5. poglavlje

27 4 0
                                    



5

Potraga za suprugom

(prvi dio)

Mjesto: Olipa, zgrada II. policijske postaje, treći kat, soba za osumnjičene

Vrijeme: 15: 43 sati, 17. siječnja 1965.

„Koliko ćemo puta morati ponavljati ovaj razgovor?" upita Ujik Qinto.

„Dok god ne budem uvjerena da govorite istinu", odgovori inspektorica.

„Ali već sam vam rekao istinu."

„Gospodine Qinto, teško je povjerovati vašim riječima. Kažete da nemate alibi, a kada netko nestane, alibi je sve što osumnjičene dijeli od metalnih rešetaka."

„U to vrijeme bio sam doma pred televizorom. Što želite da kažem? Da priznam nešto što nisam učinio?"

„Naravno da ne. Međutim, ne ide vam u prilog činjenica da ste, kako ste nam rekli, spavali pa ne znate što je bilo na televizijskom programu. A mi se ovdje nosimo s ozbiljnim slučajem. Nestao je čovjek. Suprug žene s kojom ste se redovito potajno viđali. Vi ste lagali svojoj bračnoj partnerici, a ona svome bračnom partneru. Igrali ste na sigurno, no sva logika kaže da ste se, ili vi samostalno ili u suradnji s ljubavnicom, htjeli riješiti osobe koje je nestala. Zaljubljeni ste u gospođu Wilip, zar ne?"

„Kakve to veze sad ima?"

„Svake moguće. Zaljubljeni ste u ženu koja je udana, pa ste se riješili njena supruga."

„To nije istina."

„Koji dio?"

„Oba. Saopa mi je draga, ali nisam zaljubljen u nju, isto kao što me njen suprug ni najmanje ne zanima. Zašto bi ga oteo? Ili ubio? Ionako nije imao pojma o pojmu."

„Imao? Zašto govorite u prošlom licu?"

„Znate što? Vi manipulirate sa mnom. Nemojte misliti da ne znam što se događa. Nemate nikakvih tragova osim onih gluposti lokalnih pijanaca koji tvrde da se iznad kuće Wilipovih usred noći nebo rasvijetlilo nošeno vjetrom i podrhtavanjem tla. Iako nikakav potres nigdje nije zabilježen. S obzirom da takvu glupost ne možete zapisati u svoje proklete dokumente ili s time izaći u javnost da vas ona ne proglasi nesposobnima, što i jeste, želite mi na leđa nabiti zločin koji nisam počinio. Nemate dokaza, nemate tragova, nemate ništa. Mislite da razgovarate s budalom, ali pametniji sam od vas! Nećete se s ovim izvući. Neću provest život u zatvoru zbog nekog lika koji je nestao! Vjerojatno mu je sve došlo do grla i samo je otišao!"

„Razgovarat ćemo ponovno kada se malo smirite. Do tada se vraćate u ćeliju."

„Što? Pod kojim zakonom? Već sam pritvoren tri dana! Nemate me pravo držati ovdje protiv moje volje! Nemate dokaza!" 

Svjetleće neboWhere stories live. Discover now