På hal is - del 1

129 6 8
                                    

Julia klev ut ur bilen och blickade upp mot det slitna hyreshuset. 

Hem ljuva hem, tänkte hon och skulle precis yttra orden högt när hennes mamma lämnade framsätet och kom ut på trottoaren. Iris tittade sig oroligt omkring och de ljusa lockarna studsade kring huvudet på henne.

"Ni behöver inte följa med mig in. Jag klarar mig", försökte Julia när pappa Janne rundade bilen, öppnade bagaget och tog ut hennes väskor.

Janne bara skakade på huvudet. "Det är klart att vi följer dig in, gumman." Han lyfte väskorna, men tog bara ett par kliv innan han ställde ner dem igen. Ur fickan fiskade han upp bilnyckeln och låste bilen. För säkerhets skull kände han på en av dörrarna.

Julia förstod. Det här var inte en plats att lämna bilen olåst. 

Det var söndag och början på september. Under den kommande veckan skulle en ny kurs på lärarprogrammet starta på Karlstads Universitet och Julia var glad att vara tillbaka. Riktigt glad, trots att området hon bodde i knappast tillhörde ett av de finare i staden. Snarare tvärtom.

Sommaren hade hon spenderat hemma i Hjo tillsammans med sina föräldrar. Många var gångerna då både Janne och Iris hade beklagat sig över att hon valt att flytta ända till Karlstad. Det fanns skolor med lärarutbildningar betydligt närmare hemstaden, men Julia hade stått på sig. Skulle hon flytta var det lika bra att ta i ordentligt och det var ju inte som om hon hade flyttat upp till Norrland. Det tog bara drygt två och en halv timme med bil mellan Hjo och Karlstad, men det var nog för att hindra hennes föräldrar att dyka upp på överraskande blixtvisiter.

Julia gick mot ingången och knappade in portkoden när en polisbil långsamt kom körande. Iris spärrade upp ögonen och ryckte till, men Janne höjde bara handen glatt till hälsning.

Hon kvävde en suck och klev in i entrén. Föräldrarna kom hack i häl. När dörren till hissen gled upp slog lukten av öl och urin mot henne. Nåja, det var söndag morgon. Det var säkert fler än en hyresgäst som hade haft fest kvällen innan. 

"Vi kanske ska ta trapporna istället?" Hon fick inga protester från varken sin mamma eller pappa och gick mot trapphuset för att påbörja klättringen upp till fjärde våningen. Men efter två trappor lät det annorlunda. Janne pustade och stönade. Julia såg inget annat val än att avlasta honom från en av väskorna.

"Vad har du packat egentligen?" frågade han. "Jag vill inte minnas att de var lika tunga när vi hämtade dig tidigare i somras."

"Böcker", svarade Julia som om det vore det mest självklara i världen. Nu var det visserligen inte kurslitteratur som tyngde väskorna, men det behövde hennes pappa inte få veta.

Under sommaren hade hon jobbat på Hjo Bokhandel. En pittoresk liten butik som fortfarande levde kvar trots att allt fler valde att köpa sina böcker på nätet. Det var hennes pappa som hade fixat jobbet åt henne, eftersom han var nära vän med Erik som ägde och drev bokhandeln. Erik var annars den ende som jobbade i affären och under de senaste åren hade han jobbat somrarna igenom. Att ha semestersträngt hade inte varit ett alternativ. Inte med tanke på alla de turister som varje sommar valde att uppleva den lilla trästaden vid Vättern med all sin gemytliga charm.

Men den här sommaren hade han bestämt sig för att ta lite ledigt och det hade passat Julia som handen i handsken. Hon kunde nämligen inte tänka sig något trevligare än att spendera dagarna omgiven av böcker. Sedan var det ju det där med personalrabatten ... 

Att väskorna var tunga var inte så konstigt.

"Är det säkert att du klarar dig nu?" frågade Iris. Hon såg fortfarande lite nervös ut. "Du behöver inte hjälp att packa upp?"

De stod i loftgången utanför hennes lägenhetsdörr. Julia gav både sin mamma och sin pappa en snabb kram innan hon tryckte nyckeln i låset. "Nej då, ni kan åka." 

Något motvilligt började de röra sig tillbaka mot trapphuset och Julia stod kvar och såg efter dem. När de försvunnit ur synhåll öppnade hon dörren och ställde in väskorna i den trånga hallen. 

Stort var det inte, tänkte hon. Men det räckte åt henne. 

