Motivația

2.1K 164 44
                                    

  „Lucrul cel mai groaznic este că fiecare om are motivele lui."

   - Jean Renoir

          DEX: MOTIVÁȚIE, motivații, s. f. Totalitatea motivelor sau mobilurilor (conștiente sau nu) care determină pe cineva să efectueze o anumită acțiune sau să tindă spre anumite scopuri.

          Unele motivații sunt bune, altele nu. Unele sunt complexe, altele sunt departe de fizica atomică. Dar, oricare ar fi cazul, fiecare acțiune este rezultatul unei motivații. Deci ar trebui să fie la fel și pentru personajele tale.

          Am mai spus-o și am să o mai spun: cheia spre inima cititorilor este să creezi personaje de care să se simtă legați și un fir narativ în care cititorii să se regăsească. Cititorii sunt în mod natural atrași de povești care fac experiențele personajelor să pară reale. Atunci când aceștia pot relaționa, se pot conecta, și pot face conexiuni intre trăirile lor și cele ale personajelor tale - crede-mă, i-ai câștigat de partea ta. În teorie, e ușor să agăți cititori. În viața reală, ei bine ... ia-ți bagheta magică și hai să învățăm să facem magie.

          Prinderea cititorilor în plasă, nu e treabă ușoară, dar iată câteva lucruri care te vor ajuta:
1) Adauga tensiune creând un personaj principal și un personaj negativ de excepție. (Urmează)
2) Intră în profunzimea punctului de vedere din care scrii. Intră în mintea personajelor tale! (Urmează)
3) Creaza motivații care să îi facă pe cititori să se atașeze de personajele tale.

          Și acum, vom vorbi tocmai despre aceste motivații. Nu știi despre ce vorbesc? Sau nu știi cum să pui în aplicare?

          Motivația:

         1) Constituie o parte importantă a caracterizării personajului tău: Sunt sute de motivații diferite pe care le poți da personajelor tale, și fiecare dintre aceste motivații dezvăluie ce/cine este personajul tău și ce/cine ar vrea să fie. Construind motivațiile potrivite, le permiți cititorilor să arunce o mică privire în dosarul personajului tău: personalitatea, preferințele, dorințele. Le dai voie cititorilor să-i cunoască inima.

           2) Evidențiază diferențele dintre personaje: Motivațiile personajelor îi ajută pe cititori să facă diferența dintre personajul negru(rău), cel alb(bun) și cel gri. Motivațiile care îți conduc personajul de-a lungul firului narativ, și în special cele care ne conduc spre punctul culminant, vor dezvălui în final dacă personajul tău e eroul sau personajul negativ. 

           3) Conduce acțiunea: Motivația conduce oamenii la acțiune. Cele mai importante motivații sunt cele care încurajează personajele să ia decizii curajoase, bruște. Dacă aceste decizii sunt curajoase sau pură prostie, poate varia de la scenă la scenă, dar acțiunea care rezultă din oricare, ajută povestea ta să meargă mai departe.

          4) Creează dramă: Atunci când motivațiile a două personaje sunt în contradictoriu, e destul de clar că povestea ta va avea parte de un conflict serios, sau măcar de ceva tensiune. Și nimic nu ține cititorii în suspans mai mult decât tensiunea ce pare indestructibilă. Cititorii vor toca mărunt paginile pentru a vedea ce se va întâmplă în continuare. Iar atunci când această tensiune va lua în cele din urmă forma unui conflict, vei realiza că motivațiile personajelor tale au adăugat cu succes drama de care aveai nevoie.

         5) Evidențiază evoluția personajului: Firele narative ale celor mai multe romane urmăresc evoluția personajului/personajelor (bildungsroman), ceea ce înseamnă că acestea urmăresc călătoria unui personaj în dezvoltare. În esență, personajul tău începe ca o persoană și termină călătoria ca cineva nou. Motivațiile au fost cele ce au dat naștere la acest tip de creștere. Ceva deranjant sau inspirațional apare și personajul tău alege să facă o călătorie care îl va schimba de la interior.

De la scriitor la scriitorWhere stories live. Discover now