30. poglavlje

591 30 2
                                    


Druga stvar koju volim i koja je moja velika strast, osim slikanja, su knjige. Obožavam čitati i to mogu samo zahvaliti svome tati. On je bio strastveni čitatelj i imao je hrpu knjiga koje je godinama skupljao. Kada sam bila mala on mi je uvijek čitao prije spavanja. Svoju prvu knjigu sam dobila za svoj osmi rođendan od njega. Bila je to Božićna priča od Charlesa Dickensa. Uvijek mi je čitao iz nje na Božić. To je bio naš običaj. Poslije večere bismo se okupili oko jelke i čitao bi nam tu priču. Naši zajednički božićni praznici su uvijek bili puni smijeha, pjesme i priča. To je prestalo kada je on umro. Tata je godinama skupljao knjige i nakupio je zavidnu kolekciju. Kada bi imao jednu knjigu viška mijenjao bi se sa svojim prijateljima za neku koju nema. Obožavao je čitati i zbog njega sam i ja obožavala čitati. Voljela sam lektiru u školi iako bi ponekada bile neke bez veze knjige, ali svejedno sam ih čitala. On me je naučio i na tome sam mu zahvalna. Kada je umro svoju kolekciju knjiga je ostavio meni koju je prokleti Adam zapalio. Nije želio da mi išta odvlači pažnju od utrka. Zato je poludio kada me je vidio s knjigom u ruci i sve ih zapalio. Sama se sebi čudim kako sam uspjela završiti srednju školu. Bila sam odličan učenik i tu mu nisam dozvolila da se miješa. Željela sam završiti srednju školu s najboljim ocjenama i to sam uspjela. Htjela sam i studirati u drugome gradu, ali naravno morala sam ostati u Miamiu zbog njega. Ovdje sam išla na likovnu akademiju, ali sam išla samo jednu godinu. Nisam se uspjela izboriti da ostanem do kraja školovanja. Bila sam bijesna na njega zbog toga, a moj bijes se proširio kada je zapalio tatinu kolekciju knjiga. Zato sada kada sam ušla na sajam knjiga s curama osjećala sam se kao malo dijete na Božić. Bila je poprilična gužva, ali se nisam obazirala na to nego na tisuće knjiga koje su bile poslagane okolo. Nisam znala odakle bih krenula. Rekla sam si da ću potražiti par knjiga koje je i moj tata imao. Znam da ih ne bih mogla sve uzeti tada bih već bankrotirala. Louis mi je ovih dva mjeseca svaki dan posuđivao knjige iz njegove knjižnice, ali sada kada sam ovdje mogu biti sretna jer ću napokon imati svoju knjižnicu. Možda neće biti velika kao tatina ili njegova, ali to će ipak biti moja mala knjižnica. Zadivljeno sam gledala okolo u sve knjige. Odakle da počnem. Zastala sam i malo pogledala pa odlučila da ću ići po redu.

„pogledajte Destiny. Kao malo dijete na Božić", rekla je Abby zaigrano. Pogledala sam u nju i shvatila da me i Sophia i Emma promatraju. Namrštila sam se i odmahnula glavom pa krenula do jednog štanda. Dugo nisam bila na nekom sajmu knjiga i nitko mi to neće sada pokvariti.

„ja sam u raju cure. Nećemo se dugo izvući odavde."

„nisam ni mislila da idemo brzo i meni treba par novih knjiga." Emma je stala pokraj mene dok je Abby nezadovoljno gunđala. Ona je jedina od nas četiri koja mrzi čitati. Misli samo na umjetnost. Ne znam zašto je došla ako ne voli čitati. Možda bih joj mogla nešto predložiti pa se možda predomisli oko toga.

„Abby, znam da nisi sretna zbog ovoga, ali samo se trebaš opustiti. Dopusti da ti predložim neku knjigu."

„dobro, ali ne vjerujem da ću to pročitati." Kimnula sam glavom i tražila po hrpama što bih joj mogla dati. Pogled mi se zaustavio na knjizi Kradljivica knjiga i Pomrčina srca. Na internetu sam pročitala dobre kritike o ovim knjigama pa sam ih i sama stavila na svoj popis. Dvije sam pružila Abby, a dvije sam uzela sebi. Ona ih je uzela i namršteno gledala u njih.

„obje moram pročitati?"

„tako je. Ali nemoj misliti da sam gotova s tobom."

„okej, ,mislim da je meni dosta." Pokušala je otići, ali sam je ja povukla za ruku do sebe. Nasmiješila sam joj se i platila naše knjige pa smo krenule dalje. Sophia i Emma su se negdje izgubile i nisam ih mogla vidjeti. Sigurna sam da ćemo se poslije negdje već sastati. Zastala sam kada sam vidjela svoju najdražu spisateljicu Noru Roberts i odmah uzela par naslova. Uvijek uživam kada čitam njezine knjige. U svojoj staroj kolekciji sam ih imala dvadeset, a sada biram one koje sam davno imala i nove naslove. Abby se mrštila kada sam spremala sve knjige koje sam kupila.

Destiny /L.T./Where stories live. Discover now