Cele 13 puteri ascunse ale depresiei

149 8 3
                                    

Am senzatia ca depresia este la putere in ultimii ani, una – doua, auzi ca cineva a intrat in depresie. Cel putin la fel de comun precum o raceala sau poate o durere de masea, daca esti mai putin norocos.

Te simti trist fara motiv si nu gasesti sensul zilei de azi, te-a tras depresia. Stai un weekend intimitatea casei tale cu pisica sau catelul? „Sigur il paste o depresie."

Avand in vedere ca aceasta tulburare a facut din fiecare un psiholog cand vine vorba de diagnosticare, a devenit atat de usor ca cineva sa fie descoperit cu depresie. Insa, putini stim ca aceasta tulburare este ceva mai complexa decat o zi proasta. Iar aceasta confuzie nu face decat ca cei care chiar sufera sa fie din ce in ce mai putin intelesi.

Asadar, cum arata depresia?


13 laturi ascunse ale unei  tulburari inca neintelese.

1. Lipsa obiectivelor

O persoana in depresie va descoperi rapid cat de greu ii este sa isi stabileasca obiective („Mi-e indiferent, nu conteaza oricum.") La fel de greu ii va fi si in luarea deciziilor de zi cu zi.

Iar daca reuseste sa formuleze o dorinta, un obiectiv, acesta va fi formulat atat de nespecific incat ii va fi (aparent) imposibil de atins. De exemplu: vreau sa fiu fericit!

O persoana depresiva va exprima ce doreste, fara cum va ajunge acolo, spre deosebire de o persoana care nu sufera de depresie. Aceasta din urma stie ca „Daca ma vad saptamanal cu prietenii mei la cafea, ma simt foarte bine", deci asa voi fi fericit. 

2. Ruminatia

Un simptom al depresiei care nu e de ignorat este ruminatia: inundarea mintii cu ganduri negative care vin si nu se mai opresc.

Din pacate, daca ii spui unei persoane aflate in depresie sa opreasca pur si simplu aceste ganduri, este inutil. Concentrarea pe altceva (un gand pozitiv) este desebit de grea, mai ales pentru mai mult de cateva minute. Asta pentru ca tratarea simptomelor depresiei tine in mare parte de a-l ajuta pe pacient sa preia controlul atentiei sale.

O metoda ar fi practicarea a ceea ce se numeste mindfulness. Aceastra practica ajuta foarte mult persoana sa revina in prezent si sa iasa din amintiri sau din scenarii catastrofice din viitor.

O meta-analiza realizata pe 39 de studii cu privire la mindfulness a conchis ca aceasta este utila in tratarea despresiei .

 3. Cortina peste memorie

Una dintre cele mai putin cunoscute simptome ale depresiei este efectul asupra memoriei.

Studii recente arata ca depresia afecteaza puternic memoria declarativa, cea care are de-a face cu memorarea unor lucruri specifice, precum nume sau locuri.  De ce? O explicatia ar putea fi legata de faptul ca majoritatea celor in depresie isi pierd abilitatea de a face diferenta dintre exeriente similare, aceasta fiind o alta fata a tenditei de supra-generalizare.

Depresia afecteaza, de asemenea, si abilitatea de amintire a intelesurilor unor cuvinte sau orientarea in spatiu.

  Cand te-ai ratacit ultima data? 

 4. Stergerea vremurilor bune

Tocmai din cauza dificultatilor de memorie si a starii predominant negative, amintirea unor experiente placute poate fi foarte dificil de realizat.

O tehnica deosebit de interesanta este crearea unui Palat al amintirilor (Memory Palace). Acesta este un spatiu mental in care sunt depozitate amintirile frumoase pentru a fi vizitate pe vreme de furtuna.

-||| All about depresion |||-Where stories live. Discover now