Curaj, câinele fricos

487 9 0
                                    

Curaj, câinele cel fricos (engleză Courage the Cowardly Dog) este un serial de desene animate american nominalizat la Premiile Oscar, creat de John R. Dilworth, care a regizat fiecare episod. Serialul îi are ca protagoniști pe Curaj, stăpâna lui, Muriel Traistă (engleză Bagge), o femeie bătrână cu origini scoțiene și Eustache Traistă (engleză Bagge), un fermier bătrân, împreună cu care locuiește într-o fermă din mijlocul orașului ficțional Nicăieri din Kansas.

Curaj, câinele cel fricos se învârte în jurul lui Curaj, un câine mic și roz, care, în ciuda numelui său, îi este frică chiar și de cele mai banale lucruri. Sperieturile sale sunt, totuși, în mod normal justificate, întrucât el, Muriel și Eustache sunt constant atacați de (sau dau de) diferiți monștri, extratereștri, ticăloși, blesteme, experimente, dezastre naturale și alte forme de pericol pe care Curaj trebuie să le înfrunte.

În fiecare început al episoadelor se afișează trecutul lui Curaj: „Abandonat când era doar un pui, a fost găsit de Muriel, care locuiește în orașul Nicăieri, împreună cu soțul ei, Eustache Traistă. Dar în Nicăieri se-ntâmplă lucruri stranii; Curaj trebuie să-și salveze noua familie."

În serial, când Curaj vrea să își salveze familia de la ticălosul respectiv, în loc de tipica faptă eroică, cei doi se angajează într-un joc, de obicei ceva juvenil precum dodgeball sau un concurs de holbat, unde Curaj de obicei - dacă nu întotdeauna - pierde. Ticălosul este apoi înfrânt cu ușurință printr-o varietate de modalități: Curaj păcălește infractorul, scapă de el, corijează ticălosul, îl convinge cumva să se schimbe, Muriel „salvează ziua", sau (în unele cazuri) ticălosul pur și simplu renunță voluntar, în favoarea plănuirii altei scheme diabolice. Aproape fiecare eveniment ce i se întâmplă lui Curaj îl face să țipe ca un maniac și să se metamorfozeze (în scop pur informațional) într-un obiect ce înfățișează frica, tristețea, confuzia sau alt sentiment aleatoriu. Totuși, acesta își suprimă frica pentru a o salva pe Muriel.

O caracteristică tipică în serial este parodia sau referința la variate filme clasice horror sau culte, acestea fiind baza pentru numeroase episoade. Acest fapt este observat în episoade precum: „O noapte la Motelul Mâței", „Demonul din saltea", „Minunată, adorabilă, simpatică", „Capete de vită", „Clubul Mâței", „Noaptea Vârco-Cârtiței", „Călătorie spre centrul din Nicăieri", „Marele Fussili", „Robotul Randy", „1000 de ani de Curaj", „Muriel invizibilă", „Menajeria de oameni", „Curaj, musca", „Mega Muriel Magnifica", „Transplantul", „Fantoma lui McGroază", „Casa neînțelegerilor", „Robotul Curaj" și „Peripeții în Computer".

În numeroase episoade, în special în cel pilot, Eustache are să fie rănit într-un mod de obicei macabru până la sfârșitul episodului, doar pentru a apărea viu și nevătămat în episodul posterior. În pilot, Eustache a mâncat oul unei găini extraterestre și s-a transformat el însuși în una, apoi fiind împușcat cu o armă cu laser. În alt episod, „Curaj în marele și crudul oraș", Eustache a fost mâncat de bestia misterioasă a lui Gescu.

Personaje

Articol principal: Lista personajelor din serialul Curaj, câinele cel fricos.
Personaje principale Modificare
Curaj, câinele cel fricos Modificare
Voce: Marty Grabstein
Curaj este un cățel tot timpul speriat. El locuiește în orașul Nicăieri, Kansas. Acesta a fost abandonat când era doar un pui, dar a fost găsit de Muriel, care l-a dus la ea acasă. Însă este certat de către soțul ei, Eustache Traistă, care adesea îl strigă: „Câine prost!". Curaj îi salvează constant pe Eustache și Muriel de la pericole extreme. El poate vorbi bine limba cu telespectatorii, dar când vrea să comunice ceva altui personaj, se bâlbâie și nu reușește să transmită mesajul.

