Szeptember 18

126 3 1
                                    


Ma rajzórával kezdtünk, ahol megnézhettük a Reni vs Vladár harcot.  Gyümölcstálakat kellett rajzolnunk. Már mindenki javában hozzákezdett a rajzoláshoz, de Reni még mindig csak forgolódott. Zsák az első sorban precízen a ceruzájával méregette az asztalra kipakolt gyümölcsöket (?) , és közben a Marseillaise-t dúdolta. Virág teljesen az asztalára borulva alkotott előttem. Reni hátranézett, és találkozott a tekintetünk. Éppen kérdezni akart valamit, amikor Vladár rászólt. 

-Renáta,van valami problémád?- kérdezte gyilkos tekintettel.

-Semmi-rázta meg a fejét Reni és visszafordult.

-Akkor talán fogj hozzá a rajzhoz, mert óra végén leosztályozom.  Erre Reni csöndesen elkezdett valamit rajzolni. Vagy legalább is megpróbált.     Óra vége előtt öt perccel egy önkéntes jelentkező ( Kinga, ki más?) összeszedte a rajzokat. Mikor Renihez ért, hallottam ahogy halkan ezt kérdezi:  -Ez meg mi akarna lenni??   -Gyümölcstál- felelte Reni automatikusan. -Mégis milyen?- kérdezte gúnyosan.  -Összeturmixolt. Csak vidd ki, oké?

Vladár végignézte a beadott rajzokat, és rögtön le is osztályozta őket. Kinga, Virág, Zsák és Robi rajza volt a legelső, ők mind ötöst kaptak. Tökre meglepődtem hogy Robi ilyen jól tud rajzolni! Nem gondoltam volna.  

-Ezen nincs név, kié? - mutatta fel a rajzomat Vladár. Hát nem tehetek róla! Ez már a védjegyemé vált, hogy nem írom oda sehová a nevemet. 

-Az enyém.- tettem fel a kezemet.  A tanár hosszasan nézte a rajzomat. Nem tudom mit látott rajta. Tök átlagos rajz volt.    Majd hosszas gondolkodás után végre megszólalt. 

-Sajnálom, hogy idén nem keltette fel az érdeklődésedet, de jövőre szeretettel várlak a rajzszakkörön.- firkantott egy ötöst a lapom aljára. Na tudja hogy ki fog nyomi rajzszakkörre menni!! Nincs az az indok hogy én odamenjek. 

-Renáta, sajnálom, legnagyobb jóindulattal..- fordult Renihez- Kettes.  Szegény. Eddig mindenből csak ötöse van, erre egy rajz kettes.

Virág legalább jót röhögött a rajzán. Hát na, nem egy Picasso. 

-Felmayer!

-Igen, tanár úr?

-Elmondanád, hogy mi ez a sötét folt a rajzodon? A fél rajzot kitakarta egy kerek satírozás. -Az Gábor feje - közölte. - Nem láttam tőle rendesen!   Mindenkiből kitört a röhögés. Az első padban, pont a tanári asztal előtt ülő - egyébként is szótlan - Gábor a nyakát behúzva lejjebb húzódott a székén. A tanár gondolkozott egy darabig. 

-Legközelebb talán ülj arrébb. Ez így most csak hármas.  Dave a vállát vonogatva kiment a rajzáért. Visszafelé pedig élvezte a sikert, mert a többiek tapsoltak neki. 

-Végül Neményi - szólította fel a tanár. Arnold letette a könyvét ( az a seggfej folyton olvas) és unottan a tanárra figyelt. -Megosztanád velünk, hogy az asztalon látható kifogástalan gyümölcsöket miért félig elrohadva rajzoltad? 

-Egyszerű szimbolikus jellegű oka van - kezdett bele az okoskodásba - A gyümölcsök most még épeknek tűnnek, azonban már a leszedésük pillanatában rothadásra lettek ítélve.  Ha rájuk nézek , látom, szép darabok, de tudom, hogy hamarosan fonnyadtan, megbarnultan és aszalódva zsugorodnak össze. A rajomon azt szándékoztam kifejezni, hogy....

-Értem - szakította félbe a tanár. -Mellesleg ötös - legyintett.

 A nap hátralevő részében az volt a téma, hogy hogy kaphatott Reni kettest rajzból. Pedig az egy tök könnyű tárgy. 

Szent Johanna Gimi Cortez "naplója"Where stories live. Discover now