8 semne ca ar fii bine sa cunosti un terapeut

104 5 1
                                    


Toti avem zile mai bune si zile mai putin bune. Insa cat de putin buna trebuie sa fie o zi pentru a-ti da seama ca o vizita in cabinetul unui terapeut ar putea fi de ajutor? Tocmai pentru acel moment este unul greu de identificat, majoritatea oamenilor care au nevoie de psihoterapie nu cauta acest ajutor la timp.

Administratia Serviciilor pentru Sanatate Mintala si Abuz de Substante afirma ca desi 1 din 5 americani sufera de o forma de tulburare psihica, numai un procent de 46 – 65% dintre acestia se afla sub tratament. Din pacate o astfel de statistica nu exista pentru Romania, insa nu cred ca stam mai bine la acest capitol fata de americani (a caror asigurare medicala include si astfel de servicii). In plus, a nu cauta ajutor inseamna pe de o parte suferinta in zadar, si mai mult, cei care au o problema o pot inrautati evitand ajutor din partea unui profesionist.

  „Cu cat cineva solicita ajutor mai repede, cu atat este mai usor de rezolvat problema. Procesul va dura mai putin si va fi cu atat mai putin complicat si dificil de gestionat" spune phihologul Daniel Reidenberg.  

  Nu e o noutate ca vizita la psiholog este in continuare vazuta cu reticenta si ca in jurul acesteia plutesc o serie de mituri. Este adevarat ca aceasta perceptie eronata s-a mai diminuat in ultimii ani si ca exista progres in mentalitatea romanilor, insa nu suficient. Cateva mituri inca prezente ar fi ca doar oamenii „nebuni" merg la psiholog, ca a cere ajutorul este un semn de slabiciune sau ca tratamentul terapeutic va dura foarte mult si va fi extrem de costisitor. Niciuna dintre acestea nu este conforma cu realitate. Acest lucru este sustinut si de terapeutul Mary Alvord, Ph.D:  

  „Procesul terapeutic nu trebuie sa reprezinte 4 sedinte de analiza pe saptamana. Am pacienti care vin doar pentru cateva sedinte sau pentru terapie cognitiv-comportamentala pentru un an de zile. Oamenii simt ca vor fi blocati in acest proces, ceea ce este fals."  

  Asadar, care ar fi semnele care ne spun ca ar fi timpul sa facem o programare? Psihoterapeuti precum Reidenberg, Alvord si psihologul Dorothea Lack au oferit catre    Huffington Post cativa indicatori pe care ii putem urmari in zilele mai putin bune. Este suficient sa iti dai seama in ce masura poti face fata situatiilor care te coplesesc sau iti limiteaza abilitatea de a functiona. Oricare dintre cele doua situatii de mai sus reprezinta un context in care un terapeut, psiholog sau asistent social pot interveni cu succes pentru a ajuta la gestionarea acelei perioade dificile.

1. Emotii deosebit de intense

Este perfect normal sa simtim furie, suparare sau tristete. Toti avem momente in care traim si exprimam aceste emotii intr-un fel sau altul. Insa, cat de intens si cat de des le simtim? Este posibil ca aceste emotii sa ne ingreuneze functionarea zilnica sau sa o schimbe semnificativ?

Trairea unor emotii intense de furie sau tristete in mod regulat ar putea fi indicatorul unei probleme inca nedescoperite. Insa, altul este indicatorul care ar trebui sa ne puna in garda: tendinta de a catastrofa.

Daca apare un context neprevazut, o situatie la care nu te asteptai, ai tendinda de a imagina imediat cel mai nefavorabil scenariu? Asta inseamna tendinta de a catastrofa. Aceasta forma intensa de anxietate, in care orice grija ia proportii uriase insa este tratata ca o realitate, poate produce o mare suferinta.

„Oamenii se pot simti paralizati, pot experimenta atacuri de panica sau pot evita anumite contexte. Daca viata ta devine limitata de faptul ca eviti o groaza de lucruri, atunci inseamna ca e momentul sa vezi un terapeut" spune Alvord.

2. O experienta traumatizanta

Despartirea de persoana iubita, moartea unui membru al familiei sau pierderea jobului pot fi experiente traumatizante care solicita ajutor terapeutic.

Perceptia generala este ca la un moment dat, ceea ce simtim acum, in momentele grele, va trece. Ceea ce de multe ori este adevarat, insa nu intotdeauna. Suferinta cauzata de o pierdere poate afecta puternic functionarea zilnica si poate conduce chiar la izolarea fata de prieteni sau familie. Daca simtiti ca va retrageti cumva din propria viata sau daca oamenii din jur observa ca incercati sa ii evitati, ar ajuta foarte mult daca ati vorbi cu cineva pentru a descoperi masura in care evenimentul traumatizant va afecteaza in continuare.

