Usporedbe

1.5K 143 19
                                    

Sada ću iznijeti jedan svoj savjet vezan uz opise. Mnogi se ne slažu sa mnom i ne moraju. Različiti pisci imaju različite stilove pisanja i općenito različito mišljenje što je pisanje.

Mnogi će vam reći da se klonite usporedaba jer su kao istošene. Ja se s time neću složiti. Usporedbe su oduvijek golem dio čovjekove komunikacije. Mnogo više ima usporedaba u jednom običnom razgovoru nego u svim napisanim knjigama.

Kod usporedaba ću reći: samo naprijed s njima! Ali! Pazite da vam se uklapaju u tekst koji pišete.

Ako pišete fantastiku kojoj je radnja u nekoj čudnoj, alternativnoj prošlosti, nemojte reći:

Dok je kašljala zvučala je poput motora auta koji se pokušava upaliti.

U takvoj fantastici bi bilo bolje npr: Dok je kašljala zvučala je poput šuma vodopada. Ili, ako je kašljanje glasnije: Dok je kašljala zvučala je poput bubnjeva kojima je olabavila kožna opna.

Ako vam se radnja u knjizi vrti oko npr. kuhanja to može zvučati ovako: Dok je kašljala zvučala je poput noža koji teško udara o dasku presijecajući velik komad mesa.

Prilagođavate se kontekstu, a onda pronalazite zvukove koji su najbliži onome što želite opisati. Isto vrijedi i za druge osjete poput okusa i opipa. I zapamtite, usporedbama možete povezati bilo što.

Ako želite biti šokantni možete ići i u pretjerivanja, a možete biti i blagi.

Oštro: Smrad koji ju je okruživao bio je onakav kakav je zamišljala da je miris trule lešine što je već danima na suncu na vrućini i koje su već vrane počele izjedati. Lešine koja je već toliko stara da se meso odvojilo od kosti, muhe ispljuvale sve što se ispljuvati dalo, a tlo poprimilo takvu boju kao da ju je sam smrad otrovao.

Blago: Smrad koji ju je okruživao natjerao ju je da prekrije usta i nos i pokuša što prije pobjeći. Poče razmišljati o livadama prekrivenima cvijećem kako bi zaboravila na taj smrad, ali onda spozna da zamišljajući te predivne mirise vonj se učinio još gori.


Igrajte se. Pisanje je igra. Možete što god hoćete. Pustite maštu na ispašu najljepše trave. Eto primjer jedne metafore. Ne bojte se metafore i usporedbe. One su svevremenske i svima poznate.

Spisateljski trikoviOù les histoires vivent. Découvrez maintenant