Ľudský mozog (?)

42 7 1
                                    



Ahoj! Tento krátky predhovor je venovaný viac menej mne samotnej. Áno, viem, že som sa chcela venovať menej rozšíreným (neohraným a tým pádom viac fascinujúcim) témam, ale, bez vašej podpory (ktorá pre mňa nie je primárnym dôvodom písať) sa musím namotivovať ja sama a to chce zo začiatku proste nejaké väčšie pecky. Tak teda, nechávam priestor informáciám. 


Rozmýšľanie. Rozmýšľame stále, počas každej sekundy našich krátkych životov. Ako veľmi oceniteľná je táto vlastnosť? Evolúcia nám darovala mozog, s ktorým si môžeme uvedomovať súvislosti, ktoré si pravdepodobne iné formy života uvedomovať nemôžu. Kto vie, možno sme práve tí, ktorým uniká pointa existencie alebo sme možno tie najvyspelejšie bytosti vo Vesmíre ( - a to pevne dúfam, že to tak nie je). To sú ale, každopádne, konšpiračné otázky. Aby sme sa (túto vetu poviem ešte veľmi veľa krát) teraz aspoň trochu priblížili k tomu čo vieme, musíme konšpiračné otázky odložiť bokom a uskromniť informácie o ľudskom mozgu do tohto pomerne jednoduchého textu .Lets be informed :)

Nemôžem, samozrejme, s presnosťou vysvetliť všetky informácie o mozgu. Vzhľadom k tomu, že ( prekvapivo ) nie som neurochirurg ani nič podobné a to platí samozrejme pre všetky potencionálne témy, o ktorých sa rozhodnem písať.

Možno sa občas zdá, že to tak nie je, ale všetci ľudia majú mozog (Aj Nikoly). Mozog je tak veľmi neprebádaná oblasť, že je len veľmi úzkoprsé vyhlásiť, že celé naše vedomie a pohyb (dá sa v podstate použiť aj rovno slovo existencia) je závislá od mozgu. Je vôľa spôsobená mozgovou činnosťou a genetikou? Je láska a pocity len prostá chemicko-mechanická reakcia v našom tele? Je náš charakter a inteligencia závislá jedine od mozgu? Ťažko povedať. Bolo by ťažké zmieriť sa s takým materialistickým vyhlásením, že nič vyššie nie je. Že je len náš "naprogramovaný" mozog. Je ťažké pre prostú bytosť ako človeka zmieriť sa s tým, že by neexistovalo nič v čo môže veriť. Že neexistuje niečo ako duša. Týmto sa v podstate vraciam ku konšpiračným otázkam, ale úzko súvisia s mojím nasledujúcim vyhlásením. Takmer všetko čo robíš sa deje vďaka tvojmu mozgu.

