♢ Ako vymyslieť epickú postavu

359 37 2
                                    

Mala by som začať chronologicky a začať s tým ako vymyslieť "ducha" príbehu, ale v hlave mám teraz toto. Povedzme, že ideu príbehu už máš vymyslenú. Ale čo s postavami?

Osobne si píšem profily postáv na papier (rada si čmáram, škrtám a prepisujem). Okrem základných informácií ako meno, priezvisko, rodina, bývanie, škola/práca sú ďalšie dôležité veci medzi, ktoré patrí týchto 5 bodov:

1. VIPs - Čiže dôležité postavy v živote hlavných postáv: tí ktorých milujú, tí ktorých nenávidia, niekto komu sa chodia zdôveriť, niekto kto im chce ublížiť...

2. SNY - Dajte postave sny, niečo po čom túži, čo by v živote chcela dosiahnuť a nech následne podľa toho koná.

3. OBĽÚBENÉ VECI - Napíšte si krátky zoznam vecí, čo majú vaše postavy radi alebo čo im prekáža. Každý má rád niečo iné a na základe toho môžu vzniknúť konflikty, ktoré príbehu pomôžu.

4. CHARAKTER - Napíšte si vlastnosti postavy od toho či je introvert alebo extrovert až po to či má rada čierny humor, nemá rada nové veci, radšej v boji ustúpi, chce pomáhať alebo je jej jedno či niekto umrie, hlavne, aby mala aj zlé vlasnosti, nielen tie dobré

5. MINULOSŤ - Každá postava má svoju milosť, má svoje chyby, ktoré spravila, veľké momenty, ktoré ju ovplyvnili. V skratke si teda napíš dôležité udalosti ako prvá láska, smrť domáceho miláčika, zrada kamarátky, odtrhnutie od rodiny, objavenie dračieho vajca alebo magickej knihy na povale u babky, ktorú založila a pri upratovaní ju nájde.

 V skratke si teda napíš dôležité udalosti ako prvá láska, smrť domáceho miláčika, zrada kamarátky, odtrhnutie od rodiny, objavenie dračieho vajca alebo magickej knihy na povale u babky, ktorú založila a pri upratovaní ju nájde

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Pre mňa najdôležitejší bod, ktorý mi pomohol pri písaní príbehu a vytváraní postáv je dať postave sny, cieľ, túžby.

1. Čo má moja postava chcieť? O akú vec moja postava najviac na svete usiluje? Musí dodržať nejaký sľub? Musí udržať pravdu, ktorá nemôže vyjsť na svetlo alebo chce obnoviť stroskotaný vzťah? Je potrebné sa rozhodnúť, o čo bude tvoja postava bojovať. 

2. Čo skutočne moja postava potrebuje? Niekedy sa naše ciele rodia z nepríjemných emócií ako hnev, strach, zúfalstvo, márnosť a pýcha. To, čo postava chce, nemusí byť skutočne to, čo potrebuje. Musíš zistiť, čo skutočne uspokojí tvoju postavu a to čo si postava myslí, že ju uspokojí.


! Vyhni sa týmto cieľom, ktoré sú príliš všeobecné, plytné a také nemastné-neslané. Taktiež ide skôr o ambície ako ciele.

- Hlavná postava chce byť šťastná.

- Hlavná postava chce milovať.

- Hlavná postava chce mať moc.

- Hlavná postavasa chce stať slávnym.

- Hlavná postava chce byť bohatá.

Aby som nehovoril len to akým cieľom sa vyhnúť, tu je aj správny príklad:

Povedzme teda, že tvoja postava chce byť známa. To je  jej ambícia. Ale ako to urobí? Aký je jej plán na to, aby sa táto ambícia stala realitou? Povedzme, že tvoja postava chce byť popredným spevákom v rockovej skupine s najpredávanejšou platňou a cenou Grammy. To, môj drahí priateľ, je cieľom tvojej postavy.


Snažila som sa to napísať v skratke, ak dúfam, že ste si z toho niečo zobrali. Ak chcete vedieť viac o tom ako napísať epickú postavu, ako si čitatelia môžu zamilovať postavu alebo chcete nejaký template a príklad profilu postavy, napíšte koment.

Saith

  – ♥ –  

  – ♥ –  

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Čarovné oknoWhere stories live. Discover now