Pot scrie o carte?

4.6K 377 62
                                    


              Poate ți-ai pus de multe ori această întrebare. Și poate gândindu-te la ideea de a scrie tu o carte, de unul/a singură, te-au cuprins tot felul de emoții: de la teamă, până la extaz. Personal, nu am simțit niciodata, până nu m-am apucat de scris, că am o poveste pe care trebuie să o scriu. Dar de când m-am apucat, să nu scriu nu mai e o opțiune. Și totuși, chiar cu siguranța asta că trebuie să scriu o carte, tot am avut temeri - Dacă nu o să citească nimeni? Va ajunge cineva să mă cunoască în calitate de scriitor? Va ajunge vreodată în librării? Dacă eu îmi torn inima într-o carte pe care toți o s-o urască? Sunt toate întrebări absolut normale, dar nu lăsa teama să pună stăpânire pe tine înainte de a încerca. 

Iată cum să începi:

1. Mai întâi decide ce gen de carte vei scrie. Despre ce vrei să scrii? Este ficţiune sau non-ficţiune? Mister? Alege ceva din zona ta de confort, care să se potrivească cel mai bine stilului tău. Eşti un expert în fiecare domeniu/categorie? Poate ar părea simplu să alegi ceea ce vrei să scrii, dar de fapt nu e aşa.

2.Poţi scrie ideile principale sau anumite secvenţe pe care ţi-ar plăcea să le incluzi în carte. Conturează ideile pentru a-ţi da seama dacă ai destule idei şi informaţii pentru a transforma totul într-o carte. Asta te va ajuta să rămâi concentrat şi să incluzi toate detaliile necesare. Ai vreo idee pe care îţi doreşti să o dezvolţi? Vei fi capabil/ă să evidenţiezi subiectul despre care scrii?

  3. Începe prin a citi câteva cărţi în genul celei pe care doreşti să o scrii. Aminteşte-ţi că dacă la final vei ajunge să o vinzi, celelalte cărţi vor reprezenta competiţia. Trebuie să ridici ştafeta. Şi chiar să verifici şi alte cărţi pentru a te asigura că ideea ta este originală. Fă-ţi propriile idei şi conturează-ţi chiar și o schiţă, înainte de a vedea despre ce scriu alţi autori.

4. Începe să scrii. Pentru început, vezi dacă eşti capabil să scrii câteva capitole. Vei crede, probabil, că ai o întreagă carte cu informaţii, ca apoi să realizezi că sunt doar două capitole. Asta te va ajută să stabileşti direcţia în care să meargă cartea ta şi dacă o poţi scrie cu adevărat.   

5. Din moment ce suntem pe Wattpad, ajungem la momentul în care hotărăști că e vremea să publici un capitol. Cere critică, dar nu fi agresiv cu cererile tale. Apreciază fiecare cititor în parte - viața și soarta cărții tale e în mâinile lor. Așteaptă. Nici unul dintre scriitorii faimoși nu a ajuns așa peste noapte. Toți au început cu un singur cititor. 

6. Nu uita, critica te ajută să evoluezi. Primul draft al unui roman - după spusele lui Stephan King - nu ar trebui să îți ia mai mult de trei luni să îl scrii. Dar după asta, vin zecile de editări. Fii propriul tău critic, dar fii obiectiv! Ai citi o asemenea carte dacă altcineva ar fi scris-o? Ai avea șansa să găsești o astfel de carte în bibliotecă/librărie. Dacă răspunsul e „Nu" la cel puțin una dintre întrebări, atunci reevaluează-ți „opera".







De la scriitor la scriitorWhere stories live. Discover now