Nie len, že rozmýšľaš, ale aj, že dýchaš, že čítaš, že spomínaš, že vnímaš, že sa vyvíjaš. Ja subjektívne môžem vyhlásiť, že existencia duše a riadenia mozgu sa nevylučuje. Faktami ale napríklad zostáva, že pamäť ( a to je vysoko citovo vyvinutá oblasť ) je záležitosťou mozgu. Každá tvoja nepodmienená aj podmienená aktivita, každý dôležitý človek, každý pohľad priestorom si pamätáš preto, lebo si pri tom niečo cítil. Je faktom, že pamäť je najmä založená na asociáciách s citom. Takže, ak niečo pre teba nie je podstatné a ty si to nepamätáš, pravdepodobne preto, lebo to v tebe nevyvolalo žiaden cit. Aby bolo jasné, niekedy si pamätáš aj veci, ktoré nie sú dôležité a nijak sa nespájajú s emóciami. A to , že niečo zabudneš nemusí vždy znamenať niečo negatívne. Tvoj mozog sám pretrieďuje zbytočné spomienky, aby pomáhal nervovému systému udržiavať plasticitu. Na druhej strane, pamäť súvisí aj s inými vecami.
Napríklad stravou, spánkom, hormónmi a napríklad aj inzulínom. Aby ste vedeli voľne rastúce byliny a napr. horká čokoláda ale aj rôzne iné potraviny sú prospešné pre rozvoj aktivity mozgu. Ďalej estrogén, čo je hormón, ktorý obsahuje ženské aj mužské telo podporuje pamäť. Ďalej spánok, čím menej a viac nepravidelne spíš, tým menej sa tvoj mozog bude sústreďovať na utváranie spomienok. Inzulín , ktorý tvorí pankreas a reguluje tak cukor v krvi. Nedávne zistenie hovorí o tom, že rozvíja aj pamäť.
Faktom je aj to, že mozgová aktivita, tvoja osobnosť a intelekt či inteligencia závisia aj od vonkajšieho pôsobenia. 1: Stimulácia prostredia v ktorom vyrastáš. – z 25% stimulácia prostredia ( domáce podmienky, socializácia do štyroch rokov, rodičia, súrodenci, podmienky v škole..) pôsobí na to, či v dospelosti budeš idiot alebo nie. 2: genetika – to sa samozrejme, vonkajšieho pôsobenia netýka. 3: ambícia, vôľa a motivácia – tieto faktory prichádzajú v súvislosti s dvoma predošlými. Toto všetko sú ale veci, na ktoré by si pravdepodobne časom došiel aj sám.
Vskutku, pozrime sa bližšie. Toto je len pamäť. V súvislosti z predchádzajúcimi vetami, si dovolím použiť jeden výrok, no zabudla som kto ho povedal: „ Možno toho ešte veľa nevieme. Ale skloňme klobúk pred týmto ľudským orgánom. Má 1,5 kilogramu. Sám uváž, čo všetko robí naraz."
YAY! Nová informácia. Mozog váži okolo 1400 gramov. Teraz ti položím, len tak na zamyslenie, jednu otázku. Keď si hladný, ozýva sa tvoj žalúdok? ..Nie. Ozýva sa tvoj mozog. Mozog nie je najťažším orgánom tvojho tela, pri čom, robí toho rozhohodne dosť. To znamená obsiahle spaľovanie. Ako riadiace stredisko celého tela, povedala by som, má nárok. Sám posúď.
Tvorí iba 2 percentá váhy tela, spotrebuje okolo 20 percent kyslíka a štvrtinu glukózy (cukrov) v krvnom obehu. Mozog obsahuje približne 100 miliárd neurónov (mozg. Buniek ) pričom každý z nich komunikuje pomocou synapsií  s ďalšími niekoľkými tisícmi neurónov. Keď je žena tehotná, v počiatočnom štádiu telo dokáže vyrobiť až 250 000 neurónov za jedinú minútu ( čo sa mozgu plodu týka) .
Takýto neurón vzniká pri rôznych situáciách a to aj napríklad pri utváraní spomienky. Alebo podvedome ako odpoveď na tvoju mentálnu aktivitu. Mozog je malý sám o sebe, pri čom je tento proces pomerne nepredstaviteľný. Rýchlosť prenosu informácii je asi 120 m/s, čo sa neurónových spojení aj reflexného oblúku týka. ..ďalej - keď sa mozog prebúdza, v dôsledku energie na zobudenie seba samého ale aj celého tela ( po spánku ) vytvára okolo 10 až 23 wattov energie. To znamená, že ak by sme nejakým spôsobom napojili malú žiarovku na energiu, ktorú vyprodukuje mozog za tohto stavu, rozsvietil by ju.

Dovoľte mi sa zasmiať... mozog je ešte menší, než na akého sa hrá. Obsahovo 78 % mozgu tvorí voda v tuku a všade, z čoho tuk predstavuje 60% materiálu mozgu. Keď sme teda pri tých percentách, tvrdenie, že využívame iba 10% svojho mozgu je mýtus. Barry Bensen zdanlivo tomuto tvrdeniu oponuje nasledujúcimi tvrdeniami: Tým, že mozog pracuje, precvičuje mozgové bunky a vďaka postihnutiam (a následným pitvám) vieme, že časti mozgu, ktoré sa nepoužívajú sa neprecvičujú tým pádom sú ochabnuté a degenerované. Ak by sa zdravý mozog nepoužíval z 90 % bolo by zvyšných 10% mozgu viditeľne inak vyzerajúcich. Teda 90% by bolo viditeľne degenerovaných a to sa zatiaľ nestalo.
Nuž, je to tiež len slovo proti slovu.
(Tiež síce nechápem ako je to možné a ani neviem, nakoľko sa toto tvrdenie zakladá na pravde ale našla som celkom vierohodný článok, v ktorom sa objavilo nasledovné vyhlásenie: Mozog obsahuje cca 150 000 km krvných ciev. TAK-TO-MI-VYSVETLITE.) Čo sa degenerácie mozgu týka... Deti, nepite.
Pri častom požívaní alkoholu (respektíve rozbíjaní sa ako prasa) začnú odumierať alebo sa degenerovať mozgové bunky. Môže to vyústiť do trvalého poškodenia alebo SMRTI! :-) . Najviac škody dokáže napáchať na mladom mozgu počas vývinu a nie nie je argument, že veď po osemnástich sa už nevyvíjaš. Tvoje telo je v podstate hotové až v 21 roku života, no netvrdím, že to nie je individuálne. Na rozdiel od mozgu, ktorý sa ti vyvíja až do 40-50 roku života. No späť k degeneráciám.

