⚜ 1. kapitola ⚜

92 6 2
                                    

     Dopis. 

     To bylo to první, co jsem viděla, když jsem v úterý přišla domů z tátovy práce. Dopis na našem dřevěném jídelním stole a máma, sedící nad ním. Ještě jsem ani nezavřela dveře a její pohled spočinul na mě - zčásti šťastný, zčásti ustaraný.

     Na chvíli jsem neměla tušení, co může znamenat. Viděla jsem jen rudě červenou obálku s černými písmeny vytištěnými na ní, které udávaly rodinu, které byl dopis určený. Nevěděla jsem, o co se jedná až do doby, kdy jsem se na něj podívala. 

     Stačilo vidět to jedno jediné slovo, aby se mohlo všechno změnit. Najednou jsem zapomněla na všechny problémy, které naše rodina měla a místo toho vzpomínala na všechny illeyské Zprávy z posledních pár týdnů. Týkaly se totiž jen jedné věci - Selekce.

     Jednalo se o soutěž pořádanou na počest lidu, s cílem, aby si plnoletý illeyský princ, a zároveň nástupce, mohl najít budoucí manželku a královnu Illey. Tahle soutěž byla jednoduchá - náhodně se vylosovalo 35 dívek pro symbolizaci pětatřiceti krajů naší země, které byly následně na dobu neurčitou poslány do sídla královské rodiny, jímž byl přepychový palác v hlavním městě Angeles. Všem 35 šťastným byly poté poskytnuty soukromé komnaty, komorné, garderoba a celkově luxusní život na omezenou chvíli. Jakákoliv z nich totiž mohla kdykoli vypadnou, protože celá moc nad jejich osudem dřímala v rukou prince. 

     Takže zjednodušeně - šance být po měsíce obklopena zářivými šaty, nádherným palácem, služebnictvem a královskou rodinou.

     Sen snad každé dívky v království.

     A já - nepochybně - patřila k té skupince dívek taky. Měla jsem ale jeden vedlejší problém, který mě nutil zvažovat své rozhodnutí zkusit štěstí a přihlásit se.

     Tím vedlejším problémem byla moje máma.

     Neberte to špatně, není to tak, že by mi to chtěla zakázat, to ani náhodou. Je to jen tím, že máma se v mém věku do Selekce hlásila s velkými nadějemi. Snila o tom samém jako já a tisíce dívek v mém věku, které se o Selekci zajímají - šanci stát se na nějakou dobu důležitým člověkem. Ne někým bezvýznamným, kdo přežívá ze dne na den a už neví, co se svým životem dělat, aby přestal být nenaplňující a vyčerpávající.

     Nepochybně moji mámu nevybrali, protože pokud by se tak stalo, naše rodina by dnes žila úplně jiným životem. Měli bychom větší dům, více peněz a mí rodiče by měli lepší práci. Můj starší bratr i já bychom vyrůstali v jiném prostředí a měli možná lepší zázemí.

     Ne, že bych si stěžovala, svůj život v celku ráda mám a sama vím, že člověk si nemůže vybrat do jaké rodiny se narodí.

     Když se moje máma přihlásila do Selekce, patřila do Páté kasty - jedné ze skupin, do kterých byli rozřazení všichni obyvatelé Illey. Kasty fungovaly už celá staletí a byla něčím, co by někteří mohli nazvat pojistkou, aby byl ve společnosti větší řád a pořádek. Celkově jich bylo osm a každá z kast měla svoji profesi a úkol.

     Mezi První patří šlechtická krev, neboli královská rodina - později také výherkyně Selekce spolu s celou její rodinou. První mají největší majetek i moc, ale jsou také ti, kterým připadá všechna zodpovědnost.

      Do Druhé kasty patří veškeré celebrity a známé osobnost - modelky, zpěváci, herci a také například politici. Společně s nimi patří do této kasty také strážci, kteří jsou bez ohledu na svou předešlou kastu vždy přesunuti mezi Druhé, avšak bez své rodiny. Jelikož mezi její členy patří větší i menší známé "hvězdy," není divu, že jsou také velice bohatou kastou.

Stay Yourself (Selection)Where stories live. Discover now