X-DAY /пролог/

146 17 5
                                    




Protocol Terminal 

X-DAY (Денят Х)

"Обектите са изпитани и готови за пускане. Всички са в добро физическо здраве и със стабилни показатели. Тестовете са оптимистични. Само д-р Канг смята, че това е грешка. Той е мъртъв..." 

Д-р Шин спря насред изречението, премисляйки дали би било добра идея да споменава това. Звучеше подозрително и някой можеше да се усъмни. Смъртта на Канг беше нещастен случай. Последният му експеримент избухна в лицето му. Кой можеше да предположи? Но главните инвеститори нямаше как да знаят това. Те бяха обикновени хора с много пари и връзки, които искаха нещата да се оправят. Искаха света да се върне към предишното си състояние. Те не разбираха нито от наука, нито от изследвания. Същите тези хора в момента стояха затворени в някой бункер и чакаха резултати.

Истината бе, че в свят като този парите им бяха без значение, но връзките им бяха друго нещо. Някой от тях бяха в състояние да те снабдят с трудно откриваем ензим от другия край на света. А, ако всички искаха човечеството да продължи съществуването си - нямаха много избор освен, както обикновено, да се подчиняват на тези с влас. А, те точно в момента искаха резултати. Искаха сигурност. Искаха да вярват, че нещата могат да се променят. Не искаха да четат, че единственият доктор, който е бил против този експеримент сега е мъртъв. Не искаха и да знаят, че основната причина за възраженията му бяха именно в това доколко рискован е проекта. Реалният му шанс за успеваемост бе 12%. Но реалният шанс за успеваемост на човечеството без него - бе 2%. 

- Длъжни сме да опитаме. - настояваше д-р Шин пред Канг. - Обектите може да ни изненадат. 
- В продължение на години не са дали признак за подобряване или каквото и да било развитие. Безсмислено е да разчитаме на тях. - възразяваше другия доктор. - Предпочитам да продължа да работя по намиране на нов генетичен модел, отколкото да разчитам на провалени такива. - допълваше беземоционално. - Такива са фактите. Такива са изследванията. Ти си учен, Шин, как може да не се довериш на науката? - не му се вярваше. - В момента разчиташ на нещо, което подозрително прилича на "чудо". Чудо е, че сме все още живи. Но тези обекти не са чудо. Те са провал. Знаеш го много добре...
- Но, първоизточника...
- Беше грешка. Всички учени потвърдиха това. Имаше протокол по случая. И ти също го разписа. Не виждам защо настояваш повече. - безкомпромисно обясняваше Канг. - Знаеш ли как ги наричат? - попита със суров тон колегата си. - Х-клан. "Х", защото всички искат да ги зачерктнат от регистрите. Да забравят, че изобщо съществуват. 
- "Х" също така стои и за неподозираните възможности, които могат да ни разкрият. - обаждаше се несигурно д-р Шин. 
- Неподозирани възможности?! Не мисля. Единственото неподозирано, което донесоха бяха щети. Всеки един от тези обекти е грешка, която човечеството все още опитва да поправи. Ето защо отказвам да одобря протоколът за "Деня Х". Няма да поставя подписа си под него. 
- Те са последната ни надежда. - бе опитал да го вразуми още веднъж колегата му. 
- Ако те са последната ни надежда... тогава всички ще умрем. 

Д-р Шин се върна към написаното в протокола. Изтри последните две изречения и дописа:

"Х-Клан са готови за действие. Проектът ще успее. Стартираме "Денят Х".

X-Chronicles / Хрониките "Х"/Where stories live. Discover now