Dokážeš síce zadržať dych na dlhšie ako je 10 sekúnd ale akonáhle tvoj mozog stratí prístup kyslíku na 8 alebo 10 sekúnd odpadneš. Mozog bez kyslíku po dobu 4-6 minút sa nenávratne poškodzuje a po 10 minútach pravdepodobne ... zomrieš.

Už si počul o tom, že ľavá hemisféra pracuje oddelene od pravej a naopak? Mýtus. Mozog j rozdelený na pravú a ľavú hemisféru, ale tieto dve polovičky pracujú súbežne. Ľavá hemisféra má asi o 186 miliónov neurónov viac a áno jedna polovička sa sústreďuje na iné veci ako druhá ale aj napriek tomuto faktu je v súčasnosti možné odstrániť polovicu mozgu bez toho, aby to napáchalo škody na pamäti, riadení funkcií tela a myslení. Samozrejme, je to oveľa zložitejší proces a mozog sa samozrejme neskladá iba z týchto dvoch hemisfér. Ale je to trochu príliš obsiahle a zachádzajúce na to, aby sme to teraz rozoberali. Vzhľadom k tomu, že nepíšem dizertačku ale prostý príspevok pre radosť. ...No a čo tak.. konzistencia? Určite si vieš takú konzistenciu mozgu predstaviť aj sám a asi nie si ďaleko od pravdy, keď si predstavuješ niečo medzi zubnou pastou a tofu.
Tak a na záver, by som rada podotkla už len pár zaujímavostí o mozgu, ktoré som nedokázala vopchať do kontextu.

- Mozog ako orgán neobsahuje receptory bolesti, takže ak ťa bolí hlava, určite to nie je mozog.

Že sa nevieme poštekliť závisí od mozgu. Mozogrozlišuje tvoje vlastné a cudzie dotyky aj v súvislosti s tým,že ak mozog vydá pokyn k poštekleniu, pripraví tak na to podvedome celételo. Nemôžeš sám seba poštekliť, pretože mozog nedokáže vydať dve protichodnéinformácie.

- Existuje vírus ktorý napadá tvoje DNA a dokáže ubrať mozgu na IQ,intenzite pamäti, mozgovej aktivite a schopnosti učiť sa, či vnímať.

- Sphelopalatine ganglioneuralia je vedecké pomenovanie pre jav, ktorý saodohráva pri náhlom nečakanom chlade. Cítiš sa tak trochu akoby sa ti zmrazovalmozog. Napríklad, keď ješ zmzku.

-Zvráskavenie mozgu má niečo dočinenia s prepracovaním mozgu. ( Na základe tohto tvrdenia, prepracovanejší mozog má od človeka iba delfín )   

- Bez slov dokážeme určiť náladu ostatných tým, že podvedome čítame z tváre. Malá oblasť v mozgu zvaná amygdala je zodpovedná zaschopnosť čítať niečiu tvár a odhadnúť ako sa cíti. Na aktivite tejtooblasti mozgu závisí na koľko si empatický.




Tak teda, kľudne môžete trochu prepláchnuť svoje amigdaly a podporiť ma :D
Každopádne, ak by ste mali nejaké pripomienky, von s nimi. Mojím existenčným cieľom je v prvom rade rozvíjať seba samú a som dosťotvorená.. v podstate čomukoľvek. Všetko v čo dúfam je, že ste saniečo nové dozvedeli a týchto 5 minút nemusíte nazývať márením času.

Vďaka za pozornosť.     

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Jun 04, 2018 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Veci, ktoré ešte určite neviešWhere stories live. Discover now