Lavender Town Syndrome (CP)

2.6K 112 37
                                    

Možná jste o tom už někdy zaslechli, možná také ne, ale o této urban legendě se ještě stále mluví a není stále úplně jasno. Co se skrývá za údajnými hrůznými účinky melodie na pozadí Lavender Town v první japonské verzi hry Pokémon Red?

Tato urban legenda stále koluje internetem a šíří se tak i mnohé dohady. Je to pravda a nebo to není pravda? V roce 1996 Nintendo vydalo první Pokémoní hry, jimiž byly samozřejmě, všem zasvěceným jistě dobře známé, verze Red, Green a Blue pro Gameboy color. A zde také začalo šíření možných fám ohledně melodie, která hraje na pozadí Lavender Town.

Zkrátka, povídá se, že děti, či obecně lidé mladšího a prepubescentního věku, se po příchodu do této lokace začalo potýkat kvůli melodii s velkými bolestmi hlavy směřujícícmi až ke krvácení z nosu a z uší, ale taky úzkostnými stavy, které v mnohých případech vyústily v sebevraždu (oběšení, skok z okna...). Ano, zní to hrůzně, ale údajně právě hudba hrající na pozadí Lavender Town způsobovala tyto potíže kvůli nízkofrekvenčním zvukům, které právě jedinci mladšího věku měli schopnost slyšet. A vše se tak dělo jen majitelům první verze Red (té Japonské). Po těchto událostech prý taktéž došlo ihned ke stažení produktu a tato závadná hudba byla nahrazena stejnou, ovšem upravenou na nižší frekvenci a od té doby už k žádnému podobnému incidentu se sebevraždami či vůbec bolestí hlavy nedošlo.

Zní to celé dost šíleně, ale je to vůbec pravda? Jako každá jiná urban legenda, není to úplně jasné. Proto se to vyrovnává třeba podobné legendě ohledně arcade hry zvané Polybius, která za své údajné existence způsobovala hráčům halucinace a noční můry (kdy se jednalo ale o obrazový efekt, nikoliv zvukový). Ale na druhou stranu, jelikož tady je existence všech dostupných i zdánlivě nedostupných verzí cartridge jasná, lze se pustit do větších spekulací.

Ohledně hudby jako takové se tedy šíří různé zvěsti. Jedno z nejzajímavějších zkoumání údajně po rozboru původní závadné melodie objevilo šokující věc. Na amplitudě se totiž po chvíli ukázal obrázek ducha (kterého můžeme vidět i v samotné hře) a po další chvíli obrázky Unownů tvořící dohromady jasný text - "Leave now" - čili v překladu "Ihned odejděte". Nejen, že až do roku '99 nebyla existence samotného Pokémona Unowna nijak potvrzena (2. generace ještě světem nekolovala), ale více je tedy zarážející ten hrůzu nahánějící text. Jenže, ten samý text se vyskytuje i ve hře. Přesněji, to samé říká i duch Marowaka, kterého potkáte v předposledním patře Lavender Tower. Je tedy možné, že by to bylo od tvůrců záměrně? Tento jev byl nazván "missing frequencies", neboli "chybějící frekvence​.

 
Další zkoumání, nebo spíše fáma, je fakt, že samotný tvůrce Pokémonů, Satoshi Tajiri, který se samozřejmě na tvorbě hry podílel, neměl červenou barvu jako takovou rád (mluví se o tom, že kvůli nějaké šikaně za svých školních let, kterou si sám prožíval) a k tomu všemu se chtěl pomstít těm, kteří si kupovali Red verzi namísto té Green (jasné, že Red mělo a má stále větší popularitu). Na druhou stranu, proč by to dělal? Tato fáma je proto jen takovou divností navíc. Ale opět, kdo ví, zda to je či není pravda. Nintendo mohlo na svoji ochranu zamést pod koberec leccos.

Okolo této záhady je mnoho otázek a opravdu se neví, zda to je či není fake, protože každá strana, jako obvykle, tvrdí něco jiného. I dnes si ti, kteří si sami poslech původní melodie okusili, vesměs stěžují na bolest hlavy a nejeden člověk mluvil i o krvácení z nosu. Nicméně oproti nim je velká škála těch, kterým se ani po poslechnutí vůbec nic nestalo. Inu, můžete si to vyzkoušet sami. Melodie je sama o sobě dosti pro uši nepříjemná a vůbec, nemluvě o tom, že si svůj trochu děsivější charakter řádně zachovává.

Omlouvám se za neaktivitu, ale byla jsem líná xD

Japonské Legendy A DalšíKde žijí příběhy. Začni objevovat