Muriel Traistă (Bagge)
Voce: Thea White
Muriel este o doamnă scoțiană în vârstă. Ea l-a găsit pe Curaj, când era doar un pui, și l-a luat acasă. Tot ea este cea care îl apără de Eustache. Îi place să bea ceai, să cânte la sitar, să își îngrijească grădina sau să se uite la televizor. Este foarte bună și amabilă, chiar și atunci când nu este cazul.

Eustache Traistă (Bagge)
Voce: Lionel G. Wilson și Arthur Anderson
Eustace este un fermier bătrân, soțul lui Muriel. Îl insultă mereu pe Curaj. Îi plac lucrurile simple cum ar fi fotoliul său, televizorul, ziarul, banii sau camioneta sa. Când este gelos, vrea să râdă sau să fie lăsat în pace de Curaj. Eustache își scoate o mască mare și verde și începe să strige: „uga-buga-buga!", speriindu-l pe acesta. Acesta îi spune lui Curaj Câine Prost!

Ticăloși
Dr. Le Quack

Voce: Paul Schoeffler
Dr. Le Quack este modelul perfect al ticălosului perfid, și galant, care te fură pe la spate. Vocea lui Aurelian Temișan conturează perfect personajul, încropându-l în mister, seducție, inteligență malefică și dualitate de netăgăduit.

Mâța
Voce: Paul Schoeffler
Mâța este o pisică roșie antropomorfă, ce are propria sa muzică de fundal de fiecare dată când apare. Este dușmanul de moarte al lui Curaj și antagonistul ce apare cel mai des în serie. Este specializat în afaceri înșelătoare, ca întreținerea unei "stațiuni de vacanță", unui magazin de dulciuri, a unui motel și a unei croaziere cu submarinul. Este extrem de sadic și multe dintre afacerile sale sunt menite să-i tortureze sau chiar ucidă pe clienții lui; de exemplu, în episodul O noapte la Motelul Mâței, și-a hrănit păianjenii lui carnivori cu rezidenții motelului respectiv, iar în episodul Clubul Mâței, i-a transformat pe naufragiații insulei în mașini antropomorfe. Mâța întotdeauna îi trage pe sfoară pe Muriel și pe Eustache să încerce serviciile pe care le oferă motanul viclean, însă Curaj niciodată nu cade pradă acestora. Toate serviciile sale au o regulă strictă, "Nu primim câini", forțându-l pe Curaj să se furișeze pentru a-și salva stăpânii. Mâța întotdeauna se bucură de "un mic joc", astfel încât toate luptele cu Curaj sunt de fapt jocuri, ca și concursul de holbat, în care mereu se pare că motanul roșu câștigă, deși întotdeauna este învins la final. Mereu când este lovit sau rănit, exclamă "Speram să nu faci asta!" sau "Trist, nu-i așa?" whenever he explains a personal background story, or "A bit of sport before dying, Dear Boy?" when battling Courage.[8] Most of his scams start with "Welcome to Katz (scam). I'm Katz".

Di Lung
Voce: Tim Chi Ly
Este un tânăr care apare în multe episoade. Replica lui de bază e: "Ai grijă pe unde mergi, nebunule!" , sau "Cască ochii, prostule!".

Personaje secundare

Shirley - Este o vrăjitoare care îl poreclește pe Eustache „Cel prost". Este săracă, trăiește într-o căruță.
Computer - Computer este calculatorul lui Curaj, care îi dă informații în situațiile cumplite. Este foarte sarcastic și face o glumă de câte ori i se ivește o ocazie.
Ma Traistă (Bagge) - Ma este mama lui Eustace. Este defapt cheală ca și Eustace. Din această cauză, Ma poartă o perucă roșcată. Nu e prea încântat-ă de Eustace, dar îl iubește. Ma îl place mult pe Curaj și îl alintă mult. Nu îi place ciocolata și este alergică la flori (la un anumit fel).
Reporterul din Nicăieri - El este un domn roșcat și puțin sărit de pe fix. Cu el începe fiecare episod, spunând: "Întrerupem acest program, pentru a vă prezenta serialul Curaj, câinele cel fricos!..."

Totul despre desenele copilăriei Where stories live. Discover now