Aký veľký je Vesmír ?

222 9 5
                                    

Viete, rada by som sa pustila do laického  opisovania tzv. "racionálnych zázrakov", ktoré sa dejú tu bežne na Zemi. Ale ešte predtým, na to, aby som Vás dostala do približne rovnakej frekvencie nadšenia v akej sa pohybujem ja, chcela by som začať pri tom najväčšiemu zázraku zo všetkých. K takému, vďaka ktorému sú všetky tieto bežne dejúce sa veci okolo nás (rozhodne veľmi fascinujúce) vôbec možné - Vesmír. 

Myslím si, že slovami opísať veľkosť vesmíru, je prakticky nemožné. No.. asi preto, lebo sme bez akejkoľvek skromnosti iba na začiatku veškerého poznania vesmíru a presná odpoveď na otázku, aký je veľký Vesmír neexistuje. Ale o čom by som potom písala, všakže?
Takže, bez ohľadu na to, či už sa to nakláňa pravde alebo nie, poďme sa teraz priblížiť k tomu, čo vieme. 

Predstavte si, že letíte lietadlom a prejdete určitú vzdialenosť za 15  hodín lietadlom ktoré ide rýchlosťou okolo 1100 km/h. Prejdete okolo 16 500 kilometrov. Vystúpite z lietadla, celý polámaný a dezorientovaný  a okrem značnej zmeny prostredia si jednoducho uvedomíte (aj vďaka vášmu fyzickému stavu), niečo ako "Fuj ty kokos, tak toto je už pekná diaľka." 
Neviem síce, kto by letel takýto let, ale viem že 16 500 km je naozaj veľa. Pre lepšiu predstavu, tisíc kilometrov autom po -stabilnej- ceste trvá 2 a pol dňa. Tak si to zrátaj. Je to na priemernú 70 kilovú 180 centimetrovú bytosť celkom dosť. Obvod Zeme je 40  075 kilometrov. Prvý raz sa táto vzdialenosť podarila odmerať približne v treťom storočí pred naším letopočtom, v tej dobe za predpokladu guľatej zeme ( nakoľko v ešte vo veku Pytagora, väčšina ľudí jednoducho verila že zem je rovný plochy predmet ). Bol to  Eratosthenes s Kyrény, ktorý meral rozdiely medzi tienmi v Siene (Asuán) a v Alexandrii v tom istom čase. Na základe dĺžky tieňa v Alexandrii a vzdialenosti medzi Alexandriou a Asuánom vypočítal obvod zeme, ktorý sa neskôr overil  rôznymi inými spôsobmi a aj napriek tomu, ako veda od vtedy prosperovala - Erastothenes vtedy vypočítal obvod zeme s neskutočnou presnosťou. V súvislosti s tou "veľkosťou" Zeme, si sa už asi niekedy v živote pozrel na Mesiac. A povedal si, že aj napriek tomu, že vieš, že je ďaleko - že vlastne až tak Ďaleko nie je.
Ale.. ON JE. 

Aby som to trošku viacej zdramatizovala, poďme si prejsť priemery všetkých oficiálnych planét slnečnej sústavy. 

Merkúr- 4880 km.

Venuša- 12 104 km. 

Zem- 12 742 km. 

Mars- 6780 km. 

Jupiter- 139 822 km. 

Saturn- 116 464 km. 

Urán- 50 724 km. 

Neptún- 49 244 km.

....Proste a jednoducho, dosť veľké telesá :D 

Takže, aj keď sa Vám možno zdá, že je mesiac relatívne blízko, keby sme všetky tieto planéty poukladali vedľa seba zmestili by sa do vzdialenosti Mesiaca od Zeme.
A TO JE LEN.. MESIAC.  

No , čo sa týka veľkosti mesiaca, voláme ho Mesiac aj vďaka tomu, že je ako vesmírny objekt relatívne malý. Na oblohe sa môže zdať podobne veľký ako Slnko, ale vskutočnosti je 400 krát menší ako Slnko. Zároveň je ale Slnko aj 400 krá vzdialenejšie ako Mesiac. Takže, len srandovná zhoda náhod. 
Ďalšou kvalifikáciou vrámci veľkosti sú Planéty. V slnečnej sústave je veľmi veľa  obejktov ktoré ako všetky telesá vo vesmíre priťahovali k sebe naokolo prítomné iné telesá vďaka gravitácii a sformovali na -vo vesmíre bežný- dokonalý, pomerne jednoduchý tvar a to guľu.

Hovorím to, pretože sa chystám povedať o najvzdialenejšej plánete od slnka - Neptún - ktorý je vzdialený od Slnka 4,5 miliardy km. - ale ešte predtým chcem niečo podotknúť. 

Veci, ktoré ešte určite neviešWhere stories live. Discover now