Pe de alta parte, unii oameni pot reactiona exact invers in urma unor astfel de situatii. Se afunda in munca sau sunt extrem de implicati in evenimentele sociale. Aceasta hiperactivitate poate fi uneori asociata cu insomnia. Acesta este de asemenea un indicator pentru cautarea un profesionist.

3. Durerile recurente si inexplicabile de cap sau stomac sau imunitate slabita

Stresul emotional se trasmite catre corp mai usor decat am crede.

Studii recente confirma ca stresul se poate manifesta intr-o diversitate de tulburari fizice, de la dureri cronice de stomac sau de cap, spate, pana la raceli frecvente sau chiar scaderea apetitului sexual. La fel si durerile de gat sau contracturile musculare pot fi semnele stresului emotional.

4. Abuzul de substante

Fie ca este vorba de alcool sau droguri, un pas important este sa-ti dai seama daca in ultima vreme consumi mai mult sau mai des – chiar si faptul ca te gandesti mai mult la a bea sau la droguri poate fi un indicator. Astfel de comportamente pot sugera faptul ca incerci sa amortesti sentimentele care ar trebui confruntate.

La categoria substante pot intra inclusiv alimentele. Modificarile de apetit pot fi de asemenea un indicator. Asadar, fie ca este vorba de apetit crescut, ceea ce poate conduce la bulimie, sau scaderea apetitului, care poate conduce inclusiv la anorexie, ambele situatii pot fi semne ca persoana se lupta cu stresul sau cu emotii carora nu le poate face fata.

5. Feedback-ul negativ la locul de munca

Fluctuatiile de performanta de locul de munca sunt un lucru comun in randul celor ce se confrunta cu probleme emotionale sau de natura psihica. Daca simti ca te deconectezi de munca pe care o faci, mai mult decat o faceai inainte, ar trebui sa-ti ridice semne de intrebare, chiar daca aceasta deconectare te face fericit pe moment.

Pe langa pierderea concentrarii si/sau a atentiei, ai putea incepe sa primesti feedback negativ din partea managerului sau a colegilor cu privire la calitatea muncii pe care o faci. Mai ales daca pana atunci acest aspect nu era o problema, asta poate sugera ca ar putea fi timpul sa ceri ajutorul unui profesionist.

„Adultii iti petrec mare parte din zi la locul de munca" spune Reidenberg. „Asadar, cei care vor observa scaparile vor fi cei care trebuie sa repare sau sa compenseze pentru diminuarea performantei unora, la fel cum se intampla si in familie."

6. Lipsa placerii pentru activitati care pana acum erau preferate

Daca incepi sa-ti pierzi interesul pentru activitati care pana atunci te faceau fericit, inseamna ca ceva nu este in regula. De exemplu, incepi sa eviti intalnirile cu prietenii sau familia, iesirile in club sau oricare alta activitate care pana atunci iti aducea satisfactie.

„Daca simti ca nimic nu mai are un sens sau scop sau nu gasesti niciun context care sa te faca fericit, intalnirea cu un terapeut ar putea sa te ajute in recastigarea claritatii sau in gasirea unei noi directii" explica Reidenberg.

7. Relatiile cu ceilalti devin tensionate

Simti ca iti este greu sa le comunici celor din jurul tau ceea ce simti, sau chiar ai dificultati in identificarea propriilor emotii? Daca simti ca esti tensionat sau nefericit in interactiunile cu ceilalti ai putea fi un candidat potrivit pentru terapiile de cuplu sau de familie, conform lui Alvord.

„Terapeutul poate sustine oamenii in a face alegeri mai bune cu privire la modul in care se exprima – si ii invata pe acestia ca nu este important numai ceea ce spui, ci si limbajul nonverbal, atitudinea si felul in care exprimi ce ai de zis" spune Alvord.

8. Prietenii spun ca sunt ingrijorati pentru tine

Uneori prietenii pot observa tipare de comportament greu de observat din interior, asadar merita luata in considerare perspectiva celor din jur.

Prietenii apropiati pot simti ca ceva nu este in regula si pot interveni cu mesaje precum: Vorbesti cu cineva despre asta? sau Esti bine? Sunt ingrijorat pentru tine. Acestea sunt semne ca ar fi bine sa urmati sfatul lor si sa vorbiti cu cineva despre ceea ce va umple gandurile.


-||| All about depresion |||-Where stories live. Discover now