We zitten met z'n vieren op de matrassen in de woonkamer. Het is al lang twaalf uur geweest, maar toch hebben Maria en mijn oom nog niet alles over het interview verteld. "Oh, jongens. Ze was zo lief! Ik kan niet wachten om het interview te verwerken!" Maria wrijft in haar handen en springt op en neer. "Ik ben zo blij voor je Maria!" Thijs kijkt enthousiast naar Maria. "En volgende week zaterdag gaan we weer naar Amsterdam, Inez. Dan heb ik een afspraak met haar voor haar nieuwe toneelstuk." "Oh oompje! Heb je een rol te pakken? Emily oh Emily, waar zijt gij Emily?" Ik speel dramatisch een scène uit Romeo en Julia na. "Nee, Inez. Ze wil toch een klucht schrijven over de Nederlandse geschiedenis? Je moet niet alleen in de les opletten." Ik lach om mijn oom. "Dat gaat wat worden!" lach ik. "Hoe bedoel je?" Maria schiet uit haar sloffen en kijkt me beledigd aan. "Sorry Mar, just kidding." "Ik ga wat chips halen. Moet er iemand nog iets hebben?"

Iedereen is al wat rustiger geworden als mijn oom terug komt met de chips. "Ik heb paprika, zout en cheese onion." Hij legt de zakken neer. Ik pak de paprika en trek hem open, Thijs de zoutchips en Maria de cheese onion. "En wat blijft er voor mij over?" Rutger kijkt met een pruillipje naar ons. Ik tel af en als ik bij nul ben, gooien we alle drie een handje chips naar hem toe. "En bedankt." lacht hij.

"Maar jongens, even een ander onderwerp." Ik kijk de groep serieus aan. "Nu komt het hoor. Ze gaat iets nuttigs zeggen." Ik kijk Thijs serieus aan. Hij lacht zijn opmerking maar ongemakkelijk weg. "Okay. Dus, waar ik het over wilde hebben. We moeten echt wat gaan doen tegen mensen zoals Mick en Senna." "Inez, is dat wel nodig? Ik bedoel, het is jullie examenjaar. jullie hebben echt wel wat beters te doen en volgend jaar zijn jullie toch van ze af." "Je oom heeft gelijk, Inez." zegt Thijs. "Dus we laten ze gewoon doen dan? Nee, ik heb een idee." "Inez, moet dit nu?" "Ja! Precies wat Rutger zegt, volgend jaar zijn we van ze af, dus ons kan niets gebeuren. Dit is juist onze kans om actie te ondernemen!" "Inez, ik weet het niet." zucht Maria. "Are you in or nah?" vraag ik een beetje gefrustreerd. "Ik hou wel van een grapje zoals bij geschiedenis! Ik doe mee, maar alleen als het bij grapjes blijft." "Komt goed, Thijs. En de rest?" "Okay, maar ik doe niets tegen mijn zin." Ook mijn oom heeft ingestemd. Nu alleen Maria nog. "Kom op Mar! Ik heb jou het hardst nodig voor mijn eerste plannetje." "Oh, wat dan?" "Jij wordt onze spion." "Spion? Inez, je gaat nu al te ver." "Nee nee luister! Thijs en ik doen alsof we ruzie hebben met jou en jij uit de groep valt. Senna en Cynthia zijn kuddedieren. Als ze jou alleen zien, zullen ze je bij hen willen om je te beschermen tegen ons." "Wie is Cynthia?" vraagt mijn oom verward. "Cynthia is dat stille rosse meisje wat steeds op de achtergrond rondhangt bij Senna, Mick en clown Ronnie. Cynthia was vorig jaar toch nieuw bij ons in de klas? Senna heeft haar toen zeg maar opgevangen, omdat ze dus een kuddedier is. Daar gaan wij misbruik van maken." "Oh die Cynthia." zegt Rutger bedenkelijk, alsof hij nog steeds niet echt weet over wie ik het heb. Ik ga verder met mijn verhaal. "Als Senna je vertrouwd, zal ze je waarschijnlijk ook geheimen gaan vertellen. Die kunnen wij dat weer tegen haar gaan gebruiken!" "Ik weet het niet Inez, dit kan vreselijk fout gaan." "Who cares? Dit is ons laatste jaar. Er kan ons niets gebeuren!" Ik probeer haar een beetje gerust te stellen. "We zullen in het geheim met zijn drieën moeten afspreken, anders vallen we door de mand. Ook zullen we in de les apart moeten zitten, net zoals in de pauze's. Got it?" "Inez, ik waarschuw je. Ik wil je helpen, maar als ik het te ver vind gaan, moet ik ook mijn taak als docent op me nemen." "Geloof me, oompje. Dit gaat niet te ver!"


NerdSquad's hereWhere stories live. Discover now