Bölüm 35-SAĞLIK HAKTIR.SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ BUDUR.SİYASİLER NEDEN SUSKUN?

4 0 0
                                    

Unutulmamalıdır ki Sağlık toplumsal bir haktır. Sağlık hizmetinin birey ve toplum üzerinde bir iktidar aracı olarak kullanılmasına, toplum sağlığının kapitalizmin ve iktidarın insafına bırakılmasına karşı çıkar sağlamak üzere kullanılması ahlaki değildir. Sosyal Devlette Sağlık hizmetlerinin parasız ve toplumun gereksinimini esas alarak üretilmesi esastır.
2000 li yılların başından sonra Sağlık hizmetleri, üretimden,sunumundan sağlık çalışanlarının dağılımlarına kadar eşit, ulaşılabilir,hakkaniyetli ve cinsiyetçi olmayan, parasız, nitelikli, toplumda her bireyin "katılımını" esas alan ve insanın yaşadığı her yerde sağlık kurum ve kuruluşunu inşa eden bir anlayışla sürdürülmesi gerekirken ne yazık ki sürdürülmediğini görüyoruz.Ne yazık ki artık "Sağlık Hizmeti Paran Kadar Sağlık Sistemine" dönüşmüştür.Hastaneler ve vatandaşlar sınıflandırılmıştır.

• Bu güne kadar ney azık ki Sağlık hizmetlerinin planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve denetlenmesi süreçlerinde ne yazık ki sağlık çalışanları dahil edilmemiş,seçilmiş yerine atanmış idareciler demokratik olmayan sağlık sistemi uygulamaları ile sağlık çalışanlarını ezip tüketmeye mobbing,şiddet,tükenmişlik sendromu,intihar ile karşı karşıya bırakılmıştır. Ne yazı ki hiçbir siyasi partinin bu konularda çözüm önerileri için vaadini ortada göremedik

209 sayılı Kanun ekseninde son yıllarda kamu hastanelerinde toplumsal yarar esaslı çalışma ortaya konulmalıdır. Sağlık Çalışanlarını bölen ve bir birine düşman eden "Döner sermaye, performansa dayalı ücretlendirme" kaldırılmalı taban aylığa yansıyan net ücret haline getirilmeli ve sağlık çalışanları emekliliğinde ne alacağını bilerek çalışmalı ve emekliliği geldiğinde emekli dilekçesini vermelidir. Günümüzde sağlık çalışanları hayat idamelerini sürdürebilir bir ücret alamayacaklarını düşündükleri için emekliliği düşünmemektedir. Yani dönersermayelerin emekliliğe yansıtılması konusunda yada bu sistemin kaldırılması noktasında siyasilerin bir açıklamasını sağlık çalışanları olarak görmedik Sağlık Çalışanlarına yük getiren İlave ücret, katkı-katılım ve her türlü cepten ödemeler mutlak kaldırılmalıdır.Ne yazık ki bu konuda da bir söylemi siyasi partiden duymadık.Sağlıkta bu kadar sorun varken sadece konuşan sendikalar siyasilere sadece arka bahçe olmaktan ileri gidemediklerini görüyoruz.

YAZDIKLARIMHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin