Veci, ktoré ešte určite nevieš

69 10 0
                                    


Určite si už niekedy v živote sedel v škole a povedal si (obzvlášť v tej Slovenskej), že načo tu doriti sedím, veď ma tu aj tak nič nenaučia. Uznávam. Školstvo  , je na Slovensku postavené mimoriadne vláštne. Z môjho pohľadu ide tak trochu aj o prístupy jednotlivcov v ako pedagógov, ktorí zohrávajú vrámci stredných a základných škôl takmer najdôležitejšiu úlohu vo vašom vnímaní a tiež v tom, čo sa rozhodnete robiť vo svojom živote. Teda vychádzam z mojej úvahy, že to, či vás predmet bude baviť alebo nie a prípadne sa v ňom rozhodnete pokračovať  záleží aspoň zo 60% na učiteľovi. Neviem, či si to isté individuá uvedomujú alebo nie, ale za 800 euro učiteľa s takým systémom aký máme nikto robiť nechce. Zoberme si napríklad jednu komunitu promovaných mladých ľudí študujúcich na pedagogickej fakulte, a ani jeden nejde robiť učiteľa. Jedno s druhým a tak ďalej. Ešte predtým než sa začnem pohoršovať, dodám ešte jednu poslednú vec, aby som príliš neodbočila od témy - a to -  že to svedčí o tom, že aj veľmi fascinujúce veci môžu byť nudné a nezaujímavé iba preto, lebo ich niekto zle podáva. Každopádne táto kniha nie je ani o politicko-subjektívnej kritike na školstvo sformulovaná tak trochu nezrozumiteľne, ani vysoká škola psychológie do vrecka.
Vskutku, ani o tom čo by sa podľa môjho skromného názoru malo na základných alebo stredných školách učiť. Ale práve o tých nudných veciach, ktoré sa okolo teba dejú ani o nich nevieš. Vzdávam tak hold vede a posielam vás sa učiť! Posielam vás na cestu vnímaním. ..Istým spôsobom by som túto knihu chcela napísať tak, aby bola ona sama motiváciou, bez toho, aby som to musela príliš často zdôrazňovať.  

Nezamyslel si sa niekedy nad tým, čo je táto zem, alebo aký zmysel má tvoje existencia? Počas zaspávania, počas cestovania počúvajúc tú správnu pesničku alebo sediac sám pod nebom posiatym hviezdami. Čo sú vlastne tie hviezdy? Kedy sa začal náš vesmír? Aké máme limity? Čo sú čierne diery? Čo všetko sa deje v tvojom tele? Prečo je dúha kruhová? A prečo je farebná? Čo je láska? Ako funguje mozog? Čo sa deje keď tučniaci vyskakujú z vody alebo v konskom výtruse po tom čo dopadne na zem? Čo za nesporne nádherné prírodné úkazy sa dejú vo svete? Zamyslel si sa niekedy nad životom okolo teba a najprv si uvedomil, aký si strašne nezaujímavý a potom, že aj tvoje telo a myseľ je skutočný zázrak? 

No, v prvom rade, ak si to ešte neurobil, mal by si to určite začať robiť. Chceš začať o tom vážne polemizovať alebo nabrať  inšpiráciu pre formovanie svojich názorov na veci, ktoré sa tu spomenú - môžeš začať túto knihu. Tak teda príjemn- počkať, ešte som zabudla na jednu formulku (v podstate zhrnutie predošlej vety) – „to všetko sa dozvieš tu!"

Pekný deň. 

Veci, ktoré ešte určite neviešМесто, где живут истории. Откройте их для себя