelikož ráda analyzuji a rozebírám věci, budu se snažím vám přiblížit situaci ještě lépe:
Představte si, že jste transgender kluk (pokud jste, tak si to představovat asi nemusíte), který si musí každý ráno stahovat hrudník, který se snaží mluvit co nejhlubším hlasem, kterého bolí oslovení „slečno", ženský rod a který má takovou nechuť ze svého těla... A teď před vámi nějaká úplně kozatá a růžová bárbína ze srandy řekne, že „by taky chtěla být kluk." Taktéž tam pravděpodobně ucítíte tu nepřesnost a bití se mezi slovy a skutečnými činy.
Já jsem autistka. A ráda bych vám povyprávěla o tom, jaké to je. O svých radostech, strastech, zájmech a zkušenostech. A taky o tom, proč bych za nic na světě svůj mozek nevyměnila...

Radosti A Strasti NeurodivergentůWhere stories live. Discover now