Top 11 metode sa-ti sperii anxietatea

268 15 1
                                    

Astepti.

In curand o sa inceapa.

Piciorul o sa inceapa sa zvacneasca de capul lui. Daca stai jos, cel mai probabil te vei ridica sa faci cativa pasi in stanga si-n dreapta. Mainile incep sa-ti transpire si privirea este agera. Poate ca iti musti buzele sau unghiile. Daca ai ceva prin buzunare de zarnait, cu atat mai bine. Incepi sa ai ganduri alandala despre orice si nu reusesti sa te concentrezi pe ceva anume. Daca pana acum lucrurile erau clare, brusc nu mai esti atat de sigur pe tine sau pe situatie.

Poate ca astepti sa intri in sala de examen, poate astepti sa intri la un interviu. Poate e o programare la dentist sau alt medic. Sau o intalnire cu cineva interesant, dar in acelasi timp ti-e teama ca nu te vei ridica la nivelul asteptarilor acestuia/acesteia. Sau ai de luat o decizie sau doar iti dai seama brusc ca vei intarzia cu un deadline.

Orice ar fi, e clar ca incepi sa simti anxietate. Iar asta, de cele mai multe ori, nu ajuta. Decat daca este pe termen scurt, dar atunci nu as numi-o anxietate, ci „alerta". Caz in care, ar fi ideal s-o constientizezi si sa ii intelegi mesajul.

Acum ne referim la anxietatea cu efecte negative. Asadar, ce faci pentru a trece peste ea sau pentru a-i minimiza impactul? (cum ar fi: lipsa de concetrare, potential mare de a lua decizii gresite (sau cel putin pripite), inactivitatea, potentialul de izolare sociala, etc.)

Discutand cu persoane care sufera de anxietatea si cu cativa psihologi, am facut un top cu 11 metode prin care anxietatea isi reduce intensitatea si te lasa sa functionezi in continuare.

Nota: Daca suferi de atacuri de panica sau anxietate, aceste tips & tricks nu sunt pentru tine. Decat, poate, pe termen scurt. Recomandarea, in acest caz, este sa vezi un profesionist pentru a rezolva problema.


1. Respira

Daca esti intr-un spatiu aglomerat, cauta un loc mai linistit si aseaza-te jos. Trage adanc aer in piept si incearca sa nu iti umfli pieptul, ci mai degraba zona abdominala (sau burta, pe romaneste). Incearca sa vizualizezi traseul aerului intrand in plamani apoi iesind. Fa asta si nimic altceva pentru 1-2 minute. Cam atat dureaza sa te relaxezi concentrandu-ti mintea pe propriul corp.

Facand asta vei reusi sa-ti calmezi atat corpul cat si mintea. Atentia ta va reveni la momentul prezent in loc sa hoinareasca printre scenarii inspaimantatoare din viitor sau printre amintiri neplacute din trecutul tau.

2. Informeaza-te

Ai face bine sa incerci sa reduci nivelul de incertitudine si frica de necunoscut prin a cerceta un pic ceea ce te face sa te simti anxios (asta daca esti in situatia fericita in care poti identifica ceea ce te sperie). Suna pe cineva care a facut ceea ce esti pe care sa faci sau vrei sa faci si intreaba despre experienta lor. Sau citeste un articol despre genul de experienta care iti provoaca frica. Astfel, drumul pe care te-ai decis sa-l parcurgi va avea o harta realista, care-ti prezinta atat obstacolele cat si beneficiile.

Apoi incearca sa inveti cum sa-ti imbunatatesti cunostintele sau skill-urile din zona care-ti genereaza anxietate. De exemplu, daca esti anxios inainte sa vorbesti in public, sa te prezinti la un interviu sau sa sustii o prezentare, invata sa fii mai bun la oricare dintre aceste activitati sau macar cum sa fii mai putin anxios. O poti face prin cursuri, prin a citi articole despre asta sau prin a vorbi cu oameni de succes din domeniul respectiv. Sau, prin simpla expunere la astfel de situatii in medii controlate. De exemplu, strange-ti tot prietenii si tine o prezentare in fata loc inainte sa o prezinta in fata comisiei de evaluare.

3. Cateva exercitii fizice

Gaseste o activitate fizica care sa-ti placa. De exemplu, eu prefer sa alerg sau sa ridic greutati pentru 15 – 20 de minute atunci cand sunt ingrijorata, stresata sau simt anxietate. Activitatea fizica te face sa te simti mai puternic si mai stapan pe situatie, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Tensiunea interna se imprastie si te relaxezi. Exercitiile fizice functioneaza pe acelasi principiu ca respiratia, insa la nivel ceva mai profund si poate pe termen mai lung.

-||| All about depresion |||-Where stories live. Discover now