Történetépítés - A harmadik alapkompetencia: A téma

330 16 0
                                    

16. A TÉMA MEGHATÁROZÁSA

Tettél már le könyvet úgy, hogy "hát ez meg mi a fene volt?". Egy jól elmesélt történet soha nem kelt ilyen hatást, mert te mint intelligens olvasó két síkon is megérted, miről szólt a sztori: egyrészt átlátod a cselekményt, másrészt a mondanivalót.

Ez a mondanivaló pedig maga a téma.

Például A Da Vinci-kód egyrészt egy múzeumi kurátor titokzatos meggyilkolásának körülményeiről szól, ugyanakkor véleményt fogalmaz meg a domináns vallásról is, és igazából ez a történet lényege, nem pusztán a cselekmény.

A TÉMA MEGÉRTÉSE

Gyakran kérdezik kezdő írók, hogy mi a különbség a történet koncepciója és a témája között. A történet koncepciójával a 2.rész foglalkozik behatóbban. Ez lényegében az az ötlet, premissza, amire maga a sztori épül. (szerk: erre majd visszatérek még). Most nézzük meg, mi is maga a téma!

Egyszerűen megfogalmazva tehát a téma a történet mondanivalója. Az, ahogyan a történet viszonyul a valósághoz és az élethez általában. A téma lehet egy nagyobb toposz kifejtése, vagy egy konkrét vélemény valamiről, amit az emberek a saját életükben is megtapasztalhatnak. A téma lehet rejtett, de lehet egészen nyilvánvaló is. Lehet a történet központi eleme, vagy a mellékzöngéje.

Az mindenesetre biztos, hogy a téma az, amivel a történet kapcsolódik az életedhez. A téma maga a való élet megjelenése a sztoriban.

Éppen ezért a témával lehet a legjobban megérinteni az olvasót

A téma az, ami elgondolkodtat, ami érzéseket kelt benned. Ez rántja be az olvasót a történetbe. Egy jó téma akár a kiadást is elhozhatja az írónak.

Néha a téma magától születik meg egy történetben, de ez sem előzmény nélküli. Ha az író empátiával és szenvedéllyel lát egy történet megírásának, akkor a téma néha magától megjelenik a történetben pusztán ezen keresztül.

Azonban jobb proaktívnak lenni, és előre elgondolkodni a témán, kidolgozni azt.

Történet és téma, téma és történet

A magát megszülő téma azért tud működni, mert, ha a szerző rendesen kidolgozta és bemutatta a karakterét, a téma szinte elkerülhetetlenül felütötte a fejét már a bemutatkozás során - hiszen a karakterén keresztül számtalan emberi tapasztalatot érinthet a szerző. Amikor a történet elég erős, a karakter elég mély, és a háttér koncepciója eléggé univerzálisan átérezhető, akkor a téma egyszerűen megtörténik.

Néha ez működik magától, néha azonban nem. Minél inkább szeretnéd, hogy a történet mondjon valamit, annál kevésbé bízhatsz abban, hogy a téma majd kifejti magát. Mert ebben az esetben olyan narratív stratégiával kell nekiállnod az írásnak, amely megtámogatja a témádat.

Ezért minden írónak tudnia kell, hogyan alkalmazhatja a témát a gyakorlatban.


17. A TÉMA ALKALMAZÁSA

Ahogy azt a szerző már fentebb is kifejzette, a téma alkalmazásának nem kell feltétlenül bonyolultnak lennie. Ha a karakter útja rendesen ki van dolgozva, az ő tapasztalatain és választásain keresztül egyszerűen csak ki kell emelni, és körül kell járni a mondanivalót.

De a történetből szócsövet is csinálhatsz, ennek meg van az a hátránya, hogy propagandisztikus lesz tőle az eredmény.

A téma úgy működik, mint az egészség. Ha nincs, az veszélybe sodorhatja az életedet, ezért vigyázni kell rá, és ápolni kell. Minél jobban törődsz a témáddal, annál jobb lesz a történet. Ugyanakkor, ha azt akarod, hogy a történeted keményen állást foglaljon egy kérdésben, azt nem elég a karakteren keresztül felvezetni.

Hogyan írnak a nagyok? - Írástechnikai jegyzetekWhere stories live. Discover now