★ Prolog ★

29 2 0
                                    

Píše se rok 2228, obdařený všemožnou vyspělou technologií, před 100 lety by ji člověk nazval nemožnou, a přesto se stala skutečností. 'Doba technologie' obsahující všemožné vymoženosti od obyčejných mobilních telefonů až po létací auta. To všechno se odstartovalo v roce 2089, 25letý mladík Davis Emilie Pierce, vynalezl jednu z prvních umělých inteligencí, která ho nejen proslavila, ale také byla jedním z prvních projektů nynější úspěšné společnosti DAWN - D.E.P. (Davis Emilie Pierce).

V současnosti se nynější CEO (ředitel/ka společnosti) Adam Steven Pierce, rozhodne odejít do penze, tudíž musí svoji firmu někomu předat. Letitou tradicí, už od počátku společnosti je předání vedení nejstaršímu potomkovi. V historii společnosti byli ve vedení zásadně samí muži, nikdy se ještě nestalo, že by pozice připadla ženě. Nemělo to co dělat s diskriminací nebo s upřednostňováním mužů, byla to jen obyčejná náhoda. Ovšem v případě Adama Pierce by mohla nastat změna, jeho nejstarším potomkem je žena. Adam má celkem tři děti, nejstarším z nich je Lena Alexandra Pierce.

Lena je mladá, velmi inteligentní, bohužel také velmi tvrdohlavá a svéhlavá dívka, tudíž se nechce řídit starými tradicemi a odmítá se ujmout svého prvorozeného práva. Lena má jinou představu o své budoucnosti, už od svých ranných let sní o práci zahrnující přírodu a zvířata. Jejímu otci se však její sny vůbec nezamlouvají a ze všech sil se ji snaží dotlačit k rodinnému byznysu. Nakonec, díky své matce mohla Lena studovat školu svých snů, zoologii. To samozřejmě neznamenalo, že se její otec vzdal, kdykoliv měla Lena volný den, tak jej trávila ve společnosti svého otce, pozorováním jejího chodu. Díky čemuž, má nepopsatelnou zkušenost a mohla by společnost převzít téměř okamžitě. To se však svéhlavé dívce vůbec nezamlouvá.

Jejímu otci tudíž nezbývá nic jiného než předat společnost jejímu mladšímu bratrovi, který má k Leně až moc daleko. Rodinnému byznysu rozumí, ale ani zdaleka ne tak jako jeho starší sestra. David Ivan Pierce je na rozdíl od své sestry je velice zbrklý, nejen ve svých rozhodnutích, ale také ve svých činech, čehož si je jeho otec velice dobře vědom. Svůj volný čas tráví většinou v klubech ve společnosti svých přátel. Velmi snadno se nechává ovládat druhými, toho se jejich otec obává nejvíce. Už se mu to ne jedinkrát vymstilo.

Anabel Kristina Pierce je nejmladší z Adamových dětí. Měla velice odlišný život od svých starších sourozenců. Už od raného věku byla poslaná svým otcem daleko od své rodiny, stalo se tak po smrti jejich matky. Adam truchlil po smrti své milované manželky, ovšem si neuvědomil, že nebyl zdaleka jediný. Anabel to nesla stejně těžce jako její otec, ale to on neviděl. Jediné co viděl byla podoba matky a dcery, na kterou se nemohl nadále dívat. Poslal, proto svou nejmladší dceru do internátní školy, ze svých sobeckých důvodů, čímž odebral svou dceru o nejlepší okamžiky jejího dětsví. Anabel je jako sluníčko, vždycky má dobrou náladu. Její nejoblíbenější osoba, ke které mladší dívka vzhlíží je Lena. Svou starší sestru miluje nade všechno.

Poté co Adam předá svou společnost se rozhodne, že musí mít svého syna neustále na očích. Uvádí do provozu svůj prvotřídní výtvor. 'Robota', který na něj bude dávat pozor, D.A.I.A. Jeden z prvních úspěšných pokusů o vytvoření plně funkčního 'robota'. Není jen tak obyčejný 'robot'. Co si představíte pod slovem robot? Plech, dráty, barevná světélka, všelijaké šroubky nebo třeba umělý počítačový hlas? Tak to jste na velkém omylu, když říkám vyspělá technologie, tak opravdu myslím vyspělá. D.A.I.A. je doslova mistrovský kousek, nejen z vnějšku, ale také z vnitřku. Její 'organismus' je vytvořen, tak aby se co nejvíce podobal tomu lidskému. V jejích žilách jí proudí jakási napodobenina krve. Její 'orgány' jsou vytvořeny z hmoty podobné slizu nebo želatině, avšak tato hmota je o něco pevnější. Ovšem ne všechny orgány fungují tak jako u obyčejného člověka.

D.A.I.A. je obdařená vším, co by se dalo najít u dospělé ženy, včetně vlastního rozumu a plynulé řeči. Její 'mozek' je naprogramovaný, tak aby před každou její akcí, vypočítal všechny možné následující reakce. Takhle se D.A.I.A. rozhodne pro ty nejlepší možné reakce na určité situace během několika sekund. Co je pro ni věčnost je pro nás otázkou několika sekund. D.A.I.A. nemá naprogramované 'lidské' city či nálady, jako je zloba, závist, radost nebo třeba láska a nenávist. Její způsob vnímání okolí je od toho našeho naprosto rozdílný, až by se dalo říct nepochopitelný, avšak velice pozoruhodný.

D.A.I.A. je nejen první úspěšně vyrobený 'robot', také první funkční 'vypuštěný' do širého světa, proto bude neustále monitorována. To samozřejmě neznamená, že je to první zkoumání jejích akcí a reakcí. Ty byly vylepšované roky, postupem času se D.A.I.A. naučila učit pozorováním a napodobováním. V první fázi jejího 'života' se bude pouze pozorovat své okolí, v druhé fázi se naučí lidským zvykům, ve třetí fázi se snaží co nejlépe zapadnout do svého okolí. Pokud se osvědčí, tudíž nebude obsahovat žádné chyby ani rizika, měla by být následně zahájena hromadná výroba.

D.A.I.A - PokušeníWhere stories live. Discover now