Ghid de cultură generală : Episodul 4

12 1 0
                                    

Marți : 27 Septembrie 2022


APA ÎN SPAȚIU?


               Contrar credinței populare, în spațiu există cantități mari de apă. Molecula de apă este formată din doi atomi de hidrogen și unul de oxigen. Hidrogenul a fost produs în timpul Big Bang-ului și se găsește aproape peste tot în Univers; oxigenul este produs de stelele cu nucleosinteză și este dispersat în spațiu mai ales când explodează sub formă de supernove. Moleculele de apă sunt foarte stabile: abia la 3000 K încep să se disocieze.

               Apa există în spațiu doar sub formă solidă (gheață) sau gazoasă (vapori de apă), niciodată lichidă, deoarece condițiile de presiune și temperatură nu o permit. Prezența sa este identificată prin analiza spectrului de emisie al corpurilor cerești și al regiunilor spațiului sub observație, deoarece moleculele de radiații la anumite lungimi de undă, de la infraroșu la unde radio. În regiunile foarte reci (aproape de zero absolut, adică în jur de - 273 ° C) și nu foarte dense, doar apa cu gheață poate fi detectată cu ușurință de telescoape, deoarece vaporii de apă nu emit radiații.

               Vaporii de apă sunt identificați indirect prin acțiunea pe care o exercită asupra luminii emise de corpurile cerești îndepărtate care trece prin ei înainte de a fi observați pe Pământ. Apa joacă un rol important în procesul care duce la formarea planetelor; deși nu este încă clar cum, contribuie la formarea atmosferei lor.

               Măsurarea cantității totale de apă prezentă în anumite regiuni ale galaxiei noastre a arătat că aceasta este mai abundentă decât era de așteptat și la o temperatură medie de - 263 ° C; mai mult, se găsește sub formă de gheață pentru 99% și sub formă gazoasă pentru 1%.
În sistemul solar apa lichidă este prezentă numai pe Pământ. Pe Marte se găsește sub formă de gheață în calotele polare.

               Se pare că pe Marte și Venus a existat în trecut o mare cantitate de apă, care apoi a dispărut din cauza condițiilor variate de temperatură și presiune. Vaporii de apă au fost detectați în infraroșu în zonele cele mai adânci ale atmosferei lui Jupiter și Saturn, dar și pe Uranus, Neptun și Titan (cea mai mare lună a lui Saturn), precum și în comete. Această apă este neapărat de origine externă, poate adusă de meteoriți sau provenită din inelele și sateliții înghețați.


Următorul episod va apărea pe 04 Octombrie 

Următorul episod va apărea pe 04 Octombrie 

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Invitație la distracțieWhere stories live. Discover now