Úprava

143 15 3
                                    

Možná když píšete, jste ponořeni do příběhu natolik, že nevnímáte nic okolo, natož nějaká pravidla psaní. Prostě píšete a píšete. Já to mám také tak.
Ale výsledek je jen prvopis, ne finální text. Ten z něj uděláte několikerým přečtením, vyladěním, úpravami.

Pokud totiž textu nedáte řád, špatně se čte. A čím je chaotičtější, tím více čtenářů si odradíte dříve, než se vůbec začtou.

Pár základních úprav, které tu u mnohých textů chybí:

- Na konci věty není jen tečka (otazník, vykřičník), ale i mezera. A až za ní začíná další věta. Mezi větami je mezera.

-Čleňte text na odstavce. Popište myšlenku, událost, a odEntrujte. Následuje další myšlenka a další Enter. A pokud jdete příběhem jinam, či jde o později, odEntrujte dvakrát.

-Používejte přednostně přímou řeč, protože dává příběhu živost. A postavám charakter. Místo (Postava A řekla že bla bla bla.) použijte ( "Bla bla bla," řekla postava A). Přímá řeč se dává do uvozovek.

- Přímou řeč začínejte na novém řádku a pokračujte dokud mluví a jedná jedna postava. Přímou řeč další postavy začněte opět na novém řádku. Snadněji se čtenář zorientuje že už mluví někdo jiný.

- A dejte tam alespoň nějakou gramatiku, nakolik zvládnete. Lidé kteří ji umí jsou totiž chybama v textu hodně vyrušovány ze čtení. Přemýšlí nad chybama víc než nad příběhem. (On je to trochu jejich problém, samozřejmě.) Ale snaha by měla být i z vaší strany.

JAK PSÁT PŘÍBĚH (Spisovatelova zkušenost)Where stories live. Discover now