9. kapitola - Vysvetlenie

40 10 9
                                    

Thomas mi o chvíľu všetko vysvetlí. Vysvetlí mi, že nie je taký hajzel, za akého ho považujem. Aj napriek všetkému zlému, čo mi urobil, aj napriek tomu, že ma opustil, stále ho nadovšetko milujem. A jeho vysvetlenie buď nechá moju lásku k nemu vyrásť alebo ma ešte viac sklame.

Keď ma opustil, bolo to také hrozné, že som si myslela, že ten žiaľ nad stratou Thomasa môžem zlepiť a budem ho vedieť ovládať. Avšak, zmýlila som sa, pretože keď vázu zlomíte na milión kúskov, zlepiť ju je nemožné. Tak isto je aj s tou mojou dušou. Nedokázala by som si predstaviť život bez Thomasa, ale nejako by som snáď prežila. Ale keby on zomrel, zrútila by som sa, lebo by ma to ťahalo stále viac a viac ku dnu.

Thomas prechádzal hore dolu po izbe s neprítomným výrazom a snažil sa rozpomenúť na každý detail čo robil od vtedy, čo mi povedal, že pre neho neznamenám nič. Po chvíli sa ozval: ,, Klamal som. Ale nie vo všetkom. Ako som ti povedal, že som sa s tebou celý čas kamarátil iba kvôli peniazom, nebola to pravda. Ale zároveň aj trochu bola. Pred tým ako sme sa spoznali, ešte predtým, ako sme sa stretli v retaurácii, v škole som ťa raz spozoroval, ako bežíš kolečká na telesnej. Môj kamarát Gabriel si ma premeriaval, ale po čase sa veľmi nudil. Furt som ťa pozoroval, niečo ma na tebe priťahovalo ale zároveň niečo mi vravelo, že s tebou nevydrží nik. Raz môj kamarát povedal, že ak sa s tebou budem kamarátiť, zaplatí mi slušný balík peňazí. Že kadžý mesiac mi dá toľko, koľko mi vystačí do domácnosti a na ďalšie iné veci. Najprv som to nechcel prijať. Načo sa mám predsa skamarátiť s niekým, kto mi nepripadá ale že vôbec sympatický? Ale po čase som si uvedomil, že tie peniaze vážne potrebujem. Môj otec nebol v tom čase zamestnaný a mama mala obdobie, že toho veľa nedostala. So smutným výrazom na tvári som sledoval, ako sa nezaplatené splátky z hypotéky hromadia. Samozrejme, Gabrielovi nešlo len o to, aby som sa s tebou kamaráti. Išlo mu aj o to, že som ťa mal presvedčiť, že je pre teba priam stvorený. Bolo mi to trochu proti srsti, ale peniaze som vážne potreboval a možno by sme skončili na ulici, kebyže tie peniaze nevezmem. Aj keď si mi nebola sto krát sympatická, samozrejme mi bolo blbé, že len vďaka tebe mám peniaze. A vtedy, keď si sa zjavila v reštaurácii, naše priateľstvo začalo. Najprv mi to pripadalo blbé, ale neskôr som zistil, že som vlastne súdil niekoho, koho nepoznám za nudnú, nesympatickú babu. Pritom bolo hneď jednoznačné, že si stvorená, aby som bol tvoj najlepí kamoš. Lenže po čase som sa do teba zamiloval. Tak veľmi, že láska presahovala moje chápanie, nevedel som, čo sa so mnou deje, ale začalo to tým, že vždy, keď som bol s tebou, mal som taký hrejivý pocit v srdci. Onedlho som ťa už nesmierne miloval a keby som mohol, zniesol by som pre teba aj modré z neba. Lenže výčitky rástli, každým dňom viac a viac. Naše priateľstvo som bral ako skutočné, aspoň pre mňa, lenže stále som vďaka tomu dostával balík peňazí a vďaka tomu som celé noci nespal. No a v tom ma raz na ulici stretol Gabriel. Už bol na mňa dlhú dobu rozčúlený, že som ťa pre neho ete nevybavil. Ale bál som sa. Bál som sa, aké úmysly s tebou má, či ti nič nespraví a najhoršie z toho všetkého bolo, že som sa bál, že ťa stratím a nebudem môcť s tebou chodiť ja.

Tak som ťa s ním raz zoznámil a hneď ste si padli do oka. On mal však pri vašich rozhovoroch taký divný úsmev, že som bol celý nesvoj. Potom ste sa začali stretávať a ja som videl, že si do neho zbláznená. Ako správny kamo som ťa v tom podporoval, chcel som, aby si bola šťastná so mnou alebo i dokonca bezo mňa. Dal som ti povolenie.

A vtedy ste pol rok spolu chodili. Zničujúci pol rok. Keď si mi o vašom vzťahu rozprávala, počúval som to všetko len z polovice. Tak ako som to bral a bol som vždy len smutný. Pred tebou som sa snažil hrať na kamaráta, ktorý teba a Gabriela podporuje a je šťastný z vás dvoch. Ale vždy, len čo si zavrela dvere od môjho domu, zviezol som sa na posteľ. Raz si sa dokonca nečakane vrátila a ja som si musel vymyslieť, že ma bolí brucho.

Výmena dušíWhere stories live. Discover now