Julia stängde och låste dörren om sig och såg sig sedan omkring i den lilla enrummaren. Köket var litet, men hon hade ändå lyckats få plats med ett litet bord och två fällstolar. Det hörde inte till vanligheterna att hon hade sällskap i köket. Och när hon väl hade det var det aldrig av något större sällskap med människor. De enda som faktiskt hade varit inne i hennes lägenhet under året hon hittills bott där, förutom föräldrarna, var två klasskamrater från universitetet. 

Fanny och Emelie var båda jämngamla med Julia. Fanny var från en mindre ort en bit utanför Karlstad och hade ett studentrum på campus. Det hade även Emelie. De bodde till och med i samma korridor. Skillnaden var att Emelie faktiskt var uppvuxen inne i Karlstad.

Julia förstod inte riktigt vitsen med att hyra ett studentrum när Emelie kunde bo kvar hemma hos sina föräldrar och därmed spara en hel del pengar. Emelie var dock ute efter hela studentupplevelsen, som hon uttryckte det, och då behövde man bo på campus. Där var det fest var och varannan kväll och var det något Emelie aldrig tackade nej till så var det ett studentparty. Med sina röda dreadlocks och tatueringar stack hon ut lite bland de övriga eleverna på lärarprogrammet, men det verkade inte bekymra henne det minsta. Sanningen var den att hon var riktigt klipsk och hade god hand med barn.

Hon skulle bli en mycket bra förskolelärare, det visste Julia. Men hur hon hade ork till att plugga när hon festade hela nätterna förblev ett mysterium. Nog för att hon konsumerade stora mängder kaffe och energidryck, men de kunde väl inte vara ett långvarigt substitut för sömn?

Om Emelie hade börjat plugga för att leva studentliv, komplett med sittningar och overaller, så hade Fanny sökt sig till universitet för att träffa killar. Därmed inte sagt att Fanny var ute efter ett fast förhållande, tvärtom. Det fick henne ibland att framstå som en aning promiskuös och Julia hade faktiskt hört ordet slampa nämnas i samband med henne vän mer än en gång.

Enligt Fanny själv hade hon en hälsosam sexuell aptit. Kanske något större än genomsnittet, men vad spelade det för roll. Hon var ansvarsfull och skyddade sig alltid.

När samtalsämnet bland de tre vännerna gled in på sex och relationer, oftast efter att Fanny hade delat med sig av något nytt sexuellt äventyr, brukade Julia göra sitt bästa för att få konversationen att så obemärkt som möjligt glida över till något annat. Hon var inte bekväm med att prata om sex. Främst därför att hon inte hade någon större erfarenhet inom området och det höll hon mer än gärna för sig själv.

Hennes erfarenheter sträckte sig inte längre än ett misslyckat hångel i baksätet på en sänkt Volvo 740 efter en första och sista dejt med en kille från fordonsprogrammet. Hon kunde inte minnas något positivt med upplevelsen. Den hade bestått av alldeles för mycket tunga och saliv. Dessutom hade han klämt så hårt om hennes ena bröst att det blivit ett blåmärke. Julia hade ägnat resten av läsåret fram till studenten åt att undvika honom. Sedan dess hade hon lyckligtvis aldrig träffat honom igen.

För att vara den enda fysiska upplevelsen tillsammans med det motsatta könet var den riktigt sorglig och absolut inget man delade med sig av på tjejmiddag direkt.

Emelie hade vid ett tillfälle tagit henne åt sidan och frågat om det inte var så att hon gillade tjejer istället. Julia hade nekat. Hon gillade killar. Hon önskade bara att de kunde vara lite mer som på film, eller som i böcker. Fick man räkna fiktiva karaktärer hade hon faktiskt en hel rad förälskelser i bagaget.

Julia tog resväskorna och gick in i lägenhetens enda rum. Förutom en garderob och ett par bokhyllor, fanns i rummet en sliten soffa och ett soffbord. Soffan var en bäddsoffa som oftast stod utbäddad om hon inte väntade besök.

När hon hängt undan kläderna övergick hon den roligare delen av uppackningen. Nämligen att plocka upp de nyinköpta böckerna i hyllorna. Det var med nöd och näppe att de fick plats. Hyllorna svämmade nästan över med romantisk läsning. Allt från kyska historiska romaner till den erotiska bästsäljaren med den dominante Mr Grey.

Hon valde en av de nya böckerna och slog sig ner i soffan. Trots att lägenheten var sliten och inte särskilt mysig hade hon saknat den. Nu hade hon några lediga dagar framför sig innan höstens första kurs drog igång och hon tänkte njuta av ensamheten varenda minut.

På hal isDär berättelser lever. Upptäck nu