Neden seri katillerin hemen hepsi erkek?

4.2K 65 17
                                    

Bugünün şerefine  

Wikipedia’ya baktığımız zaman, seri katillerin farklı zamanlarda iki veya daha fazla kişiyi, iki veya daha farklı yer ve olayda öldüren ve psikolojik sorunları olan kişiler olarak tanımlandığını görüyoruz. Cinayetler arasında geçen zaman bazen saatler alırken, bazen katil, yeni bir kurban için yıllarca bekleyebiliyor. Bu tanım da seri katillerin daha çok erkeklerden veya kadınlardan çıktıkları söylenmese de, geçtiğimiz günlerde okuduğum bir yazı bir an benim de yazının başlığındaki soruyu sormama neden oldu: Neden seri katillerin hemen hepsi (%98) erkek? Bu aslında oldukça ilginç bir soru! İlginç olmasının nedeni ise, film, kitap ve dizi gibi araçlar ile (bazen de mobil uygulamalar) sürekli karşımıza çıkartılan seri katiller hep erkek olmalarına rağmen bunu hiç yadırgamamamız; en azından benim olaya hiç bu açıdan bakmamış olmam.

Penn State Harrisburg Üniversitesi’nde psikoloji alanında asistan profesör olarak görev yapan Marissa Harrison, seri katillerin çoğunu intikam gibi güçlü bir duygunun motive ettiğini ve kurbanlar veya onların temsil ettiği bir ‘şey’ ile katil arasında güçlü bir bağ olduğunu belirtiyor.

Peki, kadınlardaki intikam duygusu onları seri katil olmaya götürecek kadar güçlü değil mi? 1996 ile 2008 arasında seri cinayetler işleyen 90 erkeğin dosyasını inceleyen Harrison, bu dosyaların %88′inde, bu katilleri şiddete yönelten en önemli nedenin, onların sahip oldukları konumu tehlikeye sokan bir durumla (işini kaybetmek veya baskı altında olmak gibi) karşılaşmaları olduğunu söylüyor. Yani, erkekler seri katiller için, statülerine zarar verebilecek her tehlike yeni bir cinayet nedeni olabiliyor.Elbette bu, kadınların şiddete yönelmedikleri veya intikam gütmedikleri anlamına gelmiyor. Yani, ünlü kadın seri katiller de yok değil! Temple Üniversitesi psikologloarından Frank Farley’e göre erkekler ve kadınları şiddete yönelten sebepler farklı! Erkekler için bu, neredeyse savaşa girmek gibi bir şey; oysa kadınlar nedenler daha çok kişisel, ailesel.

Bu durum cinayet yöntemine de yansıyor. Binghamton Üniversitesi’nde profesör olan Mary Muscari, erkeklerin daha çok ateşli silahlarla cinayet işlediklerini, buna karşın kadınların genellikle boğarak adam öldürdüklerini söylüyor. (Bu arada Amerika’da erkeklerin %46’sının, kadınların ise %23’ünün silah sahibi olduğunu belirtelim.) Muscari neredeyse bütün seri katillerin erkek olmasının en büyük nedeninin “intikam” duygusu olduğunu düşünüyor. Elbette kadınlar da erkekler gibi intikam duygusuna sahip, ancak intikam alma şekli cinsiyete göre farklılık gösteriyor. Örneğin; cinsel saldırıya uğramış kadınlar daha çok intikam almak istiyorlar. Fark ise kadınların böyle hissettikleri için suçluluk duymaları.

Seri katillerin neden erkek oldukları ile ilgili birçok görüş var. Bazı uzmanlar ataerkil düzende erkeklerin şiddete daha meyilli büyümelerinin, seri katillerin daha çok erkekler arasından çıkmasının nedeni olduğunu düşünürken, bazıları kadınların intikam alma hissine kapıldığında erkeklere göre daha çok suçluluk hissetmelerinin onları daha çok engellediğini düşünüyor.

Bazı seri katiller ise öldürmelerini farklı nedenlere bağlıyor. Kimisi yetiştirilme tarzından dolayı cinayet işlediğini söylerken, bazıları normal insanlara göre ‘eksik’ doğduklarını düşündüğünü söylemiş. (Hatırlarsanız Dexter’da da doktor seri katillerin ‘empati’ yetisinden yoksun olduklarını söylüyordu.) Bunu yanısıra bazı seri katiller pornografiye yüzünden adam öldürdüklerini, bazısı da kafalarının içinde bir sesin onlara öldürmeleri gerektiğini söylediğini belirtmiş. Joyn Wayne gibi, kurbanlarını ölümü hak ettiğini düşündüklerini söyleyenlerin sayısı da hiç az değil.

Peki, seri katiller ne zaman dururlar? Ya da öldürmeyi bırakırlar mı? Şimdiye kadar polisi arayarak itirafta bulunan tek seri katilin Ed Kemper olduğu biliniyor. Bunu dışında seri katiller yakalanmadıkları veya öldürülmedikleri sürece öldürmeye devam ediyorlar. Yakalandıktan sonra yeniden kaçan William Heirens ise şöyle bir not bırakmış: “Tanrı aşkına başkalarını öldürmeden önce beni yakalayın. Kendimi kontrol edemiyorum!” Elbette artık sıkıldığı için ya da öldürmeye ‘doyduğu’ için öldürmeyi bırakan seri katiller bilinmiyor.

Seri KatillerDove le storie prendono vita. Scoprilo ora