Aspectul fizic al personajelor

2.9K 288 99
                                    

Aspectul fizic al personajelor nu este un element obiectiv. Acesta se va schimba in funcție de perspectiva privitorului. 

Fiecare om e un critic. Viața e plină de complimente surprinzătoare, remarci dure, momente de conștiență de sine și orgoliu. De ce să nu includem în ceea ce scriem toate aceste elemente palpabile din viața reală? Realismul este, până la urmă, o aprobare intermediară a lucrării pe care o scrii. Implicit ar trebui să îți fie cel mai bun prieten. Așa că de ce să nu ne facem personajele reale acordând aspectului lor fizic importanța de care e nevoie?

Internetul e plin de resurse. De fapt, „plin" nici măcar nu cuprinde îndeajuns. Există peste 3,348,547,031 de articole, posturi pe blog-uri și chestionare ce vorbesc despre cum să creezi și să vorbești despre aspectul fizic al personajelor tale. (Da, numărul este real și... da, și eu am fost șocată să realizez cineva chiar a stat să le numere). O să mai adăugăm unul la grămadă, dar pe acesta îl vom pune în vârf. Cireașa din vârful tortului.

Vom începe prin a împărți acest articol în două părți:

Partea întâi: Cunoaște-ți personajul

Primul pas - Bazele: Mai întâi de toate, va trebui să așterni pe hârtie „ buletinul" personajului.  Da, exact de asta ai nevoie. Ai nevoie de toate acele detalii care ajută la identificarea unui om în general, detalii pe care de obicei le găsești în cartea de identitate, sau pe afișele cu „Căutat" ale poliției. Sexul, vârsta, etnia, detalii de identificare (scurt portret robot), culori (păr, ochi, haine, etc), înălțimea aproximativă, greutatea și construcția - toate aceste detalii trebuie luate în considerare încă de la început.

Pasul al doilea - Stilul de viață: Stilul de viață al unui personaj poate avea un impact uriaș asupra înfățișării lui. Profesia, hobby-urile, obiceiurile, chiar și felul în care își petrece serile de sâmbătă poate afecta într-un fel sau altul felul în care arată. Limbajul corpului și felul în care se mișcă. De asemenea, anumite evenimente din trecut (accidente) își pot lăsa amprentele pe aspectul fizic al personajelor.

Pasul al treilea - Defectele/Imprefecțiunile: E adevărat, unii arată de parcă ar fi vreun zeu rătăcit printre oameni. Chris Pine, fetelor? Sau doar mie îmi place? Ok, puneți acolo numele oricărei bucăți de rai la care va gândiți. Acum să trecem mai departe... literatura e la fel de plină de personaje mega-atractive precum e lumea de plină de idioți. Și ideea e că, în realitate, majoritatea oamenilor nu au trăsături  perfecte, sculptate de mâinile lui Michelangelo. Majoritatea suntem... obișnuiți. Și așa ar trebui să fie și personajele noastre. 

Cititorii vor să se simtă legați de personajele tale încă de la început. Să se creeze o conexiune. Să empatizeze. Dacă personajele tale vor fi mereu perfecte, (mușchi, abdomen perfect, ochi albaștri - deși doar 1/6 oameni din populația lumii au aceasta culoare -, parul blond perfect sau buclele de abanos, sânii ideali, buzele mari și lucioase, etc.) cititorii vor fi înclinați să închidă cartea înainte de a ajunge la partea valoroasă. Poate veți spune că nu-i adevărat având în vedere că majoritatea cărților apărute în ultima vreme ne prezintă niște masculi de rasă superioară - rasă din care lumea a primit vreo 10 exemplare în total - dar dacă scoatem scenele de sex pentru care lumea se bate ca pentru apă în timpul secetei... nimeni nu ar mai citi respectivele cărți. Asta poate și din cauză că nu au nici un alt fir narativ decât acele scene de sex extramundan. Rămân totuși la aspectul fizic.

Pasul al patrulea - Îmbrăcămintea: Hainele joacă un rol important în aspectul fizic al personajului tău. Crede-ma! Pentru că, hai să fim serioși, ne judecăm unul pe celălalt după aparențe. Cel puțin la început, până „victima" primește ocazia să deschidă gura. Ceea ce înseamnă că în majoritatea cazurilor, părerile noastre sunt influențate de felul în care arată un om.  Și dacă e să fim sinceri, poți trage o gramadă de concluzii despre un om doar dacă te uiți la hainele pe care le poartă. Deci hainele, nu doar că pot revela lucruri de interes general despre personajele tale, dar pot în același timp să-i conducă pe cititori la anumite concluzii care pot sau nu să fie adevărate. 

De la scriitor la scriitorUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum