Κεφάλαιο 10

58 9 2
                                    

2 Απριλίου 1820

Είναι 5:30 τα ξημερώματα και η οικογένεια έχει ξυπνήσει ήδη για τις δουλειές στο μαντρί. Τις προηγούμενες μέρες είχε πολύ αέρα και πολλά πράγματα καταστράφηκαν και γι' αυτό όλη η οικογένεια μαζί με την Σάρα θα βάλουν ένα χέρι να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Βέβαια, η κυρά-Μαριάννα με την μπέμπα θα μείνουν στο σπίτι για να μπορέσει να υπάρχει φαϊ έτοιμο όταν γυρίσουν. Η Σάρα έβαλε μια φορεσιά για δουλειές ώστε να μην λερώσει την καθημερινή της και όλα είναι έτοιμα για να αναχωρήσουν.

Πλέον όλοι στο χωριό ξέρουν ότι μια κοπέλα, χωρίς μνήμη για το παρελθόν της, μένει στο σπίτι του κυρ-Γιώργη και κανείς δεν μπορεί να πει κάτι κακό ή προσβλητικό γι' αυτούς μιας και σέβονται πολύ την οικογένεια. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους. Πάντα υπάρχουν αυτοί που δεν συμπαθούν τους τίμιους και καλούς ανθρώπους. Άλλοι, όμως, δεν συμπαθούν ένα άτομο, την Σάρα, και νομίζω ξέρετε ποια εννοώ. Την Ασημίνα. Αλλά όσο πρόβλημα θα προκαλέσει αυτή, άλλο τόσο θα προκαλέσει ένας άλλο συγχωριανός, ο Θέμης. Όμως γι' αυτόν θα μιλήσουμε μετά. Όλα στην ώρα τους.

Και καθώς η οικογένεια είχε φτάσει στο μαντρί στις 6:00 το πρωί, το θέαμα δεν ήταν τόσο δυσάρεστο όσο νόμιζαν. Έτσι, ξεκίνησαν τις δουλειές, ο κυρ-Γιώργης με τον Πέτρο να κουβαλάν τα βαριά αντικείμενα, ο Στάθης να φτιάχνει τον φράχτη με την Σάρα και οι μικρότεροι να παρέχουν βοήθεια στις μετακινήσεις εργαλείων και αντικειμένων που χρειάζονταν, όπως και στην επίβλεψη του κοπαδιού. Όλα πήγαιναν ρολόι. Η ώρα κόντευε μεσημέρι και ενώ είχαν όλα τελειώσει, ένα πρόβατο βγήκε και άρχισε να απομακρύνεται από το μαντρί. Τότε έτρεξε να το πιάσει ο Πέτρος και η Σάρα πήγε από πίσω του μαζί με τον Στάθη.

Προς κακή τους τύχη, το πρόβατο βρέθηκε στα χέρια του Θέμη, του άντρα που έχει απωθημένα από τον Πέτρο και γι' αυτό όποτε βρίσκει ευκαιρίες προσπαθεί να του κάνει τη ζωή δύσκολη.

«Αν θέλεις πίσω το πρόβατο πρέπει να μου δώσεις κι εσύ κάτι σε αντάλλαγμα.», είπε με υπεροπτικό ύφος.

«Τι εννοείς αντάλλαγμα; Δικό μας είναι το πρόβατο. Οφείλεις να μας το δώσεις πίσω. Ευχαριστούμε που το έπιασες για μας, αλλά δεν σου χρωστάμε κάτι.», απάντησε με ήρεμο τρόπο ο Πέτρος.

«Νομίζεις. Λίγο πιο πέρα να πήγαινε το ζωντανό και ή θα το έτρωγε κανένας λύκος ή θα έπεφτε στον κοντινό γκρεμό. Άρα θέλω κάτι για την βοήθεια που σας προσέφερα.»

Αγάπη πίσω στον χρόνοWhere stories live. Discover now