INDEX TEKTONA

112 5 0
                                    

Dinamisa (grč. δύναμης – sila ) ili Jedina Sila (sve ostale sile u svemiru izvedenice su iz Dinamise) – sila pod čijim se utjecajem dogodio početak svijeta ili Veliki prasak. Prije početka svijeta bila je tama (ništavilo ili nihil). Dinamisa je stvorila svjetlo (prostorvrijeme) poništavanjem tame. To je trenutak kada je Bog rekao – fiat lux (Postanak 1,3). Sve dok postoji svjetlo (prostorvrijeme) Dinamisa ga nastoji poništiti kako bi nastala tama.

Dinamisa djeluje kao sila koja poništava – zato kažemo da je nihilistična. Kad poništava tamu stvara svjetlo, kad poništava svjetlo stvara tamu. Dinamisa se nalazi u prostorvremenu.

Nihil (lat. ništa) – stanje u kojemu se svijet nalazi prije početka. Tama koja potpuno miruje bez prostora i vremena.

Prostorvijeme (engl. spacetime) – Fizikalni pojam koji se najčešće povezuje sa Einsteinovom teorijom relativnosti, a objedinjuje prostorne dimenzije i vremensku dimenziju u jednu pojavu.

Tekton (grč. τέκτων – zajednički naziv za obrtnika ili majstora, posebice stolara, drvodjelca ili graditelja) – osoba koja ima cjelovito znanje o Dinamisi. Takvo znanje omogućuje mu korištenje pete dimenzije.

Peta dimenzija – dimenzija koja ostaje iza prostorvremena u procesu širenja svemira.

Tektonski portal – točka u prostorvremenu kroz koju tekton može promatrati petu dimenziju. Pristupom portalu tekton napušta prostorvrijeme. Povratak u prostorvrijeme nema posljedicu vremenske ili prostorne promjene u stvarnosti. Tekton se vraća u isto vrijeme kada i na isto mjesto koje je napustio pristupajući portalu.

Tektonski prolaz – tunel kroz prostorvrijeme i petu dimenziju. Povezuje tektonski portal i tektonski mir.

Tektonski mir – dio tektonskog prolaza u kojemu boravi spiritus (duh) tektona.

Tektonski početak – točka tektonskog prolaza u petoj dimenziji do koje može doći tekton.

Megalokronik (grč. μεγάλο χρόνο – veliko doba) ili Veliko Doba – razdoblje napretka nove vječnosti u odnosu na prethodnu. Nastupa kada nova vječnost ostvari prostorvremenski napredak u odnosu na tektonski kraj iz prethodne vječnosti.

Tektonski kraj – prostorvremenska točka u kojoj završava Megalokronik, nakon koje se svemir više ne širi već sužava. Tektonski portali se zatvaraju. Tama jača u odnosu na svjetlo.

Tektonska mapa – četverodimenzionalna projekcija tektonskih portala u prostorvremenu koju tekton može naučiti koristiti u svojim mislima.

Tektonski štit – zaštita tektonskog portala od utjecaja Dinamise. Štit čini korištenje portala nevidljivim za Dinamisu.

Izrada tektonskog portala i prolaza

Tektonske portale i prolaze stvaraju i popravljaju tektoni za života u svom prostorvremenu koristeći se tektonskom vještinom.

Korištenje tektonskog portala

U tektonski portal ulazi spiritus (duh) tektona. Tijelo tektona ostaje u prostorvremenu. Zbog odvojenosti duha i tijela tekton je izložen Dinamisi koja ga nastoji poništiti u prostorvremenu. Dinamisa je inertna u prostorvremenu. Treba joj vremena da se koncentrira u otvoreni portal. Kada koncentracija dosegne potrebnu razinu djeluje ubojito na svako misaono biće koje pristupi portalu. Zaštita od Dinamise je izolacija portala na što duže vrijeme kako bi se razina koncentracije sile oslabila, otvaranje drugih portala u što kraćem razdoblju kako bi se raspršila koncentracija sile; korištenje tektonskog štita.

Nestanak ili uništenje tektonskog portala

Tektonski portal nestaje kada tekton pod utjecajem Diamise umre u prostorvremenu portala. Dinamisa poništava spiritus, a time i portal u kojemu se nalazi, a tijelo umire jer ostaje bez duha. Dinamisa poništavanjem portala odsijeca tektonski prolaz od prostorvremena i time ga čini nedostupnim.

PETA DIMENZIJAWo Geschichten leben. Entdecke jetzt