Bölüm 32-MEMURLARIN GENEL SORUNLARI

2 0 0
                                    


Keşke memurların sorunu olmasa da bizde hiç bahsetmesek,Ülkemizde en cazip görünen iş sahası devlet memurluğu olsa da günümüzde ülkemizde memur olmak demek sorunlarla yaşamaya alışmak,sorunlar girdabında kaybolmak demektir.
Günümüzde, örgütlenmiş sosyal topluluğun en üstü olan devletin önde gelen görevi, vatandaşlara hizmet sunmak ve bu hizmet karşılığında yurttaşlık görevini beklemektedir. Sunulan hizmetler ise, çoğunluğu memurlar eliyle yerine getirilen kamu hizmetidir. Kamuda, memurların başarısı doğal olarak kamu yönetiminin başarısını gösterirken,sonrasında ise Kamu yönetiminin başarısı da devletin başarısı olarak lanse edilir. Malumdur ki bizim gibi gelişmekte olan Hukuk devletinde hükümetler, zaman zaman kesintiye uğramış olmalarına rağmen,yargı kuruluşlarının dinlence dönemlerine girmesine karşın , "idare" olarak isimlendirilen kamu örgütünün içinde yer alan kamu yönetimi, hiç bir kesintiye uğramadan sürekli olarak görev başında olmasını devletin sürekliliğinin gereği olduğunu ifade etmektedir. Her ne olursa olsun devlette süreklilik esastır. Sonrasında demokrasi kendini ortaya çıkartır.

Devlet yönetiminde, kamu yönetiminin öneminin ve etkinliği her donemde, siyasi kuruluşların dikkatini ve ilgisini buraya çeker. İktidarı elde eden siyasi partiler bu etkinlikten yararlanarak kendi kadrolarını kurarak, kamu yönetiminde etkili olmanın yollarını ararlar. İktidarda olmayan ancak yürürlükteki yasalar uyarınca ülkeye hizmet için kurulmuş olan diğer siyasi kuruluşlar ise bu kadrolaşmadan huzursuz olurlar, doğal olarak huzursuzluklar, ülke yönetiminin geneline yansır.

Huzursuzlukların önlenmesi ise, kamu yönetiminin belli bir siyasi kuruluşun güdümüne girmeden, sadece devlet çıkarını ve huzurunu gözetmekle hükümlüdür.. Tarafsız devlet hizmetlerinin yerine getirilmesi ise, tutarlı kamu yönetimi siyasilerin yerleşmelerine bağlıdır.

Ne varki; Kamu yönetimimizin siyasi ahlaki değerlerde yeterli olduğunu söylemek olası değildir. Kamu yönetiminde görev alan memurların hak ve yükümlüklerini düzenleyen 657 sayılı DMK da Yasada bu güne dek, yasa ya da KHK ile 82 kez değişiklik yapılmış,

Ek geçici maddeler çıkartılması Ek geçici maddeler ile 127 madde eklenmiş bulunması bunun ek göstergesidir. Diğer taraftan 4158 sayılı yasa ile, 2451 sayılı Yasaya eklenen ve "... Başbakanın imzası il e yapılması öngörülen atama, nakil ve görevden alma işlemlerinde" en çok üyesi olan Başbakan Yardımcısı imzasının aranacağı hükmü içeren madde ise, kamu kadrolarında siyasi kayırmacılık olduğunu ve bunu önlemeye yönelik yasal önlemin açık kanıtıdır. Ancak bu önlem, sadece koalisyon ortakları arasında uyumun sağlanmasına yönelik bir önlem olarak düşünüldüğü yıllarca hep ifade edilmiştir. 1- HAYAT İDAMESİNİ DÜZGÜN YERİNE GETİRECEĞİ ÜCRETE SAHİP DEĞİL; Yüksek gelir grubuna dahil bir avuç üst düzey kamu görevlisi ve vekiller hariç tamamı insanca yaşayabilecek bir gelirden mahrumdur. Bilindiği gibi her ailenin bir zorunlu olarak mutfak harcamalarına ihtiyacı vardır. Hayatın idamesi için Temel Gıda harcamalarına ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın alt sınırı ülkemizde açlık sınırı olarak ifade edilmektedir. Ülkemizde memurların bir kısmı açlık sınırında iken tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında bir gelire sahip olduğunu biliyoruz. 2- GELİRİ YETERSİZ OLDUĞUNDAN EK İŞ YAPMAK ZORUNDADIR; Bilindiği gibi memurlar devleti temsil etmektedir.Yasalara göre kılık kıyafetlerine dikkat etmeli yani düzgün giyinmek zorundadırlar. Kanun gereği ikinci bir iş yapmaları menfaat sağlamaları ve iş sahiplerinden borç para istemeleri yasaktır. Yasak olmasına rağmen ailesini geçindirmek zorunda olan ve açlık sınırının altında maaş aldığı için mesleğini ve işini kaybetme pahasına ek iş yapmak zorunda bırakılmış iken hangi işi bulursa çalışmak ve aile bütçesine ek gelir sağlamak derdine düşmüştür.. 3- FARKLI İSTİHDAM MODELLERİ ÇALIŞMA BARIŞINI BOZARKEN GELİR KAYIPLARINA NEDEN OLMUŞTUR; Devlet işinin süreklilik ve işbirliğine dayanması gereğine karşın, eşit işe eşit ücret gerekliliği oluşmadığı için,(Sağlık Bakanlığında Farklı İstihdam Modelleri ) kamu hizmeti görenler arasında kırgınlık ve zıtlaşma yaşanılmakta böylece, bir devlet için çok tehlikeli anlam içeren devlete yönelik küskünlük artmaktadır. Sözleşmeli personel uygulaması(4/B-4924-4/C-Taşeron) çeşitli kurumlarda çalışan personele farklı ücret ödenmesi hakim ve savcılar örneğinde olduğu gibi bazı personele çeşitli adları altında tazminatlar ödenirken diğerlerinin bundan mahrum bırakılması ücret adaletsizliği ve çarpıklığının içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Kamu çalışanları her altı ayda bir yaşadıkları komik maaş artış oranı sıkıntısından ve sefalet ücretine mahrumiyetten kurtarılmalıdır. Çalışan herkes insan onuruna yaraşır bir hayat sürmeye yetecek her şart altında yoksulluk sınırı üzerinden başlayacak ve toplu pazarlıkla belirlenecek bir ücrete kavuşturulmalıdır. 4- EKONOMİK OLARAK EZİLMEKTEDİR.

YAZDIKLARIMHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin